Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

Úvod duelu byl z obou stran opatrný, přičemž byl přerušován častými postaveními mimo hru. Švýcaři od začátku ukazovali, že to český tým nebude mít jednoduché a nebyla tak nouze ze strany Švýcarů o jejich napadání při českých rozehrávkách. Svým taktickým pojetím zápasu pak Švýcaři nedovolili Čechům usazovat se příliš dlouho v jejich obranném pásmu. Skutečně to byly hokejové šachy v té nejvyšší kvalitě, a proto po třinácti minutách hry nemohlo nikoho překvapit, že oba týmy měly pouze po třech zakončeních. Pak ale přišlo na řadu české oslabení po vyloučení kapitána Červenky a právě tehdy poznali kvalitu nové švýcarské akvizice Kevina Fialy. Tento švýcarský reprezentant s českými kořeny hned po pondělním příjezdu do Prahy se pohybem od mantinelu zleva dostal v útočné švýcarské třetině ke kotouči a proti gólmanovi Dostálovi se nemýlil, 1:0 pro Švýcarsko. Jinak ale po většinu duelu, stejně jako proti Finsku, brankář Dostal chytal naprosto s přehledem.

Po návratu na po první pauze byla na českých reprezentantech vidět daleko větší odvaha. Nejenže se dostávali k nebezpečnějším zakončením, ale rozvířili po ledě i svůj pohyb, ovšem dlouho se Čechům nedařil najít na švýcarskou obranu ten správný recept. A tak když se to nedařilo ryze hokejově, přestože pře 30. minutou byla pasáž, v níž létaly puky kolem švýcarské branky, ale žádný z nich nenašel potřebný cíl, probudilo pražské publikum mužstvo alespoň boxerskými dovednostmi. Ve 35. minutě se tak do sebe pustili Beránek s Kurashevem a když pak pět vteřin na to vyloučili rozhodčí – jinak opět chybující, jak je na letošním MS zvykem – navíc jednoho ze Švýcarů, dočkali se i Češi přesilové hry. A vzrůstající slyšitelné podpory z hlediště. V této přesilovce svůj druhý gól na turnaji přidal Stránský a bylo vyrovnáno, 1:1. 

I tentokrát českému duelu na MS přihlížela do posledního místečka zaplněná O2 Arena, která viděla snažící se mužstvo o ten tolik kýžený druhý bod, jenže ofenzivně to v tomto z českého pohledu zkrátka nebylo ono.  Naopak třetí třetinu pozapomněla česká obrana na Kurasheva, který ale naštěstí přestřelil. Šanci skórovat do odkryté klece měl Flek, ale zamezil tygří skok gólmana Genoniho, jenž tak odčinil svoji chybnou rozehrávku. Rozhodnout mohl svou druhou trefou v zápase ještě Stránský, jenž ale z mezikruží v závěru netrefil. I díky stále připravenému brankáři Dostálovi podat stoprocentní výkon tak postupem času došel zápas do prodloužení. V něm měli největší možnost ukončit střetnutí Švýcaři díky početní výhodě po dalším kontroverzním vyloučení, tentokráte Kempného za vražení na hrazení.

Stává se i zvykem, že když duel přímo v areně sleduje český prezidentský pár, dojde duel až do nájezdů. A i v něm jako první Švýcar ukázal svou kvalitu Fiala. A zatímco se na české straně trefil pouze jediný český kanonýr tohoto duelu Stránský, k Fialovi se během pěti sérií přidal ještě Kurashev a rozhodl tak o švýcarském vítězství.

Konečný výsledek zápasu hokejového MS (13.5.2024):

SKUPINA A (Praha): 

Česko – Švýcarsko 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky:
36. M. Stránský (D. Špaček, Červenka) – 14. Fiala (Hischier, Josi), rozhodující sam. nájezd Kurashev. Proměněné nájezdy: M. Stránský – Fiala, Kurashev. Neproměněné nájezdy: O. Kaše, Tomášek, Červenka, Flek – Andrighetto, Loeffel, Josi. Rozhodčí: Ansons (Lot.), Schrader (Něm.) – Durmis (SR), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. Diváci: 17 413

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – D. Kubalík, Tomášek, Palát – M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek – Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík

Švýcarsko: Genoni – Glauser, Josi, Kukan, Siegenthaler, Loeffel, Marti, Fora – Ch. Bertschy, Hischier, Fiala – Andrighetto, Jäger, Niederreiter – Simion, Senteler, Herzog – Ambühl, Thürkauf, Kurashev. Trenér: Fischer

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy