evropský soud

Lidem z Horoměřic u Prahy soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování

V Horoměřicích zavládl šok. Lidé se v kauze H-System chtějí obrátit na Štrasburk

Lidi z Horoměřic šokovalo rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) v kauze H-System. Ústavní soudci odmítli stížnost družstva Svatopluk na verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy. Horoměřičtí s nynějším rozhodnutím Ústavního soud nesouhlasí a chtějí se obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. ČTK to dnes řekl Martin Junek, předseda družstva Svatopluk, které sdružuje bývalé klienty zkrachovalého H-Systemu bydlící v Horoměřicích u Prahy.
Soud, ilustrační foto

Evropský soud rozhodl. Příbuzní zmizelých Čečenců obdrží milionové odškodnění

Evropský soud pro lidská práva dnes nařídil ruským úřadům zaplatit 1,9 milionu eur (asi 49 milionů korun) jako odškodnění příbuzným 21 unesených a zmizelých lidí na ruském severním Kavkaze v letech 2000 až 2009 za dob takzvané druhé čečenské války, kterou ruské síly vedly s čečenskými povstalci. Informovala o tom nevládní organizace Právní iniciativa, která část Čečenců u štrasburského soudu zastupovala. Dalším stěžovatelům pomáhaly nevládní organizace Memorial a Matky Čečenska.
Evropská unie, ilustrační foto

Evropský soud má 14 nových soudců, jsou mezi nimi i dva Češi

Zástupci členských států Evropské unie dnes jmenovali 14 soudců Tribunálu Soudního dvora Evropské unie, včetně dvou Čechů. Soudce Jan M. Passer je mezi těmi, jimž byl prodloužen mandát, a Petra Škvařilová-Pelzl je mezi nově jmenovanými soudci. V tiskové zprávě to dnes oznámila Rada Evropské unie.
Uprchlíci, ilustrační foto

Migranti se nesmí vyhošťovat? Evropský soud to zakázal

Uprchlíci, kterým v domovské zemi hrozí pronásledování, nemohou být ze zemí Evropské unie vyhoštěni ani poté, co zde spáchají závažný trestný čin. Dnes to konstatoval Soudní dvůr EU, na nějž se obrátily soudy z Česka a Belgie s otázkou, zda vyhoštění neodporuje příslušným mezinárodním úmluvám.
Ilustrační fotografie

Středočeské obce nepochodily se stížností proti Letišti Vodochody. Evropský soud ji odmítl

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se odmítl zabývat stížností středočeských obcí, které se dlouhodobě staví proti rozšíření Letiště Vodochody. Obce v žalobě na Českou republiku tvrdily, že před českými soudy nemohly uplatnit námitky při posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Napsal to dnes server E15.cz. Projekt připravuje společnost Letiště Vodochody ze skupiny Penta.
Rumunsko, ilustrační foto

Rumunskou kandidátku na šéfku EPPO vyšetřuje kritizovaný úřad

Bývalá rumunská protikorupční prokurátorka Laura Codruta Kövesiová čelí vyšetřování, které proti ní zahájil kritizovaný rumunský úřad. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Kövesiová uvedla, že vyšetřování ohrožuje její kandidaturu na post šéfky nově vzniklého Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO).

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy