Další zádrhel na D11! Stát se nedohodl se sestrou farmářky

Hradec Králové - Přestože se stát po 17 letech tahanic dohodl na koupi pozemků u Hradce Králové od farmářky Ludmily Havránkové, dálnici D11 stále stojí v cestě soukromý majetek o rozloze přibližně čtvrt hektaru. Jeho majitelka Jaroslava Štrosová, sestra Ludmily Havránkové, se totiž dosud se státem na prodeji nedohodla, uvedl v úterý v Hradci Králové ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Pokud do konce roku nepřijme nabídku, kterou obdržela před dvěma týdny, je stát připraven v krajním případě pozemek vyvlastnit."Pokud se dostojí těm podmínkám, které ze strany ministerstva dopravy jsou plněny a budou splněny, tak jak bylo slíbeno, tak by tomu nic nemělo stát v cestě. Pokud by nebyly plněny, pak samozřejmě přichází v úvahu poslední možnost a tou je vyvlastňovací řízení," doplnil ministr dopravy s tím, že by to v žádném případě nebránilo archeologickým a geologickým průzkumům.Naproti tomu pozemky farmářky Havránkové v rozloze zhruba 124 hektarů stát již směnil za své pozemky o zhruba stejné rozloze a to s doplatkem 94 milionů korun."Můžeme říci, že celý proces směny pozemků paní Havránkové je u konce, čekáme na zápis do listu vlastnictví. V tuto chvíli je alokována částka 50 milionů korun na archeologický a geologický průzkum, které mohou na pozemcích probíhat," uvedl po úterním jednání s farmářkou Havránkovou ministr Dobeš s tím, že samotná stavba D11 by měla začít v roce 2013 nebo 2014.Průzkumné práce by měly začít v průběhu příštího roku a dostavba dálnice D11 ke krajskému městu, která bude stát zhruba 1,5 miliardy korun, pak v letech 2013 a 2014.Bývalý ministr dopravy Vít Bárta, který se také úterního jednání na statku Havránkové částečně účastnil, ocenil, že stále platí dohoda o směně pozemků s Ludmilou Havránkovou, se kterou si podal ruku před rokem a dvěma měsíci.„Já pevně doufám, že v této nelehké době, kdy se všichni bojíme, co bude s českou zemičkou, o to víc bude takovýchto dobrých gest, kdy si budeme moct věřit,“ uvedl Bárta.Kauza dostavby dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové se táhne zhruba 17 let. Dálnice se před koncem roku 2006 od Poděbrad přiblížila na zhruba pět kilometrů k Hradci Králové a nátlak na rodinu farmářky Havránkové sílil. Místo nabídky k jednání dostávali statkáři od státních úřadů zprávy, že pokud neprodají, stát je vyvlastní. S tím ale ŘSD neuspělo - úředníci královéhradeckého magistrátu už v první instanci vyvlastňovací řízení přerušili, protože stát nesplnil zákonnou povinnost s majitelem pozemku jednat. Mezitím Ludmila Havránková prodala za symbolickou cenu cestu u polí 66 ekologickým aktivistům, jako pojistku proti případnému vyvlastňování.Konečná znění všech smluv měla být původně parafována do 8. dubna 2010. Do 23. dubna pak měly být smlouvy předloženy vládě k projednání, což se nestihlo. Vláda následně v květnu prohlásila, že znovu nastartuje proces vyvlastnění.Dostavba dálnice D11 by měla s rychlostní silnicí R35 odlehčit přetížené D1 a spojit severní a východní Čechy s Moravou. Na R35, která povede z Liberce do Olomouce a je hotová teprve z třetiny, čeká stát další složitá jednání ohledně výkupu pozemků.

Související

Pavel Dobeš

Exministr Dobeš chce do vesmíru, už má monstr-projekt

Praha - Zájmové sdružení GNSS Centre of Excellence, které založil bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš, se uchází o provozování prvního českého podnikatelského inkubátoru určeného pro kosmický byznys. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.
Ilustrační foto

Peake a Bárta se zhádali přímo u Moravce. Kvůli Nagyové

Praha - Ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová, která je ve vazbě, měla zřejmě vliv i na setrvání někdejšího člena Věcí veřejných a ministra dopravy Pavla Dobeše ve vládě. V pořadu České televize to dnes řekl předseda VV Vít Bárta.

Více souvisejících

Pavel Dobeš Dálnice

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy