Rudy Giuliani

Rudy Giuliani

Giuliani či Bannon se milosti od Trumpa nedočkají

Na seznamu milostí, které hodlá udělit americký prezident Donald Trump před koncem svého mandátu, nejsou jména bývalého starosty New Yorku a prezidentova osobního právníka Rudyho Giulianiho ani bývalého poradce Steva Bannona. S odvoláním na své zdroje to dnes napsala agentura Reuters.
Rudy Giuliani

Soud v Pensylvánii řešil Trumpovu žalobu na volby, právník Giuliani nepředložil jediný důkaz

Soud v Pensylvánii začal v úterý projednávat žalobu týmu prezidenta Donalda Trumpa žádající zablokování uzavření výsledků prezidentských voleb v celém státu s odkazem na údajné volební podvody. Trumpa před soudem zastupoval jeho osobní právník a bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, na jehož argumenty se však soudce podle agentury Reuters tvářil poměrně skepticky. Rozhodnutí v kauze však zatím nepadlo.
Joe Biden

Bidena veřejně podpořila dcera Trumpova právníka

Dcera Rudyho Giulianiho, osobního právníka amerického prezidenta Donalda Trumpa, ve čtvrtek veřejně podpořila demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena. Učinila tak v eseji zveřejněném ve čtvrtek v časopisu Vanity Fair, v němž mimo jiné napsala, že v letošních volbách v USA "si nikdo nemůže dovolit zůstat potichu".
Donald Trump

Ukrajinská kauza: Trump o všem věděl, říká Giulianiho spolupracovník Lev Parnas

Rudy Giuliani, osobní právník amerického prezidenta Donalda Trumpa, nikdy nevyšetřoval údajnou korupci Huntera Bidena, syna někdejšího demokratického viceprezidenta USA Joea Bidena. Měl však za úkol poškodit možného hlavního volebního soka současného amerického prezidenta a Trump o tom všem věděl. V rozhovoru s televizní stanicí MSNBC to ve středu uvedl Lev Parnas, který byl Giulianiho blízkým spolupracovníkem.
Barack Obama, exprezident Spojených států amerických

Proruská opozice na Ukrajině chce vyšetřovat Obamu a Bidena, poslala udání

Ukrajinská proruská opozice zaslala kyjevskému protikorupčnímu úřadu udání na bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, viceprezidenta USA Joea Bidena a bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka kvůli podezření z korupce. Z Kyjeva to dnes oznámila ruská agentura TASS. Strana Opoziční platforma chce vyvolat vyšetřování údajných korupčních aktivit těchto osob na Ukrajině.
Rudy Giuliani

Trumpův právník Giuliani má problém. Vedl kampaň proti velvyslankyni Ukrajiny

Osobní právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani vedl proti někdejší velvyslankyni USA na Ukrajině Marii Yovanovitchové, než byla odvolána, špinavou kampaň. Vyšetřovatelům ve Sněmovně reprezentantů to podle dnes zveřejněných přepisů řekl vysoký americký diplomat George Kent, napsala agentura Reuters.
Ukrajina, ilustrační foto

Na Ukrajině se hraje o osud Západu? Z Washingtonu zní slova o toxickém vlivu

NÁZOR - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po pěti měsících v úřadě čelí v posledních týdnech souběhu výzev, upozorňuje editorial serveru Washington Post. Vlivný deník, tvrdí, že každá kompetentní americká administrativa by za této situace vedla energickou diplomacii, jelikož budou učiněna rozhodnutí, která jsou zásadní pro budoucnost Západu.
James Richard „Rick“ Perry je americký politik, člen Republikánské strany a guvernér Texasu od 21. prosince 2000.

Ministr energetiky USA Rick Perry odstoupí, Trump už vybral jeho nástupce

Americký ministr energetiky Rick Perry oznámil, že v brzké době odstoupí z funkce. Agentuře Reuters to ve čtvrtek řekl informovaný zdroj s tím, že přesné datum rezignace není známo. Prezident Donald Trump později uvedl, že Perry funkci opustí koncem roku. Nového ministra už vybral, jméno ale zatím neoznámí.
Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA

Trump: Během hovoru s Ukrajinou jsem neřekl nic špatného. Do kauzy se vložil i Pompeo

Americký prezident Donald Trump dnes zopakoval, že během telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským neřekl nic špatného. Podle páteční zprávy deníku The Wall Street Journal ale šéf Bílého domu opakovaně naléhal na nového ukrajinského prezidenta, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena, syna uchazeče o demokratickou kandidaturu v amerických prezidentských volbách Joe Bidena.
Rudy Giuliani

Demokraté podezírají Trumpa z nátlaku na Kyjev, začalo vyšetřování

Tři výbory americké Sněmovny reprezentantů, kterou ovládají opoziční demokraté, prošetřují podezření, že prezident Donald Trump nutil ukrajinskou vládu podniknout kroky, které by mu ve volbách příští rok mohly usnadnit znovuzvolení. Napsal to v pondělí list The Wall Street Journal (WSJ). Důležitou roli v nátlaku na Kyjev údajně sehrál Trumpův právní poradce Rudy Giuliani.
Rudy Giuliani

Na Giulianiho se sesypala kritika, cestu do Kyjeva odvolal

Američtí demokraté v noci na dnešek důrazně protestovali proti plánům prezidentského poradce Rudyho Giulianiho odcestovat na Ukrajinu, kde chtěl získat informace zpochybňující vinu odsouzeného Paula Manaforta a opatřit si důkazy proti prezidentskému kandidátovi demokratů Joeovi Bidenovi. Podle demokratických kongresmanů jde o bezpříkladný pokus zatáhnout cizí mocnost do volebního boje v USA. Giuliani nakonec cestu odvolal.

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 42 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 3 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy