V Brně se brzy představí talentovaní grafičtí designeři z celého světa

Brno - Odborná porota před nedávnem v Moravské galerii vybírala díla, která budou představena na Mezinárodní přehlídce grafického designu. Soutežní bienále, které se bude konat již v květnu, bude tentokrát prezentovat zásadní fenomény současného grafického designu.

Odborná porota nedávno zasedla v Moravské galerii v Brně, aby vybrala díla pro Mezinárodní přehlídku grafického designu. Díla bude mít veřejnost možnost vidět již 10. května, kdy se uskuteční vernisáž. Letošní ročník soutěžní přehlídky má prezentovat zásadní fenomény současného grafického designu.

Moravská galerie letos obdržela 1 450 exponátů od 725 zájemců o účast v Mezinárodní přehlídce grafického designu. Práce do Brna putovaly z více než padesáti zemí světa, z nichž nejčastějšími státy byl Tchaj-wan, Německo nebo Česká republika. Odborná porota pečlivě hodnotila jednotlivé práce během tří dnů. 

Pozvání do poroty přijali šéfredaktor časopisu Slanted Lars Harmsen (Německo), kreativní ředitel časopisu Apartamento a grafický designér Omar Sosa (Španělsko/USA), grafický designér Jiří Karásek ze studia Marvil (CZ), zakladatel a ředitel projektu Stack Steven Watson (Velká Británie) a teoretička a kritička designu Pavla Pauknerová (CZ). Jeden hlas měl také tříčlenný tým kreativní skupiny OKOLO.

Výběrová komise kladla důraz na nárůst počtu vybraných prací, aby mohla soutěž fungovat jako objektivní vzorek současné grafické tvorby a zároveň ukázat ze světového grafického designu to nejzajímavější. U jednotlivých děl pak sledovali opakující se tendence a odlišné přístupy k tvorbě. Porota se rozhodla zařadit do výstavy 169 autorů z 26 zemí s asi 300 projekty. Vybírala především práce, které reflektují aktuální trendy grafického designu.

„Porota se snažila svým výběrem akcentovat projekty, které jsou formálně smělé, přesto však koncepčně i řemeslně propracované. Nejvyšší koncentrace těchto projektů je (nepřekvapivě) vázána na oblast kulturní sféry (např. propagace kulturních akcí, festivalů, produkce menších nakladatelství, nezávislé časopisy, umělecké monografie atd.). Zastoupení kvalitních projektů z komerční oblasti bylo naopak relativně nízké. Kolísavá úroveň je také patrná při srovnání jednotlivých médií. Významné je například kvalitní zastoupení plakátové tvorby (z něhož je patrná jistá oborová setrvačnost, jež je na jedné straně patrně dána dlouhodobým profilem přehlídky Bienále Brno, na druhé potom přímočarými výstavními možnostmi, jež plakát představuje). Podíl digitálních prací, nebo též v obecnější rovině projektů, které by se vymezovaly vůči tradičním konvenčním formátům a médiím, je spíše druhořadý,“ vyjadřuje se k rozhodování porota v tiskové zprávě.

Při zahájení bienále budou vyhlášena ocenění. Mezinárodní výběrová porota udělí Velkou cenu 28. mezinárodního bienále grafického designu Brno 2018 – Cenu ministra kultury České republiky, Cenu primátora města Brna pro výtvarníka do 35 let, Cenu Českých center pro mladého českého designéra ve věku do 30 let a Cenu mezinárodní poroty. Organizační výbor Bienále Brno udělí Cenu Bienále Brno za přínos grafickému designu a na základě hlasování veřejnosti bude v závěru Bienále vyhlášena Cena diváka.

28. MEZINÁRODNÍ BIENÁLE GRAFICKÉHO DESIGNU BRNO 2018 bude probíhat od 10. května do 26. srpna 2018 v Brně.

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie kultura Umění grafický design Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

včera

včera

včera

Deset lidí je po nehodě turistického autobusu stále v péči nemocnic na Islandu

Na Islandu zůstává po páteční nehodě v nemocnicích asi deset českých občanů, informovala ČT s odkazem na ministerstvo zahraničí. Dva nejvážněji zranění lidé už podle zástupců cestovní kanceláře nejsou v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy