Martina Dlabajová

Kamion - ilustrační foto

Evropský parlament přijal nová pravidla pro autodopravce a řidiče kamionů

Evropský parlment dnes přijal několik let vyjednávaná nová pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. Takzvaný silniční balíček zavádí příznivější pracovní podmínky pro řidiče a zároveň přísnější kontrolu bezpečné jízdy. Omezuje také možnosti převážet náklad v rámci jedné cizí země. Dopravci rovněž nebudou muset platit řidičům různé mzdy podle pravidel států, jimiž pouze projíždějí.
Stanislav Polčák

Rozpočet EU? Europarlament chce víc peněz na inovace a řešení uprchlické krize

Evropský parlament (EP) požaduje, aby v rozpočtu Evropské unie na příští rok bylo více peněz na inovace, boj proti klimatickým změnám, výměnný studentský program Erasmus, stejně jako na opatření v oblasti migrace a na podporu zaměstnanosti mladých. Postoj europarlamentu před jednáním s členskými státy dnes schválili poslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku.
Sídlo Evropského parlamentu

Bitva o nové vedení EU nekončí. Návrh summitu je nepřijatelný, křičí zastánkyně Timmermanse

Smíšené reakce na výběr obsazení vrcholných pozic evropských institucí summitem EU znějí z europoslaneckých frakcí. Zatímco nejsilnější lidovci (EPP) jsou podle svého mluvčího ochotni navržené kandidáty podpořit, druhá nejpočetnější skupina - socialisté (S&D) - dává najevo spíše zklamání. Ve středeční volbě předsedy EP jsou podle svého lídra Manfreda Webera lidovci připraveni podpořit kandidáta, s nímž přijdou socialisté.
Pavel Telička

Kteří čeští europoslanci jsou nejpracovitější? Hodnocení má háček

Místopředseda Evropského parlamentu (EP) Pavel Telička, zvolený v roce 2014 za vládní Hnutí ANO, vychází mezi končícím sborem 21 českých europoslanců nejlépe hned v několika hodnoceních z posledních dnů. Jak upozorňují odborníci, je přitom hned několik způsobů, kterými je možné úspěšnost europoslanecké práce poměřovat. Sebelepší práce v minulém europarlamentu navíc nezaručuje úspěch v dalších volbách, které se v Česku odehrají 24. a 25. května.
Ilustrační foto

Europarlament schválil program EU pro vesmír, skvělá zpráva pro Česko

Poslanci Evropského parlamentu dnes ve Štrasburku schválili podobu budoucího evropského programu pro vědu a výzkum Horizont Evropa. Potvrdili také dohodu mezi unijními institucemi okolo evropského kosmického programu a tím i posílení odpovědnosti i personálu evropské agentury pro Galileo (GSA) sídlící v Praze. O přesné výši financí pro oba programy se ale rozhodne až na podzim, v rámci jednání o konečné podobě dlouhodobého unijního rozpočtu pro roky 2021 až 2027.
Kamion - ilustrační foto

Europarlament přijal silniční balíček. Co čeká řidiče kamionů v EU?

Plénum europarlamentu dnes potvrdilo kompromisní znění takzvaného silničního balíčku, který upravuje podobu kamionové dopravy v Evropě. Česká europoslankyně Martina Dlabajová výsledek považuje za vítězství pro české dopravce a řidiče kamionů. "Kompromis respektuje specifičnost odvětví dopravy a zároveň zajišťuje vyváženost mezi ochranou řidičů a zachováním volného pohybu služeb v EU," řekla europoslankyně, která se problematikou kamionové dopravy zabývá dlouhodobě.
Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu

Europarlament zrušil hlasování o silničním balíčku, je zavalen dodatky

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani zrušil dnešní plánované hlasování o nových pravidlech pro vysílání pracovníků v mezinárodní silniční dopravě. K takzvanému silničnímu balíčku, který je klíčový pro české dopravce a který rozděluje členské země EU, totiž přišlo kolem 1600 pozměňovacích návrhů. Tajanimu takový krok umožňuje jednací řád.
Dita Charanzová (ANO)

ANO má kandidáty do eurovoleb. Na čele Charanzová s Dlabajovou, pětkou je bývalý Pirát

V čele kandidátky hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu budou vedle europoslankyně Dity Charanzové její kolegyně z Evropského parlamentu Martina Dlabajová a ekonom Martin Hlaváček. Čtyřkou bude poslankyně ANO Radka Maxová a pětkou někdejší pirátský lídr z Mariánských Lázní Ondřej Knotek. Novinářům to dnes oznámila Charanzová poté, co složení kandidátky odsouhlasili členové vedení hnutí.
Pavel Telička

Europarlament schválil balíček opatření pro brexit bez dohody. Je v tom ale háček

Bez jakýchkoli problémů dnes Evropským parlamentem prošla série opatření připravených ve snaze zmírnit negativní dopady případného brexitu bez dohody. Nařízení se týkají nejcitlivějších oblastí, jakými jsou letecké a silniční spojení Británie s Evropskou unií, zachování práv občanů či studijní pobyty v rámci programu Erasmus+. Jde nicméně o jednostranná opatření, která předpokládají reciproční kroky z britské strany.
Dita Charanzová (ANO)

ANO zatím neuzavřelo kandidátku do evropských voleb, jistou jedničkou je Charanzová

Hnutí ANO zatím neuzavřelo kandidátku do voleb do Evropského parlamentu, které se uskuteční 24. a 25. května. Předsednictvu hnutí se dnes večer představili případní kandidáti a kandidátky, rozhodnutí o jejich zařazení na listinu ale zatím nepadlo. ČTK to řekl místopředseda hnutí Petr Vokřál. Předpokládá, že se o kandidátce rozhodne až po návratu předsedy ANO a premiéra Andreje Babiše z návštěvy Spojených států. Babiš navštíví Bílý dům 7. března.

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 17 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy