18 let od Nagana: Jágr pořád válí, Růžička obviněn, brankář na dně

Praha - Dnes uplynulo přes osmnáct let od památného úspěchu českého hokeje. Úspěchu, který se bude možná dost těžko opakovat. Tým trenéra Ivana Hlinky porazil ve finále olympijského turnaje 1998 hvězdný výběr Ruska a vybojoval zlaté medaile. A jak se daří hrdinům z Nagana teď? Zatímco třeba Jaromír Jágr pořád válí v zámořské NHL, Vladimír Růžička, tehdejší kapitán, řeší úplně jiné problémy.

Je nejstarším hráčem celé soutěže. Nedávno oslavil 44. narozeniny, přesto dokáže pořád držet krok i s klidně o dvacet let mladšími spoluhráči a soupeři. Jágr je zkrátka fenomén a fanoušci na Floridě dobře vědí, že legendární útočník s číslem 68 na zádech rozhodně nepatří do starého železa.

Jágr válí jako zamlada. Celá NHL ho teď velebí o to víc, že se vyhoupl už na třetí místo historické tabulky střelců. Kladenský odchovanec se po posunutí na bronzový stupínek v nadsázce dokonce nechal slyšet, že by jednou mohl být absolutně první.

„Když jsem dostal narozeninový dort, člověk si něco přeje. Já jsem si řekl, že si přeju, aby ze mě byl střelec. Zatím to funguje, možná doženu i Gordieho (Howa) a Waynea Gretzkého!" vtipkoval Jágr. Klaní se mu celý hokejový svět.

Na podobné vtípky momentálně rozhodně nemá pomyšlení Vladimír Růžička, Jágrův spoluhráč z útočné formace v Naganu. Nejen, že mu zemřela milovaná žena, ale navíc musí čelit i nepříjemnému tlaku veřejnosti.

Kapitán slavného naganského výběru čelí obvinění v kauze údajné korupce. Za vším stojí nahrávka Miroslava Palaščáka, který viní bývalého trenéra reprezentace z přijímání úplatku. Kauza se rozpoutala před loňským světovým šampionátem.

Palaščák prý Růžičkovi zaplatil trenérovi půl milionu korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Současný kouč Chomutova ale zase tvrdí, že šlo o sponzorský dar, který ovšem nebyl zanesen do účetnictví klubu. Později tuto částku Palaščákovi vrátil.

Jeho jméno se po vítězném finálovém duelu s Ruskem skloňovalo snad nejvíc. Petr Svoboda nezapomenutelnou ránou překonal ruského gólmana a postaral se o jedinou trefu rozhodujícího utkání turnaje. Teď se o bývalém obránci mluví v trochu jiných niancích...

V roce 2012 odmítl podle obžaloby zaplatit v hotelu v Mariánských Lázních útratu přes 120 tisíc korun. Šlo přitom o náklady za smuteční hostinu, kterou uspořádal po pohřbu otce. Po třech letech okresní soud v Tachově rozhodl, že hokejista musí zaplatit nejen 120 tisíc, ale i veškeré soudní výlohy.

Oplétačky s policií má i další zlatý hoch z Nagana Jiří Dopita. Když ještě působil jako jednatel extraligové Olomouce, byl obviněn ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Policisté se prý k tomuto kroku odhodlali na základě údajů získaných při červencové razii na stadionu, kdy zabavili klubové účetnictví.

Za obviněním byly spory trojnásobného mistra světa s jednatelem občanského sdružení Hokejový klub Olomouc Bohdanem Nerušilem. Podle kriminalistů současný kouč třineckých Ocelářů uvedl v účetnictví a dalších dokladech v letech 2006 až 2012 nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje.

Do pořádných problémů se dostal i někdejší a dlouholetý Dopitův spoluhráč ze Vsetína Roman Čechmánek. Gólman, který v Naganu kryl ze střídačky záda Dominiku Haškovi, je v osobním bankrotu. Kvůli velkým dluhům z podnikání přišel o veškerý svůj majetek.

Držitel tří zlatých medailí z mistrovství světa chtěl po skončení kariéry obchodovat s vínem, lisovat olivový olej a vařit pivo. Jeho dluhy ale vyrostly až do výše 100 milionů korun. Také investoval do řady nemovitostí na Moravě i v zahraničí. O většinu ale přišel. Skončily v dražbě.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR Jaromír Jágr Vladimír Růžička

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy