Bank of England

Britské libry

Bank of England má obavy: Britská ekonomika se bude zotavovat pomaleji

Britská centrální banka žádnou další podporu ekonomice neposkytne, rozhodl dnes její měnový výbor. Ten podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,1 procenta, kam ji kvůli dopadům pandemie způsobené šířením nového koronaviru snížil v březnu.
Náboženství

Britská církev a centrální banka profitovaly z otrokářství, teď se kajou

Zástupci britské centrální banky a anglikánské církve se dnes omluvili za historickou roli svých institucí v obchodování s otroky. Fakt, že vysoce postavení duchovní profitovali z otrokářství i z jeho zrušení, označila církevní mluvčí za "zdroj hanby", informoval zpravodajský web BBC. Debatu o minulosti v Británii vyvolala nedávná smrt amerického černocha George Floyda.
Britské libry

Britská centrální banka čeká nejhlubší propad HDP za 300 let

Britská ekonomika by letos mohla kvůli koronaviru klesnout asi o 14 procent, což by byl nejhlubší propad za více než 300 let. Ve svém scénáři s tím počítá britská centrální banka. Už příští rok ale očekává silné oživení a růst hrubého domácího produktu (HDP) o 15 procent.
Britské libry

Britská centrální banka reaguje na koronavirus. Snížila úrok na minimum 0,25 procenta

Britská centrální banka dnes na mimořádném zasedání nečekaně snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 0,25 procenta. Jde o nouzové opatření, které má zmírnit dopady šíření nového koronaviru na ekonomiku. Základní sazbu centrální banka snížila poprvé od léta 2016, kdy ji kvůli referendu o brexitu snížila na minimum. Sazba je dokonce teď níže, než byla po minulé finanční krizi před více než deseti lety.
Placení, tržby, ilustrační foto

Bankéři: Dopady epidemie Covid-19 na ekonomiku už jsou znát

Dopady šíření nového koronaviru na britskou ekonomiku už se projevují, varoval dnes guvernér britské centrální banky Mark Carney. Podobně se podle médií vyjádřil i šéf centrální banky Německa Jens Weidmann. Podle něj bude růst největší evropské ekonomiky kvůli viru letos pravděpodobně slabší než 0,6 procenta, na kolik jej centrální banka odhadovala loni v prosinci.
Britské libry

Britská centrální banka mění šéfa, novým guvernérem bude Andrew Bailey

Novým guvernérem britské centrální banky Bank of England (BoE) se stane Andrew Bailey. Oznámil to dnes britský ministr financí Sajid Javid. Ve funkci Bailey nahradí Kanaďana Marka Carneyho. Hlavním úkolem nového guvernéra bude zajistit, aby banka zvládla změny, které přinese vystoupení Británie z Evropské unie plánované na konec ledna příštího roku.
Britské libry

Britská vláda začala hledat nového šéfa centrální banky

Britská vláda dnes zahájila hledání nového šéfa centrální banky, který by páté největší ekonomice světa a jejímu finančnímu sektoru pomohl proplout úskalími spojenými s opuštěním Evropské unie. Současný guvernér banky Mark Carney odejde z funkce na konci ledna příštího roku, napsala agentura Reuters.
Zlato

Bank of England nevydala Madurovi venezuelské zlato. Mají v tom prsty USA?

Centrální banka Británie (Bank of England) odmítla venezuelskému prezidentovi Nicolási Madurovi vydat zlato jeho země v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard Kč). Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Banka se k tomu nevyjádřila. Madurovu žádost podle Bloombergu banka odmítla na žádost USA, které se snaží odříznout autoritářskou venezuelskou vládu od aktiv v zahraničí a pomoci tak šéfovi venezuelského parlamentu Juanu Guaidóvi uspořádat demokratické volby.
Ilustrační foto

Následky brexitu bez dohody? Šéf britské banky představil nejhorší možný scénář

Nákupy spotřebního zboží se mohou Britům příští rok na jaře prodražit skokově až o deset procent, pokud země odejde z Evropské unie bez dohody a bez vyjednaného přechodného období. Toto varování dnes poslancům předložil guvernér britské centrální banky Mark Carney. Ten zároveň před zákonodárci hájil analýzu odborníků z Bank of England, podle níž by v případě tvrdého brexitu Británii hrozil roční propad hospodářství až o osm procent. Zastánci brexitu tuto analýzu kritizovali jako zpolitizovanou.
Stephen Hawking

Kdo bude na nové britské bankovce? Mezi favority patří fyzik Hawking

Fyzik Stephen Hawking a nositelka Nobelovy ceny za chemii Dorothy Crowfootová Hodgkinová jsou prozatím favority mezi významnými britskými vědci, jejichž tvář by se mohla objevit na nové bankovce v hodnotě 50 liber (1500 Kč). Britská veřejnost centrální bance zaslala téměř 175.000 nominací, z nichž Bank of England do užšího výběru zařadila více než 600 vědců a téměř 200 vědkyň, informoval server BBC.

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 1 hodinou

před 2 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy