Aleš Chmelař

Ministerstvo zahraničí

Česko se ohradilo vůči urážkám. Ruský velvyslanec byl na koberečku, výhrady odmítl

Náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař si předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského, aby vznesl protest proti nepravdivým a urážlivým výrokům ruského ministra kultury Vladimira Medinského na adresu starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) kvůli pomníku sovětského maršála Ivana Koněva. Ministerstvo to dnes uvedlo v tiskovém prohlášení.
USA

USA se vrací do střední Evropy, prohlásil Pompeův náměstek

Spojené státy spojují se střední Evropou společně uctívané základní hodnoty, zatímco ale minulé vlády USA vztahy opomíjely, nynější vedení Spojených států se do regionu vrací. Na mezinárodní konferenci ve Washingtonu o vztazích mezi USA a středoevropskými státy to ve středu řekl náměstek amerického ministra zahraničí Philip Reeker. Česko na dvoudenní konferenci zastupoval jeho pražský protějšek Aleš Chmelař.
Aleš Chmelař

Bezpečnostní spolupráce musí pokračovat i po brexitu, řekl Chmelař

Britský odchod z Evropské unie nesmí znamenat, že se Londýn stáhne i z evropské bezpečnostní architektury. Na Pražském evropském summitu (Prague European Summit) to dnes řekl náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař (ČSSD). Vyjádřil také pochybnosti o tom, že by posilování evropské spolupráce v obraně mohlo v budoucnu znamenat rozpuštění národních ozbrojených sil.
Alí Chameneí, íránský ajatolláh

Vyjednávat s USA? To nemá smysl, vzkázal Chameneí před konferencí v Polsku

Se Spojenými státy nelze urovnat žádné spory a jednání s nimi přináší jenom ztráty. Na své webové stránce to dnes uvedl íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Vyjádřil se před zahájením varšavského setkání svolaného Spojenými státy k Blízkému východu. Původně USA chtěly, aby konference vyzněla jako vytvoření protiíránské fronty, Polsko ale prosadilo rozšíření témat na celý Blízký východ. Jako protiíránskou platformu akci chápe také Izrael, který bude ve Varšavě zastupovat premiér Benjamin Netanjahu.
Brexit, ilustrační foto

Hotovo, zní z Bruselu k brexitové dohodě. Na obzoru už jsou ale další potíže

Spořádaný odchod Británie z Evropské unie na základě návrhu smlouvy o vystoupení schváleného britskou vládou bude podle šéfa unijního vyjednávacího týmu Michela Barniera základem pro vznik ambiciózního a strategického partnerství mezi EU27 a Británií stojící mimo evropský blok. Barnier to řekl novinářům, když dnes zástupce vlád 27 států unie seznámil s posledním vývojem rozhovorů o brexitu.
Aleš Chmelař, státní tajemník pro evropské záležitosti

Rok 20XX? Brexitová dohoda stále vázne, Chmelař má obavy z dopadů na ČR

Pro Českou republiku je v souvislosti s přípravou dohody o brexitu a související politické deklarace o budoucích vztazích důležité, aby po roce 2020 nebyl narušen vzájemný obchod s Británií. Novinářům to dnes řekl český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař před mimořádným jednání Rady pro všeobecné záležitosti, která se v Bruselu zabývá přípravou nedělního mimořádného unijního summitu k brexitu.
Brexit

Nervozita v EU roste. Dohoda o brexitu není, zadrhla se na Irsku, přiznal Barnier

Intenzivní jednání v posledních hodinách a dnech vedla podle šéfa unijního vyjednávacího týmu Michela Barniera k posunům v některých oblastech budoucí smlouvy o britském odchodu z Evropské unie. Hotovo však ještě není, hlavním sporným bodem dál zůstává způsob, jak zamezit vzniku celní hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem. Barnier to dnes dopoledne řekl zástupcům vlád 27 zemí Evropské unie.
Brexit, ilustrační foto

Tvrdý brexit je stále reálnější? V EU je před summitem poplach, Barnier uklidňuje

Britská premiérka Theresa Mayová by měla ve středu večer s lídry dalších zemí EU otevřeně diskutovat o britském pohledu na odchod Británie z evropského bloku. Při příchodu na dnešní jednání v Lucemburku, kde ministři pro evropské záležitosti chystají unijní summit, to novinářům řekl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier uvedl, že potřebné dohody může být dosaženo v příštích týdnech; je k tomu podle něj zapotřebí "klidné a vážné práce".
Polský parlament

Vzdorovité Polsko? Eurokomisař je velmi znepokojen, rebeluje i Maďarsko

Polská vláda svou reformou soudnictví pokračuje ve svém původním směru, prohlásil dnes v Lucemburku místopředseda Evropské komise (EK) Frans Timmermans. Ministři odpovědní za evropské záležitosti dnes budou pokračovat v debatě o stavu právního státu v Polsku a poprvé prodiskutují také žádost Evropského parlamentu, aby podobné řízení podle sedmého článku unijní smlouvy otevřeli také vůči Maďarsku.
Práce s PC, ilustrační fotografie

Česko se přidalo k expertům na ochranu proti dezinformacím

Helsinky - Česko se připojilo k činnosti evropského centra pro boj s hybridními hrozbami sídlícího v Helsinkách. Předseda české vlády v demisi Andrej Babiš to dnes oznámil na tiskové konferenci po jednání se svým finským protějškem Juhou Sipiläem. Centrum funguje od roku 2017 a metodami ochrany před netradičními způsoby boje se v něm zabývají odborníci z řady evropských států i USA. Česko je 16. státem, který se k činnosti instituce připojí.
Aleš Chmelař, státní tajemník pro evropské záležitosti

Nabízet uprchlíkům místa by bylo pokrytecké, říká státní tajemník pro EU

Praha - Česká republika v případě kvót pro rozdělování uprchlíků ukázala vůli se systémem řídit, i když s ním nesouhlasila. V rozhovoru s ČTK to řekl státní tajemník pro EU Aleš Chmelař. S nabízením míst pro běžence podle něj Česko přestalo v situaci, kdy Řecko a Itálie oznámily, že na jejich území nejsou lidé, kteří by do systému spadali. Chmelař dodal, že Česko by mohlo místa pro uprchlíky nabízet, považuje to ale za pokrytecké.

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 38 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy