elektrárna Počerady

Spolana Neratovice

Jedy v ovzduší. Největším znečišťovatelem byla loni opět Spolana, tvrdí Arnika

U většiny sledovaných látek znečišťujících ovzduší zaznamenala ekologická organizace Arnika loni pokles množství oproti roku 2018. Výjimkou jsou například emise rtuti. Na dnešní on-line tiskové konferenci k představení žebříčků za rok 2019, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ), to řekl vedoucí programu Toxické látky a odpady Jindřich Petrlík.
Lidé demonstrují před elektrárnou Počerady. (5.9.2020)

Další protiuhelný protest. 200 lidí demonstrovalo před elektrárnou Počerady

Zhruba dvě stovky lidí dnes demonstrovaly před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z lomu Vršany u Mostu. Demonstranti požadovali rychlé ukončení těžby uhlí a s ním i ukončení provozu podle nich nejšpinavější elektrárny Počerady. Demonstrace zakončila takzvané akční dny, které začaly ve čtvrtek, řekl ČTK organizátor protestu Luboš Pavlovič.
ČEZ

Valná hromada ČEZ začala bouřlivě. Aktivisté "uvítali" management scénkou a transparenty

Proti snaze energetické společnosti ČEZ získat dočasnou výjimku z emisních limitů pro její elektrárny a teplárny dnes v Praze protestovaly asi dvě desítky aktivistů. Před Kongresovým centrem, kde se koná valná hromada ČEZ, uspořádali krátký happening. Součástí byla i scénka, která poukazovala na to, že v případě schválení výjimky by uhelná elektrárna Počerady vypouštěla čtyřikrát více rtuti, než povolí nový limit. Protest iniciovaly Hnutí Duha a Greenpeace.
Smog

Nejvíce oxidu uhličitého v Česku vypustila elektrárna Počerady, ukazují data EK

Hnědouhelná elektrárna Počerady vypustila loni do atmosféry nejvíce oxidu uhličitého (CO2) z českých zdrojů - více než 4,7 milionu tun. Elektrárnu provozuje ČEZ, od roku 2024 ji má převzít skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Druhé jsou Tušimice II, další elektrárna ČEZ, se 4,7 milionu tun CO2. Třetí největší znečišťovatel byla paroplynová elektrárna Vřesová Sokolovské uhelné, která vypustila 3,9 tuny CO2.
Vláda

Před sídlem vlády se demonstrovalo. Aktivisté mají rázné požadavky

Zhruba 20 aktivistů z české pobočky mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) dnes demonstrovalo u úřadu vlády před dalším jednáním takzvané uhelné komise. Protestující požadují odstavení uhelných elektráren v Česku do roku 2030. Jednání komise kritizují a označují ho za neefektivní.
Ilustrační foto

Sev.en Energy: Do modernizace a ekologizace Počerad dáme miliardy

Skupina Sev.en Energy hodlá do modernizace a ekologických opatření v hnědouhelné elektrárny Počerady investovat miliardy korun, aby zdroj splňoval stále přísnější limity pro ekologický provoz. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Gabriela Sáričková Benešová. Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače se stane majitelem elektrárny od roku 2024. Dosavadní majitel elektrárny - ČEZ, nevyužil do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolal. ČEZ za elektrárnu získá dvě miliardy korun.
ČEZ

Tykač zvýší emise skleníkových plynů? Ekologové kritizují změnu majitele elektrárny Počerady

Ekologové považují změnu majitele hnědouhelné elektrárny Počerady od roku 2024 za nezodpovědnou, skupina Sev.en Energy ji podle nich bude chtít provozovat dlouhodobě. Uvedli to v dnešní tiskové zprávě poté, co společnost ČEZ, dosavadní majitel elektrárny, nevyužila do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolala. Minoritní akcionář a kritik současného vedení ČEZ Michal Šnobr kritizoval to, že ČEZ za elektrárnu od konkurence obdrží pouze dvě miliardy korun.
Ilustrační foto

V Praze se demonstrovalo za lepší klima, studenti skandovali hesla proti Tykačovi

Na pražském Klárově se dnes dopoledne sešla více než stovka mladých lidí, aby se připojili k celosvětovému protestu za lepší klima pořádanému hnutím Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Mezi účastníky nechyběli středoškoláci a vysokoškoláci nebo studenti Univerzity Karlovy, kteří v polovině listopadu několik dnů stávkovali v jejích budovách za lepší ochranu klimatu.
ČEZ, ilustrační foto

Ve Vršanech protestují druhý den aktivisté, chtějí konec "doby uhelné"

Už druhý den protestuje osm aktivistů na Mostecku proti tomu, aby ČEZ případně prodal elektrárnu Počerady společnosti Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Na rypadle v Lomu Vršany, které v úterý kolem 06:00 obsadili, strávili celou noc. Nic se nezměnilo, dosavadní vyjednávání byla neúspěšná. Aktivisté zůstávají na místě. ČTK to dnes ráno řekla severočeská policejní mluvčí Alena Bartošová.
ČEZ

Aktivisté jsou na rypadle v Lomu Vršany už přes půl dne

Osm aktivistů, kteří dnes časně ráno obsadili rypadlo v hnědouhelném Lomu Vršany, protestuje touto formou už víc než 12 hodin proti tomu, aby ČEZ případně prodal elektrárnu Počerady společnosti Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Policie je na místě, dál s nimi vyjednává a snaží se je přesvědčit, aby místo opustili.
krimi

Aktivisté obsadili rypadlo Lomu Vršany. Odmítají slézt, na místě je policie

Rypadlo hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku obsadili dnes ráno aktivisté. Protestují proti tomu, že ČEZ zamýšlí prodat elektrárnu Chvaletice společnosti Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače. Na místě je policie. Osm lidí vylezlo na skrývkový bagr na Slatinické výsypce. Bagr byl v tu dobu mimo provoz, řekla Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Se.ven Energy, které patří lom. Policie uvedla, že aktivisté přes výzvy odmítají slézt a hrozí jim pokuta.
ČEZ

ČEZ plánuje prodat Počerady a do roku 2040 odstavit většinu svých uhelných zdrojů

Energetická společnost ČEZ plánuje nyní prodat hnědouhelnou elektrárnu Počerady společnosti Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače. Do roku 2040 pak chce odstavit většinu svých uhelných zdrojů. Jejich instalovaný výkon klesne z dnešních 6,2 gigawattu (GW) na 0,7 GW, což je výkon nového bloku v elektrárně Ledvice. Zástupci firmy to uvedli na dnešní tiskové konferenci v sídle společnosti v Praze.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy