Eurostat

plyn, ilustrační fotografie

Eurostat prý s cenami plynu mate lidi. Opravdu? A co hypotéky?

Když se lidé či média baví o průměrné sazbě hypoték, za dané berou, že jde řeč o aktuální nabídkové ceně. Nikdo nepodotýká, že řada lidí má ve skutečnosti sazbu třeba i výrazně nižší, neboť ji fixovali v době, kdy hypotéky byly výrazně levnější. Informaci komentuje ekonom Lukáš Kovanda.
CZK

Vládní dluh Česka v 1. čtvrtletí rostl po Kypru nejrychleji ze zemí EU

Vládní dluh ČR v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) stoupl v prvním čtvrtletí o 6,3 procentního bodu na 44,1 procenta HDP. Šlo tak po Kypru o druhý největší růst mezi zeměmi EU. Český vládní dluh je v rámci EU šestý nejnižší. Vyplývá to z aktuálních dat Eurostatu, na která upozornila poradenská společnost Moore Czech Republic.
Ilustrační fotografie

V EU zemřelo od března do prosince o 580 tisíc lidí více

Od března do prosince loňského roku zemřelo v zemích Evropské unie o zhruba 580.000 lidí více než v předchozích letech. Výkyvy v počtu úmrtí kopírují vývoj epidemie koronaviru v členských zemích, uvedl statistický úřad Eurostat. V lednu letošního roku se přitom Česko vrátilo mezi země, kde počet mrtvých vzrostl ve srovnání s průměrem z předchozích let nejvíce, a to o 53 procent.
Česká republika

Česko mezi premianty v rámci EU. Jde o udržitelný rozvoj

Česká republika se v hodnocení udržitelného rozvoje umístila na osmém místě mezi zeměmi Evropské unie. Stejně jako loni je premiantem pokud jde o míru ohrožení chudobou, zhoršení naopak zaznamenala v boji s klimatickými změnami. Vyplývá to z aktuální Evropské zprávy o udržitelném rozvoji (Europe Sustainable Development Report), která poměřuje úspěch jednotlivých států při dosahování 17 cílů udržitelného rozvoje Organizace spojených národů.
Česká republika

Jsou Češi se svým životem opravdu spokojení? Nová čísla

Statistický úřad Eurostat zveřejnil průzkum spokojenosti občanů Evropské unie se svým životem. Z průzkumu vyplývá, že občané jsou v průměru spokojenější než před pěti lety. Češi jsou se svým životem spokojenější než většina EU.
EU

EU hlásí rostoucí HDP za první čtvrtletí 2019

Předběžné odhady za uplynulé čtvrtletí letošního roku ukazují rostoucí hrubý domácí produkt v rámci celé Evropské unie, vyplývá to ze zprávy publikované na webových stránkách statistické kanceláře Evropské unie – Eurostatu.
Topení, ilustrační foto

Můžete si dovolit vytopit svůj byt? Pro mnoho lidí je to příliš velký luxus

Nejhorší mrazy letošní zimy už sice máme za sebou, přesto je topná sezóna ještě v plném proudu. Přestože je pro většinu z nás teplo jakousi automatickou věcí, ne všichni lidé si mohou dovolit vytopit celý dům či byt. Vyplývá to ze statistiky, kterou před několika dny zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat).

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy