FDP (Svobodná demoratická strana Německo)

Ilustrační fotografie.

Němečtí Zelení a liberálové společné rozhovory hodnotí pozitivně

O optimismu dnes po dalším kole předběžných sondovacích rozhovorů o společné vládě hovořili němečtí Zelení a svobodní demokraté (FDP). Spolupředseda Zelených Robert Habeck za dobrý začátek označil to, že obě strany chtějí změny, i když se jejich představy liší. Šéf liberální FDP Christian Lindner ocenil, že jednání se nese v dobré atmosféře.
Armin Laschet

CDU/CSU pozvala Zelené a liberály k jednáním o koalici

Šéfové Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťansko-sociální unie (CSU) Armin Laschet a Markus Söder dopisem pozvali Zelené a svobodné demokraty (FDP) k jednáním o společné německé vládní koalici. Dnes o tom informovala agentura DPA.
Církev

Konec nařízení z roku 1803? Německá opozice požaduje vyrovnání s církvemi

Opoziční liberálové FDP, Zelení a postkomunistická Levice chtějí v Německu ukončit vyplácení každoročního odškodnění církvím, na které spolkové země každoročně vynakládají okolo 550 milionů eur (14,5 miliardy korun). Toto finanční plnění má původ v časech Napoleona Bonaparta, konkrétně v rozhodnutí říšského sněmu z roku 1803 o sekularizaci a zrušení církevních knížectví.
Berlín, ilustrační foto

Německý parlament bobtná. Narůstající počet poslanců vyvolal neshody v koalici

Nadcházející německé parlamentní volby, které se uskuteční příští rok v září, opět rozproudily debatu o volební reformě, jenž by zastavila nabobtnávání Spolkového sněmu. Ten má aktuálně 709 poslanců, což je rekord od vzniku spolkové republiky. Politické strany ujišťují, že reformu podporují, každá má ale vlastní představu o její podobě. Bez dohody hrozí, že za rok po volbách bude v parlamentu i přes 800 poslanců.
Americká armáda, ilustrační fotografie

Němci podporují částečné stažení vojsk USA, ukázal průzkum.

Zatímco němečtí politici chystané stažení části amerických vojsk ze země většinou odmítají, mezi obyvatelstvem se tento krok setkává spíše se souhlasem. Podle průzkumu veřejného mínění provedeného institutem YouGov pro tiskovou agenturu DPA schvaluje téměř polovina (47 procent) Němců omezení počtu amerických vojáků, kterých je nyní v Německu kolem 35.000.
Berlín, ilustrační foto

V Německu dál roste podpora CDU/CSU, protiuprchlická AfD upadá

Koronavirus výrazně zamíchal kartami na německé politické scéně. Vládní CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové se během epidemie těší u voličů popularitě, kterou nepamatuje od léta 2017. Naopak nejsilnější opoziční strana, pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) má nejnižší podporu za téměř tři roky. Ukázal to aktuální průzkum pro veřejnoprávní televizi ARD.
Ilustrační foto

Hamburk volí zastupitelstvo, favoritem jsou SPD a Zelení

V severoněmeckém Hamburku, který je zároveň jednou ze 16 spolkových zemí, dnes ráno odstartovaly zemské volby. Jejich favoritem jsou sociální demokraté (SPD) následovaní Zelenými, tedy dvojice stran, která druhému největšímu německému městu vládne posledních pět let. První odhady výsledků budou známé hned po uzavření volebních místností v 18:00.
Berlín, ilustrační foto

Durynský premiér Kemmerich rezignoval. Spolkovou zemi patrně čekají předčasné volby

Durynský ministerský předseda Thomas Kemmerich (FDP), zvolený do funkce ve středu i hlasy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), se dnes funkce vzdal. Na twitteru to uvedla frakce jeho svobodných demokratů v zemském sněmu. Celoněmecká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) vedená kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) se zatím v Berlíně dohodla na tom, že by se v Durynsku měly uskutečnit předčasné volby.
Německá vlajka

Durynský premiér Kemmerich rezignoval. Čelil kritice za podporu od AfD

Ministerský předseda německé země Durynska Thomas Kemmerich (FDP), zvolený do funkce i hlasy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), po pouhých 24 hodinách v úřadu oznámil, že v něm skončí. Ustoupil tak tvrdému tlaku kancléřky Angely Merkelové (CDU) i řady dalších předních politiků, podle níž je jakákoliv spolupráce s AfD nepřípustná. Je možné, že 2,2 milionovou východní spolkovou zemi čekají předčasné volby.
Ilustrační foto

Německá vláda požádala poslance, aby jí nekladli tolik dotazů

Německá vláda požádala poslance Spolkového sněmu, aby jí nekladli tolik dotazů. Od počátku současného volebního období na podzim 2017 museli ministerští úředníci zodpovědět již 6185 písemných interpelací. V obou předcházejících volebních obdobích přitom tento počet nepřesáhl pokaždé 4000, informovala agentura DPA.
Berlín, ilustrační foto

Volby v Durynsku ovládla Levice, druhá je AfD. Nová koalice se bude rodit těžko

Zemské volby ve východoněmeckém Durynsku poprvé vyhrála strana Levice se ziskem 31 procent hlasů. Druhá skončila výrazně posílená protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) s 23,4 procenta a až třetí křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové, kteří si s 21,8 procenta značně pohoršili. Současná durynská vláda Levice, sociální demokracie (SPD) a Zelených v novém parlamentu nebude mít většinu. Nová koalice se bude rodit jen těžko.
Německá vlajka

Německem otřásá skandál. Ve vedení obce zasedl neonacista

Západoněmeckou obec Waldsiedlung již nevede člen krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) Stefan Jagsch, v úterý ho zastupitelé odvolali a ve funkci ho vystřídala zástupkyně křesťanských demokratů (CDU). Informovala o tom agentura DPA.
Německá kancléřka Angela Merkelová

Facka pro vládu Merkelové: Podpora SPD je nejnižší od roku 1949

Němečtí sociální demokraté (SPD), menší koaliční partner ve vládě kancléřky Angely Merkelové, v průzkumu volebních preferencí dále ztrácejí. Strana by podle nejnovějšího průzkumu agentury Forsa získala ve volbách jen 11 procent hlasů, což je nejméně od roku 1949.
Německá kancléřka Angela Merkelová

Situace v Německu je vážnější, než se myslelo? Zde jsou scénáře dalšího vývoje

Hluboká krize německých sociálních demokratů (SPD) může vyústit i v pád vlády velké koalice CDU/CSU a SPD kancléřky Angely Merkelové (CDU) a předčasné volby. Ale nemusí. Ve hře je po nečekaném odchodu Andrey Nahlesové z čela sociální demokracie několik variant, a to včetně takových, které jsou ve spolkové republice prakticky nevyzkoušené.

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 1 hodinou

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se prokázal u dalších stovek lidí, ukazují nejnovější údaje

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy