Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

Že Británie ve svém úvodním zápase na tomto MS potrápí takto Kanadu, měl zásluhu hlavně její tahoun Liam Kirk. Tento nejlepší kanonýr letošního extraligového play-off, které absolvoval v dresu Litvínova, byl totiž na pražském ledě vidět od samého začátku a už po 157 odehraných vteřinách se mohl zapsat do střelecké listiny. Tehdy sice překonal svou střelou od modré gólmana Hofera, ale protože mu stínil projíždějící Curran, sudí branku neuznali a nezměnila nic na tom ani britská trenérská výzva. Po následném vyloučení O´Connora Britové početní nevýhodu přežili, aby pak svoji přesilovku při Cozesově trestu naopak využít dokázali. To v osmé minutě tentokrát z mezikruží opět vypálil Kirk a tentokrát už jeho branka platila, 1:0 pro Brity. O pouhou půl minutu později ale Kanaďané dokázali vyrovnat a to střelou od modré prostřelil Bunting vše co mu stálo v cestě. 

Další změna skóre přišla na řadu ve 26. minutě, kdy po Zellwegerově nahození Hagel dokázal z otočky trefit kotouč ve vzduchu tak přesně, že nakonec zapadl k levé tyči, 2:1 pro Kanadu. Když se pak zámořský tým ubránil oslabení zapříčiněné faulem McBaina, byli to pak oni, kdo zase skóroval. Ve 32. minutě se to podařilo dorážejícímu Bedardovi. Tento osmnáctiletý debutant v rámci hokejových světových šampionátů vlastně nakonec rozhodl o kanadské výhře, když čtyři minuty na to přidal svoji druhou branku po spolupráci s Guhlem a Paulem. 

Ve třetí třetině už Kanaďané praktiky pouze hru kontrolovali a zápas dohrávali. Pátou branku už ale nevstřelili a ani přes možnost přesilové hry. Naopak Britové snížili po Kirkově asistenci a O´Connorově bekhendovém blafáku na konečných 2:4 a postarali se tak o nejlepší výsledek ve vzájemných zápasech s Kanadou pro britský hokej vůbec. 

Kazaši jako specialisté na hru v prostoru za brankou 

Úvod duelu mezi Francií a Kazachstánem vyšel lépe reprezentantům země galského kohouta, jelikož to byli oni, kteří už po 120 vteřinách hry dokázali otevřít skóre. Postaral se o to francouzský debutant na hokejovém MS Cantagallo, pro nějž to vymyslel svou akcí a přihrávkou zpoza branky Boudon. Jenže radost z vedení Francouzům vydržela je 66 vteřin, kdy vyrovnal velezkušený kapitán Kazachstánu Starčenko. Pomohl si zakončením zpoza branky a odrazem od betonu gólmana Ylönena. Následně byla Kazachům nabídnuta přesilovka kvůli špatnému francouzskému střídání a i v ní překvapili francouzského brankáře podobným způsobem. Tentokrát zakončoval zpoza branky Machumetov, jenž si pro změnu pomohl o Ylönenova záda, 2:1 pro Kazachstán. 

Ve druhé tetině začali postupem času hrát Francouzi zase lépe, ale ke kýženému gólu to nevedlo, neboť třeba takový Da Costa proti Šutovovi neuspěl. Neuspěl ani Bertrand, který pro změnu trefil tyčku. A když proti nebyla branková konstrukce, byl proti gólman Šutov. V závěru druhé třetiny dostali Francouzi možnost přesilové po Metalnikově faulu na Simonsena, ale byli to stejně nakonec Kazaši, kteří uklidnili své příznivce. V oslabení totiž laxně bránicí Auvitu nestačil na rychlíka Savického a ten tak nakonec po objetí branky zametl kotouč do branky. 

Ve zbytku zápasu se Francouzi marně snažili duel zdramatizovat či dokonce vyrovnat. Několikrát zahrozil velmi aktivní Tim Bozon, ale ani on nenašel recept na brankáře Šutova. Protože neuspěli ani  Bellemare nebo Gallet a protože se Francouzům nedařila ani hra bez gólmana, skóre 3:1 pro Kazachstán už zůstalo až do konce.  

Konečné výsledky hokejového MS v Praze a Ostravě (11.5.2024): 

SKUPINA A (Praha): 

Velká Británie - Kanada 2:4 (1:1, 0:3, 1:0) 
Branky a nahrávky: 8. Kirk (Mosey, Lake), 49. O'Connor (Kirk, Betteridge) - 9. Bunting (Byram), 26. Hagel (Zellweger, Dubois), 32. Bedard (Bunting, Zellweger), 36. Bedard (Paul, Guhle). Rozhodčí: Ch. Holm (Švéd.), Vikman (Fin.) - Gustafson (USA), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 16.935 

Velká Británie: Whistle - M. Richardson, Ruopp, Mosey, Batch, D. Phillips, O'Connor, Sam Jones, Halbert - Dowd, Neilson, Lake - Curran, Perlini, Kirk - Betteridge, Lachowicz, Critchlow - Duggan, Davies, Shudra. Trenér: Russell 

Kanada: Hofer - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Mercer, McBain, B. Tanev - Guenther, Cozens, Mangiapane - J. McBain, Dubois, Hagel - Bedard, Paul, Bunting - Greig. Trenér: Tourigny 

SKUPINA B (Ostrava) 
 
Francie - Kazachstán 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Cantagallo (Boudon, Rech) - 4. Starčenko (Rymarev), 8. Muchametov (Orechov, Savickij), 38. Savickij (Danijar). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Tscherrig (Švýc.) - Špůr (ČR), Zunde (Lot.). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 9109

Francie: Ylönen (Junca) – Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Crinon, Cantagallo, Thiry – Da Costa (A), Simonsen, Perret – Claireaux, Bellemare (A), T. Bozon – Bertrand, Boudon, Rech – Ritz, Treille (C), K. Bozon. Trenér: Philippe Bozon

Kazachstán: Bojarkin (Šutov) – Metalnikov, Breus, Orechov, Danijar (A), Dichanbek, Beketajev, Koroljov, Gajtamirov – Starčenko (C), Šestakov, Rymarev – Michajlis (A), Omirbekov, Savickij – Paňukov, Muchametov, Muratov – Bojko, Rachmanov, Asetov. Trenér: Galym Mambetalijev 

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Hokej MS Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 Hokej MS CAN Tým Hokej MS KAZ Tým

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy