Grace Mugabeová

Harare, Zimbabwe

Žena bývalého diktátora Mugabeho byla obviněna z pašování slonoviny

Harare – Proti choti bývalého zimbabwského diktátora Roberta Mugabeho (94), Grace (52), bylo zahájeno vyšetřování v souvislosti s obviněním australského fotografa divoké přírody Adriana Steirna. Steirn tvrdí, že Mugabeová kryla gang pytláků a pašeráků slonoviny. Ti s jejím svolením mohli lovit i v národních rezervacích.
Harare, Zimbabwe

Mugabe prý nechal manželku uchvátit moc, proces jeho odvolávání začne v úterý

Harare - Politici vládnoucí strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) na úterní schůzi parlamentu zahájí proces odvolání 93letého prezidenta Roberta Mugabeho z funkce. Prezident vládnoucí v zemi 37 let v neděli odmítl abdikovat a v televizním projevu řekl, že Zimbabwe povede do prosincového sjezdu ZANU-PF, kterému hodlá předsedat.
Harare, Zimbabwe

Žena v čele Zimbabwe? Grace Mugabeová je manipulativní i mocichtivá, říká odbornice

ROZHOVOR - Zimbabwe nyní stojí na politickém rozcestí, který může skončit demokratizací systému i pokračováním vládnoucí linie. Do mocenského boje by mohla významně zasáhnout i postava první dámy Grace Mugabeové. Bude mít Zimbabwe včele země ženu? Grace umí rozdělovat společnost, je mimořádně mocichtivá a oportunní, řekla pro EuroZprávy.cz afrikanistka Hana Horáková, která nyní přednáší na Metropolitní univerzitě a předsedá České asociaci pro africká studia.
Ilustrační foto

Zimbabwe blokuje lety aerolinek JAR, možná kvůli kauze Mugabeové

Pretoria - Mezi Zimbabwe a JAR se v minulých dnech vytvořilo napětí kvůli případu, v němž čelí manželka zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho obvinění z napadení osoby v johannesburském hotelu. Média obou zemí vidí kauzu v rozdílném světle. Zimbabwe nově začalo blokoval lety jihoafrické státní letecké společnosti na své území.
Jihoafrická republika

JAR udělí Mugabeové diplomatickou imunitu

Johannesburg - Jihoafrická republika udělí diplomatickou imunitu zimbabwské první dámě Grace Mugabeové (52). Minulý týden v hotelu v johannesburské luxusní čtvrti Sandton napadla elektrickým kabelem modelku Gabriellu Engelsovou (20) a poranila ji na hlavě.
Robert Gabriel Mugabe

Policie v JAR chce zabránit Mugabeové odjet ze země

Johannesburg - První dáma Zimbabwe Grace Mugabeová je podezřelá, že o víkendu v hotelu v johannesburské luxusní čtvrti Sandton napadla elektrickým kabelem modelku. Nezvyklou diplomatickou krizi už řeší i prezident Robert Mugabe.
Jihoafrická republika

První dáma Zimbabwe řádila v hotelu, v JAR jí hrozí soud

Johannesburg - Grace Mugabeová (52), která chce podle mnohých nahradit svého muže po jeho smrti v čele Zimbabwe, měla v JAR čelit obvinění z napadení. O víkendu prý zaútočila v hotelu v johannesburské luxusní čtvrti Sandton na ženu a způsobit jí zranění na hlavě. Kdo je zraněnou osobou, policie nesdělila.

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

Teplé počasí dlouho nevydrží. Po Velikonocích se ochladí

Teploty přesahující hranici 20 stupňů dlouho nevydrží. Hned po Velikonocích se podle ČHMÚ.cz ochladí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy