Čína by se měla kát za masakr na Tchien-an-men, vzkázal Tchaj-wan

Čína by měla upřímně projevit lítost nad tvrdým zákrokem proti protestujícím na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989 a zavést prodemokratické reformy. V reakci na sobotní proslov čínského ministra obrany Wej Feng-cheje to dnes podle agentury Reuters uvedla tchajwanská vláda. Tchaj-wan zároveň odsoudil ministrovy komentáře ohledně nároku Číny na ostrov a obvinil Peking z vyvolávání napětí v oblasti.

Tchajwanská Rada pro kontinentální záležitosti (MAC) uvedla, že se Čína snaží události z roku 1989 tajit a že překrucuje pravdu. Od čínské vlády očekává vyjádření upřímné lítosti a vypořádání se s "historickou chybou". Ministr Wej se k brutálnímu zákroku na náměstí Tchien-an-men vyjádřil na bezpečnostním fóru v Singapuru, zásah proti demonstrantům, od kterého 4. června uplyne 30 let, označil za oprávněný.

Podle tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen byl 4. červen 1989 pro Čínu kritickým bodem obratu, země se ale vydala nesprávným směrem. "I když Čína udělala v poslední době velký pokrok v ekonomické oblasti, lidská práva a svobodu stále potlačuje," uvedla Cchaj.

Otázka Tchaj-wanu je pro Peking velmi citlivá, prodemokratický ostrov si nárokuje jako svou provincii. Vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršují od roku 2016, kdy se Cchaj Jing-wen stala prezidentkou. Ostrý projev ministra obrany Weje proto Tchaj-pej nenechal bez odezvy, uvedla agentura AP. Podle Weje Čína vojensky zakročí, pokud by jí někdo chtěl sebrat nárok na Tchaj-wan a Jihočínské moře, které je předmětem mezinárodního sporu.

I was in Beijing 30 yrs ago when the Army opened fire on the Tiananmen democracy protesters. I spent the night witnessing the slaughter: Here's what happened. Lu Xun was right: "Lies written in ink cannot disguise facts written in blood" https://t.co/0KuOju3W1k pic.twitter.com/I6pHi5KZ1F

— Nicholas Kristof (@NickKristof) 2. června 2019

Rada MAC v reakci na projev uvedla, že Tchaj-wan nikdy nebyl součástí Čínské lidové republiky. Obvinila čínskou komunistickou stranu z narušování mezinárodních norem a dohod, za "lež století" pak označila vyjádření Pekingu, že Čína hledá mírové řešení.

V prohlášení také MAC uvedla, že je to Čína, kdo svými nedemokratickými zásahy způsobuje napětí v regionu a Tchajwanském průlivu a kdo je hlavním zdrojem nebezpečí pro mír a stabilitu v oblasti.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
Joshua Wong

Hongkong obvinil 24 obyvatel, připomněli si masakr na náměstí Nebeského klidu

Nejméně 24 obyvatel Hongkongu čelí obviněním kvůli nepovolenému červnovému shromáždění, kde si lidé připomínali 31. výročí krvavého potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men). Informuje o tom dnes server BBC. Mezi obviněnými je také známý aktivista Joshua Wong.

Více souvisejících

Masakr na Tchien-an-men (1989) Tchaj-Wan Čína

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Česko chce co nejsilnější portfolio v Evropské komisi, naznačil Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) chce na neformálním unijním summitu v Bruselu usilovat o co nejsilnější portfolio v budoucí Evropské komisi. Řekl to před odletem na jednání, na němž se chce kandidátů na nejvyšší posty v Evropské unii ptát na jejich vize dalšího směřování bloku.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy