elektronické náramky

Věznice

Osvědčily se elektronické náramky? Probační služba zveřejnila zajímavá fakta

Elektronické náramky aktuálně sledují pohyb více než stovky odsouzených a obviněných naráz. Hranici sta souběžně sledovaných klientů překročila Probační a mediační služba (PMS) v tomto týdnu. Celkově už náramky od zářijového zavedení do praxe nosilo nebo nosí 140 lidí, převážně domácí vězni. ČTK to sdělila mluvčí PMS Kristina Labohá.
Soud, ilustrační foto

Náramky jako forma trestu? Nejčastěji hlídají mařiče rozhodnutí

V Česku je nyní 94 lidí s elektronickými náramky pro domácí vězně. Z nich 83 vykonává trest, zbylí mají náramky jako náhradu za vazbu. Nejvyšší podíl mezi domácími vězni s náramky tvoří lidé odsouzení pro maření úředního rozhodnutí, typicky za nerespektování zákazu řízení vozidel, následují odsouzení pro neplacení výživného. Na dotaz lidovecké poslankyně Pavly Golasowské to při dnešních sněmovních interpelacích řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).
Jan Kněžínek

Náramky a domácí vězení? Tento trest bude v ČR častější, avizuje Kněžínek

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) předpokládá, že využití elektronických náramků bude v Česku růst, stejně jako počet ukládaných trestů domácího vězení. Uvedl to po dnešním jednání se svým slovenským protějškem Gáborem Gálem. Na Slovensku se prozatím využití elektronického monitoringu nepodařilo v širší míře prosadit, podle Gála za to však nemůže nastavení systému, ale neochota státních zástupců a soudců náramky využívat.
Jan Kněžínek

Jak fungují elektronické náramky pro vězně? Nejsou vhodné pro každého, odhalí i alkohol

Praha - Ministerstvo spravedlnosti počítá s tím, že v praxi postupně využije 600 elektronických náramků pro domácí vězně. V tuto chvíli dohlíží nový monitoring na zhruba padesátku odsouzených. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr Jan Kněžínek (za ANO). Dodal, že ministerstvo má po uzavření smlouvy s izraelským dodavatelem SuperCom opci na celkem 2500 zařízení. Část z nich by mohla hlídat i vazebně stíhané, podle Kněžínka to však zřejmě připadá v úvahu jen u vazeb uvalených kvůli hrozícímu útěku.
Věznice

Elektronické náramky už hlídají první vězně, probační služba spustila systém v tichosti

Praha - Probační a mediační služba minulý týden v tichosti spustila ostrý provoz elektronických náramků pro domácí vězně. Zařízení zatím kontroluje přes třicítku odsouzených. ČTK to řekl zdroj z probační služby s tím, že po chybách, které zařízení vykazovalo při předchozích testováních, nyní náramky v pořádku fungují. Detaily k zavedení monitoringu do praxe dnes představí na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Ministerstvo připravuje monitorovací centrum pro "náramky"

Praha - Ministerstvo spravedlnosti začalo v přízemí svého sídla v Praze připravovat prostory pro monitorovací centrum, které bude zabezpečovat neustálý dohled nad vězni s hlídacím elektronickým zařízením - takzvanými "náramky". Dodavatel "náramků" zatím není vybrán, v soutěžním tendru pokračuje šest zájemců. Stále platí, že ministerstvo chce smlouvu s vítězem uzavřít do konce letošního roku. Na dotaz ČTK to dnes sdělil Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy