Ekonomická krize

Ilustrační foto

Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, MF by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší

Inflace v Česku je přes svůj určitý pokles stále nebetyčná, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda. V březnu vykázala úroveň patnácti procent v meziročním vyjádření, takže předčila prognózu České národní banky. Ministerstvo financí by proto mělo zase rychle zapomenout na zvýšení DPH. Tento týden vypustilo do éteru veřejné diskuse pokusný balonek – právě ke zvýšení DPH. Ale potázalo se se zlou. Zrušení nejnižší sazby DPH doprovázené kosmetickou redukcí nižší sazby a "škatulaty" s položkami totiž v souhrnu opravdu představuje zvýšení daně.
Ilustrační foto

Hrozí světu stejná ekonomická krize, jako v roce 2008?

Současné problémy některých bank představují první krizi bankovního sektoru v éře twitteru, jsou ale jiné, než byly za globální finanční krize v roce 2008. V době, kdy sociální sítě umožňují bleskově šířit informace včetně spekulací a polopravd, je pro banky o to důležitější dbát na svou pověst a budovat si u klientů důvěru. Vyplývá to z názorů analytiků na serveru finanční televize CNBC.
Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé

Nemáte na dárky? Expert naostro říká, jaká je v Česku ekonomická krize

Tak v Česku prý žádná ekonomická krize není, ba ani žádná ekonomicky náročná doba. Bystří pozorovatelé o tom dnes a denně zpravují na sociálních sítí a leckdy tak stvrzují převládající názor své bubliny, píše Lukáš Kovanda ve svém komentáři. Odhalili to – jako ostatní v jejich bublině – pouhým pohledem do nákupních center a restaurací, které jsou údajně tak plné, že je spíše na místě mluvit dále o prosperitě.  
Zbyněk Stanjura

Recese v ekonomice: Stanjura očekává jen „mírnou“. Co to znamená?

Ministerstvo financí (MF) v nové makroekonomické prognóze zlepšilo letošní odhad růstu hrubého domácího produktu na 2,4 procenta. V srpnu odhadovalo růst 2,2 procenta. V příštím roce čeká hospodářský pokles o 0,2 procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dnes novinářům řekl, že ekonomika začala klesat ve třetím čtvrtletí, mezikvartální pokles předpokládá i v posledním čtvrtletí letošního a v prvním čtvrtletí příštího roku.
Ekonomika

Českou ekonomiku v prvním čtvrtletí nakopli spotřebitelé. Už bude jen hůř

Hrubý domácí produkt České republiky letos v první čtvrtletí stoupl meziročně o 4,6 procenta. Překonal tak drtivou většinu očekávání. Mezinárodní analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládali ve střední hodnotě svých odhadů růst pouze o 4,3 procenta. Za svižným růstem ovšem z podstatné části stojí také citelně ponížená srovnávací základna loňského prvního čtvrtletí, kdy byla ekonomika stále v sevření silných protipandemických opatření. Informuje Lukáš Kovanda.
Desmond Lachman je původem jihoafrický ekonom a finanční analytik. Působil jako hlavní poradce a posléze náměstek ředitele Mezinárodního měnového fondu, byl také generálním ředitelem pro rozvíjející se trhy ve společnosti Salomon Smith Barney. Momentálně působí v think tanku American Enterprise Institute. (Foto: Jay Westcott)

ROZHOVOR: Pandemie bude mít hluboké dopady, skutečné riziko ale leží jinde, míní věhlasný ekonom Desmond Lachman

Pandemie urychlí celkovou proměnu ekonomiky a způsobu práce, předvídá jihoafrický ekonom a finanční analytik Desmond Lachman v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Analytik think tanku American Enterprise Institute, který dříve působil jako a hlavní poradce a posléze náměstek ředitele Mezinárodního měnového fondu, rovněž prozradil, co aktuálně nejvíce ohrožuje světovou ekonomiku.
Ilustrační foto

NÁZOR: Připravme se na velkou dluhovou krizi, nabádá analytik

Je opět populární odepisovat Mezinárodní měnový fond (MMF) jako dávno přežitou a neužitečnou instituci, konstatuje Desmond Lachman, ekonomický analytik think tanku American Enterprise Institute. V komentáři pro server National Interest ovšem připomíná, že se tak v minulosti dělo opakovaně, ale MMF následně sehrál klíčovou roli a pomohl řešit četné ekonomické a finanční světové krize.
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie

NÁZOR: Inflace letí vzhůru a brzy může být hůř, varuje bývalý představitel MMF

Zpřísnit monetární politiku, nebo nezpřísnit monetární politiku? To je palčivá politická otázka, které čelí předseda americké centrální banky FED Jerome Powell i předsedkyně Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. V komentáři pro server National Interest to tvrdí ekonom Desmond Lachman, bývalý představitel Mezinárodního měnového fondu, který působí jako analytik think tanku American Enterprise Institute.
peníze

Svět se nepoučil, soudí ekonom. Očekává bolestivé prasknutí bublin

NÁZOR – Zdá se, že světoví politici a akademičtí ekonomové se příliš nepoučili z prasknutí realitní a úvěrové bubliny, k němuž došlo v roce 2008 ve Spojených státech. S tímto varováním vystoupil v komentáři pro server National Interest ekonom Desmond Lachman, bývalý představitel Mezinárodního měnového fondu, který působí jako analytik think tanku American Enterprise Institute.
Americký dolar, ilustrační fotografie

Zadluženost a veřejné finance mnoha zemí budí obavy. Analytik nabádá k akci

NÁZOR - Mezinárodní měnový fond (MMF) nadále chová naději ohledně výhledu rozvíjejících se tržních ekonomik, konstatuje Desmond Lachman v komentáři pro server National Interest. Ekonomický analytik z think tanku American Enterprise Institute poukazuje, že se tak děje v době, kdy prudce roste výnos z amerických dluhopisů a z rozvíjejících se trhů začíná být stahován kapitál.
Ekonomická krize, ilustrační foto

Na výši státního dluhu nesejde? Analytik naznačil, co trápí světovou ekonomiku

NÁZOR - Hlavním faktorem, který živí bublinu na světových akciových a finančních trzích, je představa, že dnešní nízké úrokové sazby budou trvat navždy. V komentáři pro server National Interest s tímto varováním vystoupil Desmond Lachman, někdejší představitel MMF a současný ekonomický analytik think tanku American Enterprise Institute.
Americký dolar, ilustrační fotografie

Políček pesimistům: dolarová krize není na pořadu dne, ujišťuje analytik

NÁZOR - Existuje nějaká seriózní alternativa, která by nahradila americký dolar na pozici mezinárodní rezervní měny? A jak si povede dolar v případě, že prasknou stávající akciové a úvěrové bubliny na trzích? Tyto otázky klade Desmond Lachman v komentáři pro server National Interest. Ekonomický analytik z think tanku American Enterprise Institute dodává, že odpověď na tyto otázky nenaznačuje, že by v dohledné době dolar čelil jakékoliv krizi.
Ekonomická krize, ilustrační foto

Koronavirus zdaleka nepřinesl jen zdravotní krizi, varují experti

NÁZOR - Koronavirová krize představuje největší výzvu pro životy a obživu lidí za celé desetiletí, konstatují Joe Deville a Rebecca Florissonová v komentáři pro server The Conversation. Sociolog a politická analytička z Lancaster University zdůrazňují, že nejde jen o krizi zdravotní, ale také krizi finanční.
Ekonomika

Ekonomika se v uplynulém desetiletí otřásala: Krize, rozmach e-shopů, elektromobily

Počátkem uplynulého století se světové ekonomika ještě potýkala s následky hospodářské krize z let 2007 a 2008, kdy svět zachvátila vlna bankrotů, rekordních poklesů a recese. Řada zemí se musela dohodnout s MMF na pomocných úvěrech a některé země se ocitly na prahu státního bankrotu. Částečnou souvislost s globální krizí měla i dluhová krize, která zasáhla eurozónu.
Ekonomický propad, ilustrační fotografie

Situace je horší než v roce 2008, varuje analytik. Čeká velký ekonomický náraz

NÁZOR - V roce 2008, na setkání s akademiky z London School of Economics, položila britská královna Alžběta II. otázku, proč zjevně nikdo nečekal největší světovou finanční krizi v poválečném období, připomíná Desmond Lachman v komentáři pro server National Interest. Ekonomický analytik z think tanku American Enterprise Institute podotýká, že tzv. velká recese, která začala koncem roku 2008 a táhla se do poloviny roku následujícího, odstartovala kolapsem astronomických cen nemovitostí a akcií.

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 3 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 8 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 8 hodinami

Poláci zablokovali hraniční přechody s Ukrajinou. Vadí jim levné zboží

Polští zemědělci brání ukrajinským kamionům v odchodu z Polska blokádou několika hraničních přechodů. Nadále tak protestují proti přílivu levného obilí z Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy