Asociace krajů ČR

Martin Kuba (ODS)

Jihočeský hejtman Kuba zůstane v čele Asociace krajů, změnil se místopředseda

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který vystřídá Iva Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Oba dva představitelé byli dnes na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor řekla ČTK mluvčí asociace Hana Brožková.
Testování ve školách, ilustrační foto.

Hejtmani požadují pružnější testování ve školách

Hejtmani by preferovali, kdyby testování na koronavirus ve školách pružněji reagovalo na aktuální epidemickou situaci. Navrhují proto, aby stát poskytl každému kraji dostatečný počet testů, které by každý region okamžitě využil v případě nárůstu případů covidu-19. Po zasedání rady Asociace krajů ČR to řekl novinářům její předseda a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).
Policie ČR kontroluje řidiče

Někteří hejtmani mají výhrady k zákazu návštěv rodin mimo okres

Možnost sportovat od pondělí v celém okrese a ne pouze v obci, hejtmani vítají. Nejednotní jsou ale v názorech na další protiepidemická opatření či prodloužení nouzového stavu. Ti, kteří mají výhrady k opatřením, zmiňují nejčastěji zákaz navštěvovat rodinu mimo okres. Jiní hovoří o tom, že je opatření zachránila od velkého nárůstu nakažených. Všichni se ale shodují na tom, že pozitivně působí narůstající počet očkovaných.
Andrej Babiš Komentář

Nespílejme hejtmanům, Babišovi zabránili v další anarchii a opozice začne být slyšet

Zase se mu podařilo od sebe odvrátit negativní pozornost a přehodit ji na jiné. Premiér Andrej Babiš zatáhl do prodloužení nouzového stavu hejtmany, jimž nyní spílají spolustraníci i veřejnost, která je viní, že země je díky nim stále zamčená. Předseda Senátu Miloš Vystrčil rozhodnutí považuje za obcházení pořádků a hodlá se obrátit na Ústavní soud. Šéf vlády si ale myslí, že je spasitelem. Přitom způsobil jen totální chaos a opět prokázal, že stát vede jen do záhuby. Hejtmanům, kteří jsou nyní všude očerňováni, se podařila nevídaná věc: Přinutili Babiše jednat a naslouchat. Zabránili mu, aby pokračoval v další anarchii.
Martin Červíček

Hejtmani z uzavřených lokalit. Nouzový stav lépe brzdí epidemii, říká Kulhánek. Nepředbíhejme, vyzývá Červíček

Jejich postoje se před jednáním s kabinetem liší. Zatímco hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) si přeje, aby vláda znovu vyhlásila nouzový stav, který včera Sněmovna odmítla prodloužit, šéf Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) s jednoznačným názorem zatím vyčkává. „Nejprve si musím vyslechnout návrh vlády, a to jaká opatření chystá a zda budou vůbec funkční,“ říká pro EuroZprávy.cz Červíček. Kulhánek je ale o jeho nutnosti přesvědčený. „Omezení pramenící z nouzového stavu lépe brzdí epidemii.“
Andrej Babiš

Babiš vidí možnost vyhlásit nouzový stav znovu. Rozhodnou hejtmani

Vláda si nemůže dovolit obejít Poslaneckou sněmovnu a znovu vyhlásit nový nouzový stav. Po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jediným řešením je podle něj to, že by hejtmani o vyhlášení kabinet požádali. Vláda dnes se šéfy krajů o dalším postupu při koronavirové pandemii jednala, pokračovat bude v sobotu večer.
Petr Kulhánek

Kraje se na postupu po konci nouzového stavu zatím neshodly

Hejtmani krajů v sobotu projednají tři možnosti dalšího postupu po skončení stavu nouze. ČTK to dnes řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Jednotliví hejtmani se po jednání s vládou zatím na společném postupu po skončení nouzového stavu neshodli.
Jan Hamáček (ČSSD)

Vláda považuje opatření bez nouzového stavu za nedostatečná

Vláda považuje opatření, kterými může po skončení nouzového stavu bránit šíření epidemie koronaviru, za nedostatečná. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) to dnes ministři sdělili při odpoledním jednání hejtmanům. Oslabení opatření podle kabinetu bude znamenat komplikace pro zdravotnictví a posílení epidemie.
Pražský primátor Zdeněk Hřib

S koncem nouzového stavu se neruší všechna opatření, uvedl Hřib

Po konci nouzového stavu nebudou zrušena všechna omezení. Ministerstvo zdravotnictví jich většinu zachová, sdělil ČTK po dnešním jednání hejtmanů s vládou pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Pražský krizový štáb dnes uložil primátorovi, aby vyhlásil na území hlavního města stav nebezpečí. Zda se tak stane, zatím nebylo rozhodnuto. Jednat o tom bude vedení Prahy mimo jiné se Středočeským krajem.
Jan Hamáček

Hamáček by vyhověl hejtmanům, kdyby žádali o nouzový stav. Kuba na tom netrvá

Pokud hejtmani požádají kabinet o nové vyhlášení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru, vláda jim pravděpodobně vyhoví. České televizi (ČT) to dnes řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Sněmovna ve čtvrtek neschválila žádost vlády o prodloužení nouzového stavu, který tak skončí se 14. únorem. Pardubický kraj již ve čtvrtek oznámil, že bude o nové vyhlášení nouzového stavu žádat.
Martin Kuba na kongresu ODS

Vakcín je málo, musíme v kraji přerušit očkování, uvedl hejtman Kuba

Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) nesouhlasí s vyjádřením ministra zdravotnictví Jana Blatného za (ANO), že kvůli nedostatku vakcín není třeba přerušit očkování proti koronaviru. V jižních Čechách to podle Kuby bude nutné, a v řadě dalších krajů je situace podobná.
Jan Blatný

Blatný prý krajům slíbil, že skončí soutěžení seniorů o termíny očkování

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podle Asociace krajů při dnešní videokonferenci hejtmanům slíbil upravit rezervační systém k očkování proti koronaviru. Asociace v tiskové zprávě uvedla, že centrální systém nyní de facto nutí seniory k soutěžení o termíny, což považuje za nedůstojné. Kabinet by podle Blatného slibu měl úpravy oznámit v nejbližší době.
Jiří Běhounek v diskuzi s Andrejem Babišem a Adamem Vojtěchem

Jiří Běhounek (ČSSD) končí v Asociaci krajů, v krizovém štábu bude pokračovat

Končící hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) ve čtvrtek opustí řízení Asociace krajů ČR (AKČR) a předá agendu předsedy novému vedení. Běhounek to dnes řekl ČTK a dodal, že po dohodě ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) s hejtmany zatím bude dál kraje zastupovat v krizovém štábu, který koordinuje opatření proti šíření epidemie koronaviru.
Vláda ČR

Kraje přijdou kvůli koronavirové pomoci o miliardy, omezí investice

Daňové příjmy krajů letos kvůli příspěvku na státní pomoc v koronavirové krizi klesnou o miliardy korun. Pro některé kraje to znamená propad příjmů ze sdílených daní až o pětinu. Část krajů pokryje ztráty z rezerv a úspor na provozu, ale některé budou muset omezit investice a dotační programy. Vyplývá to z informací ČTK, které získala od jednotlivých hejtmanství.
Silnice, ilustrační fotografie

Babiš jednal se zástupci krajů. Na silnice nižších tříd má letos jít šest miliard

Vláda nabídne krajům letos šest miliard korun na údržbu silnic druhých a třetích tříd, v příštím roce čtyři miliardy. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj to bude pro kraje výhodnější než pomoc v krizi v důsledku epidemie koronaviru, kterou navrhuje Senát. Senátoři navrhli dát krajům zhruba 4,4 miliardy korun a obcím dalších deset miliard korun jako kompenzaci za výpadky z příjmů, které jim nastanou kvůli vládní podpoře podnikatelů.
Ilustrační foto

Týmy zajišťující chytrou karanténu zítra dorazí do krajů

Týmy pro zajištění systému chytré karantény mají v krajích nastupovat ve čtvrtek. ČTK to dnes řekl hejtman Vysočiny pověřený řízením Asociace krajů Jiří Běhounek (za ČSSD) po dnešní videokonferenci. Kromě hejtmanů se jí zúčastnili zástupci týmu náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, armády, ministerstva vnitra, hygieniků a hasičů. Běhounek předpokládá, že v krajích se systém bude rozbíhat podle toho, jak budou jeho účastníci připraveni.
Jana Vildumetzová

Vedení Asociace krajů ČR beze změn. V čele zůstává Vildumetzová, podpořil ji Čunek

Vedení asociace krajů ČR zůstává stejné jako doposud. Kromě předsedkyně Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) zůstávají ve svých funkcích i její zástupci. Na pozici prvního místopředsedy tak pokračuje Jiří Běhounek (ČSSD), řadovými místopředsedy zůstanou i nadále Jiří Čunek (KDU-ČSL), Martin Půta (STAN) a Oldřich Bubeníček (KSČM). O složení vedení rozhodla na svém čtvrtečním zasedání v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku rada asociace krajů. ČTK to řekla její mluvčí Michaela Vrbová.

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 38 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy