Zajímavá místa Česka: Bájná hora Blaník a nejmenší CHKO v České republice

Chráněná krajina oblast Blaník je nejmenší CHKO v České republice, přitom se může pochlubit nejednou zajímavostí, ať už se jedná o dílo přírody či lidských rukou. Rozkládá se v okolí Velkého a Malého Blaníku, jejichž zalesněné vrcholky lákají z dálky k návštěvě. Na své si přijdou i milovníci příběhů a legend, jelikož právě zde vyčkává slavné svatováclavské vojsko.

CHKO Blaník se nachází ve Středočeském kraji, asi 45 minut jízdy od hlavního města Prahy v bývalém okrese Benešov, asi 10 km jižně od města Vlašim. Největší obcí v CHKO jsou Louňovice pod Blaníkem, kde také sídlí správa CHKO. Vedou sem dobře sjízdné silnice, které lemují či přejíždějí kopcovitou krajinu, která lemuje okolí bájné hory Blaník. Právě zde v údolí řeky Blanice a jejích větších a menších přítoků se u úpatí Velkého a Malého Blaníku rozkládá nejmenší chráněná krajinná oblast v České republice.

Jedná se též o jedno z nejmladších chráněných území, a to ze dne 29. prosince roku 1981. Jeho rozloha je 40,31 km2 (jen pro srovnání, například nedaleké CHKO Křivoklátsko má rozlohu 628 km²). Nejvyšším bodem CHKO Blaník je vrchol Velkého Blaníku, který se vypíná do výšky 638 m n. m., naopak nejnižším bodem je tok řeky Blanice v obci Ostrov, který leží 366 m n. m.

Největším lákadlem je jistě již zmiňovaný vrchol Velkého Blaníku, který je též opředen známými pověstmi. Asi tou nejslavnější je legenda o svatováclavském vojsku, které zde v hoře přespává a čeká, až bude českým zemím nejhůř, aby pod praporem českého patrona sv. Václava vyjelo své vlastní na pomoc. Vstup do jejich síní by měl být u známé Veřejové skály. Jedná se o výrazný skalní útvar na severozápadním úpatí hory, kterou mohou turisté navštívit během výšlapu na vrchol. Cestou je čeká ještě kamenný stůl či hlava rytíře. Zcela nahoře je již rozhledna s krásným výhledem na celé Podblanicko. Dohlédnou lze na sever až ke kopcům nad řekou Sázavou, naopak na jih se otvírá výhled na méně kopcovité jižní Čechy. Stará rozhledna, kterou bylo možné zdolat pouze po žebříkách, tu stála již v roce 1895. Dnešní podobu získala rozhledna v roce 1941. Klub českých turistů postavil místo nekryté rozhledny na Velkém Blaníku dřevěnou věž tvaru husitské hlásky vysokou 30 metrů a krytou šindelem. Součástí je výklenek, který se nazývá oltářní mensa, kde stojí svatováclavský oltář. Po zdolání vrcholu posvátné hory se zde návštěvníci mohou též občerstvit.

Ze stránek historie zdejšího místa je důležité zmínit pozůstatky halštatsko-laténského hradiště, které zaujímalo vrchol Velkého Blaníku. Dodnes tu po něm zbyly výrazné valy z kamení, které kdysi tvořily pevnou hradbu. Nejen k tomu si zde lidé mohou přečíst poutavé informace na tabulích. Z mladší historie je to například otázka hradu, který stával buďto na Velkém nebo na Malém Blaníku. I přes různé snahy historiků a archeologů nebyla tato otázka dodnes zodpovězena.

Druhým nejvyšším vrcholem je Malý Blaník, který se tyčí do výšky 580 m n. m. Zůstává tak lehce ve stínu svého většího bratra, přitom i on nabízí zajímavé cíle. Návštěvníci zde mohou prozkoumat zříceninu barokní kaple z 18. století, která byla založena na dávné posvátné jeskyni, popřípadě zdolat ladně tvarované skalné výběžky.

Navštívit je možné i další místa, například Slepičí skálu, odkud byl odlomen kámen pro základy Národního divadla, či některou z mnoha studánek po úbočí hory. Cestu je možné zakončit v Domě přírody. Zdejší expozice poví více ke zdejší chráněné krajině.

Oba vrcholy, stejně jako celé nejbližší okolí, nabízí dlouhé a klidné procházky na čerstvém vzduchu v bukovém či smíšeném lese. Právě lesy pokrývají přes 30 % území CHKO Blaník. Nejvýznamnější dřevinou je smrk a borovice. Vrcholky kopců však tvoří především buky, duby a habry. Mezi nejzajímavější přírodní rezervace v rámci CHKO Blaník jistě patří Podlesí nedaleko obce Býkovice či Částrovické rybníky. Návštěvníky především upoutá potok Brodec, který šumí v hlubokém lese u severního úpatí hory Blaník. I kolem něho je možné najít několik studánek, ale též zajímavých živočichů a rostlin. Jmenovat můžeme například křepelku polní či ledňáčka říčního, dále například čolek obecný, rosnička zelená a blatnice skvrnitá. Návštěvníci též ocení celou řadu motýlů či vážek. Mezi zdejší obyvatele patří i vodní plži, někteří jsou též v červené knize ohrožených druhů. Stejně pestrá je i paleta rostlin, které lidé mohou shlédnout v mokřadech kolem potoků a na lukách při své cestě k hoře.

Související

Více souvisejících

cestování zajímavosti Příroda

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy