biologické zbraně

Chemické zbraně

V Rusku se šíří záhadné infekce. Stalo se terčem biologického útoku?

Příčiny epidemií šířících se v Rusku budou zkoumat armádní experti a agenti tajných služeb, aby vyloučili možnost nepřátelského biologického útoku. Napsal to dnes ruský list Izvestija v informaci o připravovaném prezidentském dekretu. Ministerstvo obrany a kontrarozvědka FSB budou prý v ohniscích nákazy koordinovat postup ostatních státních orgánů.
biologické zbraně

Biologické zbraně: Skutečná hrozba, nebo přeceňovaný strašák?

Biologické zbraně patří mezi oblíbené zápletky různých akčních filmů. I malá dávka nebezpečných kultur totiž může přinést smrt tisícům lidí. Ve skutečném světě pak panují obavy především v souvislosti s různými teroristickými organizacemi, které by mohly zbraně využít. Není ale obava z biologických zbraní tak trochu nafouknutá?
Apokalypsa

Zkáza lidstva? 10 apokalyptických scénářů. Invaze vetřelců je to nejmenší

Jak skončí svět se lidé pokoušeli dopátrat už odnepaměti. Apokalyptické náboženské texty jsou plné fantaskních obrazů hrozivé zkázy uskutečněné nadpřirozenými silami. Nicméně, ani věda není pozadu, co se týče vykreslování neveselé budoucnosti. Toto je deset možných scénářů, jak by svět dle vědců mohl skončit.
biologické zbraně

Zbraně hromadného ničení: Jaké zlo mohou napáchat biologické zbraně?

Zbraně hromadného ničení jsou nejstrašnější hrozbou, která kdy byla člověkem stvořena. Nejsou nebezpečím jen pro lidskou civilizaci,ale pro všechen život na planetě zemi. Takzvané ABC zbraně - tedy atomové, biologické a chemické zbraně, mají za sebou dlouhý vývoj. Překvapivě nejstarší z nich jsou biologické zbraně.
Ilustrační foto

Světu hrozí větší nebezpečí než terorismus? Do roku 2019 by mohlo zemřít 30 milionů lidí

Mezi roky 2014 a 2016 virus ebola zabil v západní Africe více než 11 000 lidí. Právě to vedlo k vytvoření iniciativy, která má za cíl identifikovat všechny smrtelné nemoci a rychle na ně reagovat. Systém, který byl zřízen americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí, nese jméno Globální program zdravotní bezpečnosti a funguje v 49 různých zemích. Jenže má už brzy skončit - a to se expertům vůbec nelíbí.
Život v KLDR

Z KLDR může přijít biologický útok. Země své vojáky očkuje proti anthraxu, varuje Soul

Soul - Napětí na Korejském poloostrově se možná soustřeďuje na na špatný problém, uvádějí jihokorejské zdroje. Jaderný vývoj může být použit k diplomatickému vyrovnání, ale skutečné nebezpečí leží v užití biologických zbraní. Lékaři ošetřující zběhlého severokorejského vojáka totiž naznačili, že krevní testy objevily stop po vakcíně proti anthraxu.
Fotografie dokazující přípravu KLDR na válku

USA bijí na poplach: Severní Korea bude mít biologické zbraně

Washington - Amerika se začíná bát hrozivého scénáře. Severní Korea se s vývojem jaderných zbraní nespokojila. Teď prý chce vyvinout ty biologické. Podle amerického deníku The Washington Post je důkazem pro tuto tezi fakt, že severokorejská vláda vysílá své mladé studenty do zahraničí, aby získali znalosti v mikrobiologii.
Fotografie dokazující přípravu KLDR na válku

Co skrývají Kimovy arzenály? Profesor varuje před podceněním KLDR

NÁZOR – Je chybou představovat si jakoukoliv potenciální válku s KLDR jako gentlemanskou šachovou partii, v níž se strany střídají v tazích a dobře rozumějí útoku i obraně, deklaruje profesor mezinárodního práva Alexander Gillespie z novozélandské University of Waikato. V komentáři pro server Al-Džazíra tvrdí, že toto chybné vnímání se zřetelně projevuje především ve dvou ohledech.
Kim Čing-un usoudil, že

Má KLDR k dispozici chemické zbraně hromadného ničení?

Pchjongjang - Severokorejská hrozba jadernými raketami je sice v poslední době ve středu zájmu, ale jenom u nich to končit nemusí. Celé zahraniční návštěva prezidenta Donalda Trumpa bude ve znamení korejské krize, přesto vynechávají jednu zásadní věc. Nedávná studie z Harwadu poukazuje na to, že Kim Čong-Un má v arzenálu i biologické zbraně.

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

Policie v pátek uspořádá další Speed Marathon. Víme, kde bude měřit rychlost

Už tento pátek, tedy 19. dubna 2024, bude probíhat měření rychlostních limitů. Policejní akce známé pod názvem Speed Marathon se již tradičně zúčastní stovky policistů a měření bude probíhat po celé republice.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy