Týdenní výhled filmů: Návrat Karla IV., demytizace Dubčeka a umělecký Indiana Jones

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Nabídka českých kin bude lákat na drama sociálních sítí, smyslné vztahy, ale také návrat chlupatého požírače lasagní.

Vlivem pěkného počasí a hokejového mistrovství kina zejí prázdnotou, minulý týden je navštívilo jen něco málo přes 50 tisíc platících. Devět premiérových titulů se bude snažit výsledky obrátit a největší potenciál má Garfield ve filmu, jelikož film zacílené na rodiny standardně lákají nejvyšší počty diváků. Animovaný snímek od etablovaného studia Sony, jež přineslo například multivesmírovou sérii o Spider-Manovi či hravě intermediální Rodinu na baterky, je na plátnech po dlouhé době prvním seriózním pokusem o resuscitaci oblíbeného pojídače lasagní. Příběh začne na úplném začátku cesty lenivého kocoura a dozvíme se více o jeho původu i cestě za neodlučitelným páníčkem.

Do distribuce se právem dostává i na loňském festivalu v Jihlavě uvedený dokument Všichni lidé budou bratři, kontextuálně portrétující osobu Alexandera Dubčeka. Ohledává jeho různorodé tváře a dobově takřka popkulturní obraz, jeho mnohdy protikladné vlastnosti a ztvárňuje jeho osudy na pozadí širokých politických i společenských změn. Robert Kirchhoff nenatočil tendenční dokumentární portrét, nýbrž vrstevnatě bohatou a demytizační fresku. Z tuzemské tvorby se v nově restaurované verzi dostane také na jeden z mála českých muzikálů Noc na Karlštejně. V televizi často reprízovaná klasika Zdeňka Podskalského stále dokáže uhranout známými melodiemi, pestrobarevnou mizanscénou a záměrně teatrální hereckou stylizací, což vycizelovaná a vyčištěná kopie ještě více podtrhne.

Dávné doby bude ohledávat i pomyslná mix Felliniho a Indiana Jonese Chiméra. Film autorské režisérky Alice Rohrwacher se loni promítal v soutěži Cannes a Karlových Varech, teď se dostává i do široké distribuce. Magický realismus kombinovaný s neorealismem sleduje Brita přežívajícího na periferii Toskánska, kde se po propuštění z vězení živí vykrádáním hrobek. Má intuitivní schopnost vycítit, kde se poklad nachází. Poetický a prožitkový snímek ohledává rozpolcenost člověka mezi minulostí a přítomností, nezahojené rány i to, co budoucí archeologové naleznou po nás. Polský snímek Zakázaná touha pak tematizuje milostnou vášeň mezi starší ženou a mladším mužem. Žena má stabilní rodinu a úspěšnou kariéru, muž žije bohémský život. Každý pro toho druhého musí část svého dosavadního života obětovat, přičemž na povrch vyplují dlouho potlačované emoce i tajemství.

Komplikovaným vztahům se věnuje i česká novinka Společně sami, jež vznikla pod záštitou agentury Ambrozia, která pořádá letní tábory a kurzy zaměřené na umění. Zápletka se odehrává v nevraživém školním prostředí a tematizuje problémy soudobé generace, nebezpečí sociálních sítí, na pozadí kriminálního motivu. Oproti tomu komediálně laděnější je severská komedie Společně 99, navazující na osudy protagonistů filmu Společně z roku 2000. Režisér Lukas Moodysson s navrátivším hereckým ansámblem opět ohledává krásy i starosti společného soužití v komunitě. Osobitý mikrosvět lidí nacpaných v malém domě reflektuje ostré změny lidských nálad, slabost a pochopení.

Hororový žánr tentokrát může slavit počátek nové filmové série Cizinci: Kapitola 1, přičemž se v budoucnu dočkáme dalších dvou kapitol. Námět vychází ze snímku Oni z roku 2008. Sleduje milostný pár, jenž přes noc v lese potká tajemnou a maskovanou skupinu. Adrenalinem pramenícím ze subžánru slasher pulzující snímek postupně odhaluje motivace cizineckého kultu, přičemž pojící linií bude tradičně boj o holé přežití. Po vzoru biografií slavných hudebníků (Bohemian Rhapsody, Rocketman, Bob Marley: One Love) se filmového zpracování dočkává i tragický osud zpěvačky Amy Winehouse. Back to Black jimá její začátky, kariérní vrchol a posléze i strmý pád na dno. Portrétuje křehkost nadějné zpěvačky a turbulentní životní dráhu, včetně vyzvednutí její diskografie, jež je dodnes oblíbená a populární.

Novinky na VOD

Tento týden začal nejprestižnější filmový festival v Cannes. Uvede vysněný projekt Francise Forda Coppoly Megalopolis, nový film Paola Sorrentina Parthenope nebo The Shrouds provokatéra Davida Cronenberga. Pokud si chcete dohnat tituly z minulých ročníků, DAFilms připravilo sekci Oslnění Cannes. V ní najdete bolestivě křehké drama o dospívání Blízko, postmoderní muzikálový koktejl Anette, melancholickou sondu do generace třicátníků Nejhorší člověk na světě či plíživý skandinávský noir o ranách minulosti Bílý bílý den.

Na platformě Voyo odstartovala třetí a závěrečná řada melodramaticky stylizovaného seriálu Iveta, která doprovází osudy Ivety Bartošové až ke tragickému konci, lemovaný hyenismem bulváru, roztržkami jejích pozdních partnerů a bojem s alkoholismem. Pokud máte rádi genius loci pražské hromadné dopravy, na iVysílání je přesně pro vás dokumentární pořad Prahou podzemní drahou, doprovázený charismatickou moderací zasloužilého sklepáka a architekta Davida Vávry. Virtuálně se projedete třemi linkami pražského metra a nahlédnete místa, která normálně zůstávají zrakům veřejnosti skryté.

Po vzoru muzikálových animáků, jako například série Zpívej! či Trollové, Netflix vyprodukoval obdobně barvitě laděné dobrodružství Jednorožec Thelma, kde poník Thelma touží po tom, aby se stala jednorožcem. Vydává se na cestu zvířecím šoubyznysem, přičemž zjišťuje, že třpytky a sláva nejsou vždy to nejcennější. Ze života levhartů pak představuje scenérií půvabný přírodopisný dokument, jenž vás skrze objektiv dostane na neobyčejnou pouť levhartích mláďat, sledujíc jejich přerod v dospělé jedince

Související

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

Více souvisejících

filmy Alexander Dubček Muzikál Noc na Karlštejně Iveta Bartošová dokument Karel IV.

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

před 2 hodinami

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

před 2 hodinami

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Blížíme se k přímému angažmá zemí NATO na Ukrajině, říká expert pro EZ po summitu. Rusům doporučuje se zamyslet

Bezpečnostní expert Tomáš Řepa s Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bilancoval možné důsledky mírového summitu ve Švýcarsku, který se konal během uplynulého víkendu. „Největší země světa by se měla zamyslet spíše nad tím, proč potřebuje další území navíc, když jejím obyvatelům se skutečně dobře nežije a mnohá místa jsou spravována mírně řečeno neefektivně,“ říká.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy