Rodrigo Duterte

Tajfun Goni

Tajfun Goni zanechává na Filipínách spoušť, počet obětí roste +VIDEO

Již 20 lidí zahynulo v důsledku tajfunu Goni, který v neděli udeřil na Filipíny s vichrem dosahujícím v nárazech 310 kilometrů v hodině. S odvoláním na novou bilanci filipínského úřadu pro řešení katastrof o tom dnes informovala agentura Reuters. Letos dosud nejsilnější tajfun na souostroví srovnal se zemí 20.000 domů a více než 55.000 dalších bylo poškozeno, sdělily úřady.
Soud, ilustrační foto

Známé novinářce hrozí na Filipínách vězení, dle soudu se dopustila urážky na cti

Soud v Manile dnes uznal vinnou z urážky na cti známou filipínskou novinářku Marii Ressaovou, která patří mezi hlasité kritiky autoritářského prezidenta Rodriga Duterteho. Novinářce, která v minulosti vedla i pobočku americké televize CNN v Manile či Jakartě, hrozí až šest let vězení. Její stíhání kritizovali ochránci lidských práv, podle nichž tak chce režim umlčet své kritiky.
Rodrigo Duterte

Duterte prodloužil karanténu v Manile, nabídl miliony za vyvinutí vakcíny proti covid-19

Filipínský prezident Rodrigo Duterte do 15. května prodloužil zákaz vycházení v hlavním městě Manile a přilehlých oblastech. Jedno z nejpřísnějších protikonavirových opatření na světě se tím podle agentury Reuters prodlouží na osm týdnů. Zpřísnit se mají také opatření v částech Filipín, kde se potvrdí vyšší výskyt nákazy. V regionech s menším počtem infikovaných by se naopak měly restrikce pomalu rozvolňovat.
Rodrigo Duterte

Filipíny uvalí karanténu na mnohamilionovou metropoli Manilu

Filipínský prezident Rodrigo Duterte dnes oznámil, že kvůli epidemii nového typu koronaviru od neděle na měsíc přeruší veškeré dopravní spojení mezi metropolí Manilou a zbytkem země. V hlavním městě rovněž zakázal velká shromáždění, na měsíc uzavřel školy a vyhlásil karanténu pro oblasti, kde se již nákaza objevila. K tomu podle agentury Reuters omezil vstup do země všem cizincům ze států, kde se již nákaza přenesla z člověka na člověka.
Ilustrační foto

Jižní Korea oznámila 448 nových případů koronaviru, Filipíny vyhlásí stav nouze

Počet případů nákazy novým typem koronaviru přesáhl v Jižní Koreji 7000 a počet obětí nemoci COVID-19 vzrostl o dva na 46. Od pátku přibylo 448 nových případů nákazy, celkem je jich nyní 7041, oznámilo dnes večer (místního času) jihokorejské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC). Jižní Korea podobně jako v předchozích dnech bilanci zvýšila dvakrát, nejprve v noci na dnešek oznámila 174 nových případů a večer informovala o dalších nakažených.
Ilustrační foto

Pokuta za oplzlé vtipy, vězení za osahávání. Filipíny budou přísně trestat sexuální obtěžování

Filipínský prezident Rodrigo Duterte podepsal zákon, díky němuž se v této asijské zemi napříště budou trestat nejrůznější formy sexuálního obtěžování na veřejnosti. Pokuty či vězení hrozí za oplzlé poznámky i osahávání. Zákon o bezpečných prostorech podle agentury DPA kontroverzní prezident podepsal už v dubnu, ale až nyní byl zveřejněn a vstoupil v platnost.
Konec demokracie, ilustrační foto

"Ostuda národa." Důvěra v tradiční politiky se hroutí, varuje prestižní týdeník

Trapný vpád Ivanky Trumpové na poslední summit G20 v Japonsku dal nový rozměr akci "vezmi dceru do práce", konstatuje editorial serveru The Observer. Renomovaný týdeník dodává, že pro dceru amerického prezidenta nešlo o příliš pozitivní zkušenost, jelikož ze strany francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a ředitelky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové se jí dostalo chladného přijetí a navíc se stala terčem výsměchu médií, když byla na fotomontážích zobrazována na jaltské konferenci vedle Churchilla, Roosevelta a Stalina či během prvního lidského výstupu na Měsíc.
Rodrigo Duterte

Duterte se bouří. Zprávu expertů OSN má za vměšování

Úřad filipínského prezidenta se ohradil proti kritice expertů OSN, kteří v pátek vyzvali k mezinárodnímu vyšetřování násilností spáchaných v souvislosti s protidrogovou kampaní prezidenta Rodriga Duterteho. Jeho mluvčí dnes označil tuto snahu expertů OSN za vměšování do svrchovanosti Filipín a uvedl, že vychází ze špatných informací. Informovala agentura Reuters.
Rodrigo Duterte

Senátní volby na Filipínách drtivě vyhráli spojenci prezidenta Duterteho

Ve volbách do filipínského Senátu zvítězili spojenci prezidenta Rodriga Duterteho, jehož koalice získá drtivou většinu v horní komoře parlamentu. Vyplývá to z výsledku pondělního hlasování po sečtení asi 94 procent hlasů. Senát hrál přitom v poslední době klíčovou roli při blokování některých kontroverzních iniciativ prezidenta. Výsledky voleb poslanců, které se konaly také v pondělí, ještě známy nejsou. Podle agentury Reuters si ale Duterte zřejmě většinu v dolní komoře udrží.
Vlajka Filipín

Na Filipínách začaly parlamentní a místní volby, prověří sílu Duterteho

Na Filipínách dnes začaly parlamentní a místní volby, které se pokládají za referendum o prezidentství Rodriga Dutertea, napsala agentura AP. Prezidentovi spojenci chtějí získat převahu v Senátu, zatímco odpůrci hlavy státu se snaží zachovat systém brzd a protivah, tedy zamezit přílišné koncentraci moci, a obávají se možného vzestupu diktatury. Podle předvolebních průzkumů prezidentovi spojenci opozici výrazně porazí, napsala AP.
útok na katolický kostel na jihu Filipín (27.1.2019)

Teror na Filipínách: K bombovému útoku na katedrálu se přihlásil IS, 20 mrtvých

Dnešní útok na katolický kostel na jihu Filipín, kde jsou aktivní islamističtí radikálové, si vyžádal nejméně 20 obětí, dalších 111 osob utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní policii. Ta dříve podala zprávu o 27 mrtvých, ale posléze zjistila, že někteří mrtví jsou v záznamech vedení dvakrát. K atentátu se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásil Islámský stát (IS). Český ministr zahraničí Tomáš Petříček útok na twitteru odsoudil a vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 56 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy