Agrární komora

Ilustrační fotografie.

Zemědělci chystají protestní jízdy během unijního summitu

Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR chystají na 15. září během summitu ministrů zemědělství a rybolovu protestní jízdy v regionech. Ministrům chtějí také předat společné memorandum agrárních komor zemí Visegrádské skupiny. Detaily akce zveřejní po společném jednání předsednictev obou organizací příští týden v pondělí. ČTK to dnes sdělila mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.
Ilustrační foto

Komora: Kvůli zvyšování marží obchodních řetězců zvážíme protestní akce

Agrární komora ČR zvažuje protestní akce kvůli chování obchodních řetězců. Zemědělcům vadí, že řetězce prodávají zboží s větší marží, zatímco jim platí stále stejné peníze. Mohlo by jít o blokády dopravy v okolí logistických center nebo prodejen, sdělil dnes na tiskové konferenci prezident komory Jan Doležal.
Očkování, ilustrační foto

Zemědělci a potravináři chtějí být očkováni přednostně

Více než 80 procent zemědělských a potravinářských podniků požaduje zařazení svých pracovníků do přednostní kategorie pro očkování jako součástí kritické infrastruktury státu. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělili zástupci Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR s odkazem na výsledky průzkumu, kterého se začátkem března zúčastnilo zhruba 1200 členů obou komor.
Potraviny

Nízké ceny jsou u výroby vepřového podle komory problémem

Snižující se výkupní ceny jsou pro zemědělce problematické. Jde hlavně o vepřové, kde klesly v posledním čtvrtletí loňského roku o čtvrtinu, sdělila dnes ČTK tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá. U drůbežího masa podle ní cena dlouhodobě stagnuje, výrobci ale řeší navýšení cen krmných směsí. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý připomněl, že stát už požádal u chovu prasat o pomoc Evropskou komisi.
Ilustrační fotografie

Ptačí chřipka je v dalších jihočeských lokalitách, budou zákazy

Ptačí chřipka se dnes potvrdila v dalších dvou lokalitách v jižních Čechách. V obou šlo o volně žijící drůbež a virus H5N8, sdělili dnes ČTK zástupci Státní veterinární správy (SVS). Jedna je na kraji Českých Budějovic, druhá v Hradišti u Písku. Stát kvůli snaze omezit přenos choroby zakázal v celé ČR větším chovatelům chov drůbeže ve volných výbězích, omezuje se rovněž prodej a přemisťování drůbeže.
Bar, ilustrační foto

Zavření restaurací dopadá i na zemědělství. Ztráty jsou 385 milionů týdně, spočítala komora

Ztráty v zemědělství způsobené uzavřením restaurací činí podle Agrární komory ČR kolem 385 milionů korun týdně. Komora navrhuje částečné odpuštění sociálních odvodů, sdělila dnes ČTK tajemnice komory Gabriela Dlouhá. Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) bude ministerstvo hledat formy pomoci zemědělskému, ale i potravinářskému sektoru.
traktor

Práce v zemědělství netáhne. Zaměstnanci jsou dehonestováni, tvrdí komora

Pokles počtu pracovníků v zemědělství byl loni 1,2 procenta, bylo jich tak zhruba 99.000. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství (tzv. Zelená zpráva), kterou dostane v pondělí pro informaci vláda. Předloni to vypadalo, že se počet pracovníků stabilizoval, loni však podobně jako většinově v posledních dvou dekádách znovu klesl.
Mléko

Zemědělská výroba pokračuje, obavy má komora kvůli mléku

Produkce ve většině zemědělských podniků pokračuje bez problémů s výjimkou těch, kde jsou zaměstnanci v karanténě nebo v nichž pracoval člověk, u kterého se potvrdil koronavirus. ČTK to dnes sdělil tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal. Obavy jsou u mléčných výrobků, kde klesla poptávka z Itálie, kvůli zavřeným restauracím je i menší odbyt u másla.
Andrej Babiš

Babiš opět kritizoval Hohlmeierovou, problematice prý nerozumí

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes opět kritizoval německou europoslankyni Moniku Hohlmeierovou, jež se zabývá jeho možným střetem zájmů. Dřív o ní prohlásil, že je pomatená. Dnes řekl, že Hohlmeierová problematice vůbec nerozumí a urazila české zemědělce. Své dřívější výroky o ní považuje za správné. Čím urazila české zemědělce konkrétně, neuvedl.
Zemědělství, ilustrační fotografie

Čeští zemědělci jdou proti OSN. Organizace chce snížení stavu prasat a skotu

Čeští zemědělci odmítají kampaň, v níž jsou chovy prasat a skotu označovány jako výrazní producenti skleníkových plynů s podílem na globálním oteplování. Impulzem byla nedávno zveřejněná zpráva panelu OSN o podílu zemědělství na tvorbě oxidů uhlíku a dusíku a metanu. Kvůli globální výzvě se také v ČR objevují návrhy na redukci prasat a krav, řekl ČTK šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma. Jejich stavy se přitom podle něj za 30 let snížily o dvě třetiny a třeba proti Francii a Německu jsou nízké. Navíc půda hnůj hospodářských zvířat potřebuje, dodal.
Sucho

Sucho devastuje českou krajinu. Rychlé změny k lepšímu nelze očekávat, přiznal Babiš

Regionální samosprávy by měly podle premiéra Andreje Babiše (ANO) přijmout opatření k odpovědnému nakládání s vodou a nečekat na pokyny vlády. Rychlé změny k lepšímu v boji se suchem se podle něj nedají očekávat, je nutná dlouhodobá systémová práce na změně situace. Premiér to dnes uvedl na konferenci Ochrana vody v přírodě, kterou pořádají zemědělští odboráři dohromady s Agrární komorou ČR.
Víte, jak správně čistit prkénko po krájení syrového masa?

Produkce masa v Česku roste, cena klesá. Agrární komora mluví o katastrofě

Produkce masa v Česku v letošním třetím čtvrtletí meziročně stoupla o dvě procenta na 109.363 tun. Rostla hlavně u hovězího, zvýšila se také u drůbežího, naopak u vepřového klesla. Výkup mléka vzrostl o 1,1 procenta, mlékárny a odbytové organizace nakoupily téměř 739,4 milionu litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ceny, za které chovatelé prodávali jatečná zvířata, meziročně klesly, u prasat skoro o pětinu. Podle mluvčího Agrární komory ČR Jiřího Felčárka je pokles ceny už katastrofální, kilogram masa v živé hmotnosti podle něj chovatelé prodávají šest korun pod náklady. Podle ministerstva zemědělství se zvýšení počtu porážek jalovic nedá považovat za systémové ohrožení produkce mléka.
Vejce

Hrozí nedostatek vajec? Evropa nedokáže zabezpečit produkci vajec bez klecí, varuje expert

Praha - Evropa není nyní schopná bez klecových chovů zabezpečit produkci vajec pro své státy, uvedl dnes při příležitosti oslav 25 let Agrární komory ČR její prezident Zdeněk Jandejsek. Chce proto, aby obchodní řetězce odložily svůj slib nakupovat vejce pouze z jiných chovů. Většina řetězců přitom již ohlásila, že chce s nákupem vajec z klecových chovů skončit k roku 2025. V Česku je 87,6 procenta nosnic v klecových chovech, v celé EU podle údajů drůbežářů pak 53,1 procenta nosnic.

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy