Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Od úvodního buly to vše v Praze směřovalo podle jasného scénáře k očekávanému výsledku. Vždyť už po 171 vteřinách Finové otevřeli skóre po Pakarinenově příhře zpoza branky na Mäenalanena a ten vsítil, 1:0 pro Finsko. Když to bylo v deváté minutě už o dvě branky zásluhou dvacetileté hvězdy Olivera Kapanena, jenž se trefil z otočky z mezikruží, vypadalo to na opravdu očekávaný průběh. Oliver Kapanen se navíc za chvíli mohl trefit podruhé, kdyby ale nepřestřelil branku Innaly.

Jenže postupem času a především ve druhé třetině se hra vyrovnala a Rakušané dělali čím dál větší potíže svému soupeři. A tak ve 24. minutě to vše vyústilo ve snížení, o které se postaral Mario Huber po přihrávce od Raffla. Opět tak naši jižní sousedé ukázali své bojovné sympatické srdce a hlavně ve dvou nabídnutých přesilovkách, které však nevyužili.

Nestalo se tak ani ve 45. minutě při dalším finském oslabení, kdy se sice trefili, ale gól jim nebyl uznán pro postavení hráče v brankovišti. Do konce zápasu si ale Rakušané spravili chuť naprosto dokonale. Deset minut před koncem nejprve už regulérně vyrovnal na 2:2 obránce Nickl. Následně přežili Wolfovo vyloučení a stejně tak i Riikolovu šanci na finské uklidnění. To nepřišlo a tak byl čas na další rakouský šok na tomto MS A příhodnější čas si pro něj nemohli Rakušané vybrat. Po Baumgartnerově nahození z dálky totiž kotouč zaplul až za záda Säteriho, přičemž se tak stalo pouhou vteřinu před koncem, respektive dvě desetiny sekundy před sirénou. Jedná se tak zatím o největší senzaci na tomto šampionátu a je to tak varování před pátečním duelem Česka, které se utká právě s Rakouskem. 

Švédové proti Kazachstánu rozložili své trefy po jedné do každé třetiny

Na rozdíl od pražského odpoledního čtvrtečního duelu nechtěli nenechat nic náhodě favorité ze Švédska, a proto si celkem za chvíli na ostravském ledě vytvořili územní převahu. Jednoduchou cestu ke svému prvnímu gólu ale neměli, protože dlouho nenacházeli recept na gólmana Bojarkina. Nakonec se žlutomodří Seveřané dočkali po jedenácti minutách hry, když se trefil Marcus Johansson, 1:0. Bojarkin ale nadále trápil švédské střelce jako například následně Frödéna či Kempeho. Co naplat, že Švédové zaznamenali v první dvacetiminutovce hned 15 zakončení. To švédský gólman Ersson zasahoval v této části hry pouze jednou.

Stejným způsobem se vyvíjela hra i ve druhé třetině. V ní mohl druhou švédskou branku vstřelit Raymond, kdyby ovšem svůj brejk dokázal proměnit. Puk do branky se pak nepodařilo dostat ani Zetterlundovi. Kazaši pak byli blízko vyrovnání v polovině zápasu, ale vše skončilo na nekvalitním Starčenkově zakončení. Kazachstánci ale vystrkovali růžky nadále a to, i když hráli v oslabení. Tehdy se neprosadil pro změnu, přestože před ním zívala odkrytá branka. A tak to byli opět Švédové, kteří změnili stav zápasu. Stalo se tak ve 36. minutě utkání, kdy hráli oslabení. V něm se dostali do protiútoku, po němž skóroval Linus Johansson.

 V trendu, co třetina, to gól, pokračovali Švédové i ve třetí třetině. V jejím začátku se totiž trefil Zetterlund. Do konce zápasu už stihli Kazachstánci jenom snížit a to ve 46. minutě, kdy umístěnou ranou pod břevno zakončil Beketajev. To byla mimochodem teprve šestá kazachstánská střela v tomto zápase. Rychle plynoucí zápas tak tedy Švédové dotáhli k očekávanému vítězství. 

 Konečné výsledky zápasů hokejového MS v Praze a Ostravě (16.5.2024):

SKUPINA A (Praha):

Finsko - Rakousko 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky:
3. Mäenalanen (Pakarinen, Vittasmäki), 9. O. Kapanen (Riikola, Kaski) - 24. M. Huber (Raffl, Nissner), 50. Nickl (Nissner, M. Huber), 60. Baumgartner (Haudum, Ganahl). Rozhodčí: Bjork (Švéd.), Tscherrig (Švýc.) - Wyonzek (Kan.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 15 387

Finsko: Säteri - M. Lehtonen, O. Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila, Vittasmäki - V. Puustinen, Mikael Granlund, Innala - Puljujärvi, O. Kapanen, A. Oksanen - Jääskä, Hyry, Puistola - Pakarinen, Björninen, Mäenalanen. Trenér: J. Jalonen

Rakousko: Kickert - Nickl, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Stapelfeldt, Zündel - T. Raffl, Nissner, M. Huber - Zwerger, Rossi, Schneider - Ganahl, Baumgartner, Haudum - P. Huber, Thaler, Rohrer. Trenér: Bader

SKUPINA B (Ostrava):

Kazachstán – Švédsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
46. Beketajev (Rymarev, Starčenko) – 11. M. Johansson (Burakovsky, Brodin), 36. L. Johansson (Frödén, Pettersson), 42. Zetterlund (Lundeström). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Pearce (Kan.) - Briganti (USA), Hofer (Rak.). Vyloučení: 3:2, navíc Muchametov (Kaz.) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 5378

Kazachstán: Bojarkin – Metalnikov, Beketajev, Orechov, Danijar, Dichanbek, Koroljov, Gajtamirov – Rymarev, Omirbekov, Starčenko – Michajlis, Muchametov, Muratov – Musorov, Šulga, Panjukov – Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev

Švédsko: Ersson – Brodin, Dahlin, Karlsson, Hedman, Pettersson, Heed – Burakovsky, Holmberg, M. Johansson – Raymond, Eriksson Ek, Kempe – Zetterlund, Lundeström, Sörensen – Frödén, L. Johansson, Grundström – Friberg. Trenér: Hallam

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

Orbán promluvil v Budapešti k davům. Podělil se o názor na atentát na Fica

Maďarský premiér Viktor Orbán se na sobotní provládní demonstraci v Budapešti vyjádřil ke květnovému atentátu na slovenského kolegu Roberta Fica, jemuž popřál brzké uzdravení. Akce se zúčastnily tisíce lidí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy