Sparta 220 tisíc, Křetínský 50 tisíc. Letenští znají tresty za návštěvu u sudích

Hojně diskutovaná návštěva majitele pražské Sparty Daniela Křetínského v posledním domácím ligovém zápase s Brnem (3:1) u sudích tohoto zápasu, ke kterým si to spolu s hlavním pořadatelem Romanem Duškem namířil o poločasové přestávce, byla ve čtvrtek tématem i pro disciplinární komisi Ligové fotbalové asociace (LFA). Ta nakonec rozhodla o pokutě ve výši 220 tisíc korun, kterou musí zaplatit sparťanský klub, a druhé ve výši 50 tisíc, kterou musí zaplatit sám Křetínský. Miliardář tak byl potrestán nejvyšším možným finančním postihem za vstup neoprávněných osob do prostor vyhrazených účastníkům zápasu. 

V případě porušení tohoto pravidla pak pro klub hrozí nejvyšší možná pokuta ve výši 5 milionů korun. Ještě vyšším trestem by pak mohlo být dokonce nedohrání inkriminovaného duelu. V případě fyzické osoby pak hrozí na základě novely disciplinárního řádu až tříměsíční stopka ve fotbale, zmiňovaná padesátitisícová pokuta či vykonání fotbalově prospěšné činnosti.  

"Dle našeho názoru je takové jednání velmi závažným disciplinárním přečinem, svým způsobem to narušuje reputaci celého fotbalu. Z toho důvodu jsme přistoupili k uložení peněžitého trestu v nejvyšší možné výši. Jiné možnosti moc nebyly. Zákaz činnosti u pana Křetínského nepřipadal v úvahu, protože nevykonává žádnou takzvaně definovanou činnost, které by se to mohlo dotknout. Fotbalově prospěšné práce nám taky nepřišly v tomto případě zcela adekvátní. Pan Křetínský zaslal písemné vyjádření, ve kterém přiznal své pochybení," odůvodnil rozhodnutí disciplinárky její šéf Richard Baček. 

Podle dřívějších vyjádření vedení klubu se měl Křetínský dotazovat na některé sporné výroky sudích v prvním poločase duelu s Brnem (hráno 2. dubna). Rozhodčí Marek Radina však v zápise o utkání nekonkretizoval přesná témata krátkého rozhovoru se sparťanským majitelem. Nejspíše ale šlo o těsné postavení na ofsajdové lajně v případě brněnského Jakuba Řezníčka před gólem Brna a pak také o neuznaný gól Sparty kvůli sporné ruce Tomáše Čvančary. 

Pražský klub zastupoval na řízení s komisí jeho mluvčí Ondřej Kasík. "Daniel Křetínský komunikoval s disciplinární komisí prostřednictvím písemného vyjádření. V něm mimo jiné uvedl, že si uvědomujeme, že z jeho strany došlo k disciplinárnímu přečinu. Co se týká výše sankce pro klub, vedení si obvykle bere nějakou dobu k tomu, aby verdikt vyhodnotilo. Nicméně nepředpokládám, že by v tomto případě došlo k odvolání," uvedl Kasík v prohlášení. 

V souvislosti s touto Křetínského kauzou se vzpomínalo na srpen 2021, kdy za rozhodčími o poločase pro změnu přišel jablonecký šéf Miroslav Pelta a to konkrétně v duelu s Bohemians 1905. Tehdy dostal Jablonec stotisícovou pokutu. "Protože jednání předsedy představenstva je zcela zjevně přičitatelné pořádajícímu klubu, shledala komise i vážné pochybení klubu. Komise přistoupila k uložení trestu 220 tisíc korun, z toho pouze marginální část je za použití pyrotechniky při tom utkání. Posuzovali jsme to v kontextu minulého případu v Jablonci, diskuze nebyla až tak dlouhá. V předchozí kauze jsme jasně řekli, že považujeme za naprosto nepřijatelné, aby k takovému jednání docházelo, byť nedochází k žádnému ovlivňování rozhodčích. Řády jasně říkají, kdo může vstoupit do kabiny rozhodčích, ti lidé tam nemají co dělat. Přiživuje to různé spekulace. Z toho důvodu budeme nadále k tomuto přečinu přistupovat velmi přísně, a proto jsme uložili pokutu ve výši, která je dvojnásobná oproti té v případě Jablonce. Je potřeba tomu do budoucna zamezit,“ uvedl dále Baček. 

Související

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.
Spartu čeká změna trenéra.

Už to zbývá jen oficiálně potvrdit. Priske měl s Feyenoordem podepsat smlouvu až do roku 2027

Sága kolem oficiálně stále ještě sparťanského trenéra Briana Priskeho pokračuje. Podle posledních informací dánských médií už má být v podstatě ve věci odchodu tohoto dánského stratéga do Feyenoordu Rotterdam hotovo. Vedení obou klubů se mělo dohodnout podle deníku Bold na odstupném 1,7 milionu eur (zhruba 42 milionů korun), což potvrdil i italský fotbalový novinář známý tím, že je dobře informován, Fabrizio Romano. Navíc měl již s Feyenoordem podepsat smlouvu až do roku 2027. Přestože se spekulovalo i o odchodu asistenta Larse Friise, právě on by se měl stát nakonec Priskeho nástupcem na Letné.

Více souvisejících

AC Sparta Praha Daniel Křetínský Fotbalová 1. liga ČR

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Princezna Kate je zpět a řekla: Dělám pokroky, ale ...jsou dobré a špatné dny

Tradiční vojenská přehlídka Trooping the Colour, která se koná od 17. století, je pro Brity oslavou narozenin panovníka a celé monarchie. Největší pozornost byla věnována princezně Kate, která se poprvé od oznámení své diagnózy objevila na veřejnosti.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy