RECENZE: Gump – pes, který naučil lidi žít podmanivá exkurze náturou lidí

Pejsci jsou hodní, i když občas koušou, ale lidé jsou ve své podstatě zlí. Reklama na čtyřnohé mazlíčky podle bestselleru Filipa Rožka. O její zfilmování se postaral kdysi uznávaný filmař F. A. Brabec, který se pokouší napravit pocuchanou reputaci. Nuže, jak to dopadlo?

Vypravěčem příběhu je pes Gump, jemuž propůjčil hlas Ivan Trojan. Jako malé štěně jej vyhodili do popelnice, ale ujal se jej Bolek Polívka, který ztvárňuje roli vagabunda na pokraji společnosti. Ovšem osud je nevypočitatelný, a tak jsou oba od sebe odděleni a zbývající hodinu a půl se navzájem hledají. Pokud si pamatujete snímky jako Psí poslání či Lassie, tak asi tušíte, o čem celý snímek bude.

Gump se cestou za svým páníčkem setkává s mnoha lidmi, jimž povětšinou propůjčily tváře známé osobnosti. Jeho putování je anatomickým řezem zlem, které prostupuje lidskou společností, jež má poměrně jasnou tvář v podobě jednotlivých charakterů, jež jsou více karikaturami než organickými postavami.

Z toho vyplývají dvě věci. Jednotliví herci nemají co hrát a spíše jen znázorňují danou charakteristiku, která je do postav vetknuta s až archetypální přesností. To však samo o sobě ničemu nevadí, protože o dramatickou složku se stará především roztomilý voříšek.

Předností snímku je vizuální ztvárnění. F. A. Brabec, režisér a kameraman v jedné osobě, vnáší do snímku hezky vypadající obrazy, které však občas působí nuceně. Ovšem stále mu nelze upřít jistý cit pro vizuální stránku, takže snímek vypadá na české poměry nadstandardně.

Ovšem velkou bolístkou je samotná výprava. Většina děje je odbyta Trojanovým voiceoverem a zřejmě je zamýšlenou cílovou skupinou divák, od něhož se příliš přemýšlení neočekává. Bohužel, je to poměrně častý nešvar líných filmařů, kteří si touto berličkou pomáhají a myslí si, že jim to u diváků projde.

Ale nabízí se ještě jedna kategorie, do níž je možné snímek zařadit. Jedná se o pečlivě vykalkulovaný produkt, který funguje zejména jako marketingová kampaň. Plyšáci, deskové hry, knihy. Na tom všem je možné nalézt jméno Gump. Ovšem nutno přiznat, že za vším nestojí jen peníze, ale také bohulibá myšlenka pomoci pejskům z útulků. A tak, když se na konci dozvíme, že většina chlupáčů pocházela právě z útulků, nejeden milovník psů jistě uroní slzu.

Více než propracovaným snímkem je Gump marketingovým produktem, který dělá reklamu psům z útulku. Potěší na české poměry precizně definovaný vizuální styl a nesmíme zapomenout ani na podmanivou hudbu, která se vine většinou snímku a cíleně podporuje emocionální výrony, na něž se snímek zaměřuje především. Narativní stránka snímku sice příliš nefunguje, ale diváckou obec si snímek bez problémů najde. Pět procent nahoru přidávám zejména s ohledem na kvalitní vizuál, kterého je v našich končinách neskonale pomálu. Pokud máte rádi pejsky a rádi si u filmu promočíte kapesník, tak na voříška klidně vyražte.

Celkové hodnocení: 60 %

Gump – pes, který naučil lidi žít (2021)

Hrají: Boleslav Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Karel Roden, Jana Plodková, Richard Krajčo, Patricie Pagáčová, Marek Taclík, Zbigniew Czendlik, Hana Holišová, Olga Lounová, Karin Krajčo Babinská, Nela Boudová, Anna Šulcová, Natálie Rožková, FattyPillow, Karlos Vémola, Zdeněk Dušek, Ivan Trojan a další.

Režie: F. A. Brabec

Předloha: Filip Rožek (kniha)

Kamera: F. A. Brabec

Hudba: Jan Jirásek

Česko / 92 min / rodinný, dobrodružný

Související

Glen Powell ve filmu Vrah naoko.

RECENZE: Inteligentní romantická komedie staré školy. Vrah naoko hledá lásku v kruhu zločinu

Na loňském festivalu v Benátkách v nesoutěžní sekci odpremiérovala černohumorná romance Vrah naoko. Posléze obrazila několik dalších festivalů, do široké distribuce se však dostává ve streamingové podobě až teď. Práva totiž zakoupil Netflix a rozšířil tak svůj katalog o jedno z nejpovedenějších soudobých děl svého žánru, ačkoli se film mnoha motivy obrací do minulosti.
Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

Více souvisejících

recenze české filmy Bioscop Boleslav Polívka Eva Holubová Ivana Chýlková (herečka) Richard Krajčo Ivan Trojan (herec) Karel Roden - filmy Marek Taclík film Gump – pes, který naučil lidi žít

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin dorazil do KLDR. Rusko by mohlo pomáhat Severní Koreji s jaderným programem, obává se NATO

Letadlo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přistálo dnes večer v Pchjongjangu, informoval server BBC. Putin zahájil dvoudenní návštěvu Severní Koreje, během níž se setká s jejím vůdcem Kim Čong-unem. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že Putinova návštěva této totalitní země má "mezinárodní dopad". Spekuluje se, že Pchjongjang by mohl poskytnout Moskvě vojenskou podporu v její válce proti Ukrajině, která trvá už přes dva roky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Kyjev: Ruští vojáci uřízli hlavu ukrajinskému vojákovi

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin obvinil ruské invazní jednotky, že v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny uřízly hlavu ukrajinskému vojákovi. Podle Kostina dostali ruští vojáci ve Volnovašském okrese od svých velitelů rozkaz, aby ukrajinské vojáky nezajímali, ale brutálně je zabili. Moskva se k těmto obviněním nevyjádřila.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anouk Aimée

Ve věku 92 let zemřela Anouk Aimée, legenda francouzského filmu

Ve věku 92 let zemřela v úterý v Paříži francouzská herečka Anouk Aimée, známá především svou rolí ve filmu "Muž a žena" od režiséra Clauda Leloucha z roku 1966, kde hrála po boku Jeana-Louise Trintignanta. Zprávu o její smrti oznámila její dcera Manuela Papatakisová na Instagramu.

před 6 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

Čína se ostře ohradila proti kritice Stoltenberga

Čína v úterý ostře reagovala na prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který ji obvinil z podpory Ruska a z eskalace války na Ukrajině. Peking vyzval NATO, aby se zaměřila na sebereflexi namísto útoků a očerňování. Uvedla to agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Nastane druhá korejská válka? Poloostrov je v napětí, balónek s odpadem brzy může vystřídat jaderná hlavice

Korejský poloostrov se poslední dobou blíží válce rychleji než kdy dřív. Dědictví války z 50. let tak stále pokračuje a hrozí, že se křehké příměří změní v brutální a krvelačný konflikt. Tentokrát ale má Severní Korea k dispozici jaderné zbraně, takže papírová převaha jihokorejské armády nemusí znamenat vůbec nic. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy