Fethullah Gülen (turecký duchovní)

Turecká armáda (Turkish Army)

V Turecku zadrželi přes 300 vojáků kvůli puči z roku 2016

Turecké úřady dnes zadržely přes 300 vojáků, které podezřívají z vazeb na duchovního Fethullaha Gülena, informovala agentura Reuters s odvoláním na turecké státní sdělovací prostředky. Ankara obviňuje Gülena, že zosnoval pokus o státní převrat z roku 2016.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.

Erdogan stále pronásleduje gülenisty. Nově vydáno 695 zatykačů

Turecká prokuratura vydala zatykače na celkem 695 osob, které podezírá z napojení na zakázané hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jež podle Ankary stálo za pokusem o puč z roku 2016. Informovala o tom dnes agentura AP. Podle agentury Anadolu mají policisté příkaz zadržet mimo jiné stovku příslušníků armády a přes 70 zaměstnanců ministerstva spravedlnosti.
Noviny, ilustrační foto

Turecký soud osvobodil spisovatelku Erdoganovou, kauza vyvolala vlnu nevole

Soud v Istanbulu dnes zprostil obžaloby tureckou spisovatelku a novinářku Asli Erdoganovou, která čelila obvinění z propagace terorismu. Informovala o tom agentura AFP. Kauza této spisovatelky a nositelky několika zahraničních cen, která nyní žije v exilu v Německu, vzbudila velkou pozornost a její obvinění kritizovala řada nevládních organizací bojujících za lidská práva.
Knihy, ilustrační foto

Čistky v Turecku se netýkají jen lidí, po pokusu o puč zničeno 300 tisíc knih

Turecké úřady odstranily ze škol a knihoven za poslední tři roky více než 300.000 knih, které byly podle nich spojeny s hnutím duchovního Fethullaha Gülena. Toho tamní vláda považuje za hlavního organizátora pokusu části armády o převrat v červenci 2016, po němž turecká prokuratura rozpoutala rozsáhlé čistky ve státní správě.
Turecká armáda (Turkish Army)

Turecká prokuratura vydala zatykače na 196 příslušníků armády

Turecká prokuratura dnes vydala zatykače na 196 příslušníků armády včetně vysokých důstojníků kvůli jejich údajnému zapojení do nepovedeného vojenského převratu z roku 2016. Informovala o tom agentura Anadolu. Policejní operace se má uskutečnit zároveň ve 20 tureckých provinciích. Za poslední tři roky už během čistek kvůli pokusu o puč skončilo ve vazbě přes 77.000 lidí.
Věznice, ilustrační fotografie

24 trestů doživotí. Turecký soud zatočil s pučisty, neunikl ani šéf letectva

Turecký soud dnes kvůli nezdařenému pokusu o puč z roku 2016 odsoudil k doživotnímu vězení 24 lidí, převážně bývalých vysokých představitelů armády. Informovala o tom agentura AFP. V jednom z největších procesů, který turecké soudy v souvislosti s pokusem o převrat vedly, bylo celkem 224 obžalovaných. Jedním z nich byl i duchovní Fethullah Gülen, který žije v exilu v USA a byl souzen v nepřítomnosti.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.

Nejvyšší soud USA se zastal indiána, který lovil mimo sezonu

Turecké úřady vydaly příkaz k zatčení 249 lidí, kteří se v letech 2010 až 2013 podle nich podíleli na podvodech při přijímacím řízení na ministerstvo zahraničí. Podle listu Hürriyet nejméně 106 z těchto lidí už bylo zadrženo. Všichni jsou podezřelí z napojení na duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA a kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan viní z pokusu svrhnout jeho vládu. Gülen veškerá obvinění odmítá.
Turecká policie

Turecko tento týden zatklo přes 520 lidí, podezírá je z terorismu

Turecké orgány zatkly od pondělí přes 520 lidí, kteří jsou podezřelí z terorismu kvůli údajnému zapojení do nezdařeného převratu v roce 2016 a stykům se zakázaným hnutím muslimského duchovního Fetullaha Gülena. Jen během dneška vydaly prokuratury zatykače na 84 policistů, 75 z nich už skončilo v celách, napsala agentura Anadolu. Celkem už bylo v Turecku kvůli vyšetřování puče během 2,5 roku zatčeno přes půl milionu lidí, 30.000 z nich je stále ve vazbě.
Turecká policie

Turecko vydalo zatykače na 1112 osob, policie zasahuje po celé zemi

Turecko vydalo zatykače na 1112 osob, které podezírá z napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jež podle turecké vlády stálo za pokusem části armády o puč v létě 2016. Informovala o tom dnes televize CNN Türk. Těžiště operace leží v metropoli Ankaře, ale celkem se zatýká v 76 z 81 tureckých provincií. Dosud bylo zadrženo 729 podezřelých, uvedla agentura AFP s odvoláním na informace prokuratury.
Věznice

V Turecku poslali do vězení nositele ceny Václava Havla, dle soudu je terorista

Turecký soud dnes poslal na deset let do vězení váženého soudce a nositele Ceny Václava Havla za lidská práva, kterou uděluje Rada Evropy. Murat Arslan byl odsouzen kvůli údajným vazbám na duchovního Fethullaha Gülena, jehož turecká vláda viní ze zosnování pokusu o převrat v roce 2016. Uvedla to dnes turecká státní agentura Anadolu. Arslan obvinění odmítá.
Atentát na ruského velvyslance v Turecku (19.12.2016).

Vražda ruského velvyslance byla výsledkem konspirace? V Turecku začal soud, obžalován je i Gülen

V turecké metropoli dnes začal soud, kde 28 lidí čelí obžalobě v souvislosti s veřejnou vraždou ruského velvyslance Andreje Karlova z roku 2016. Sám útočník byl krátce po činu zastřelen, prokuratura však podle médií tvrdí, že vražda byla výsledkem konspirace s cílem poškodit turecko-ruské vztahy a že za ní stojí hnutí duchovního Fethullaha Gülena, které Ankara považuje za teroristické. Mezi obžalovanými je i sám Gülen.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.

Erdogan pokračuje v čistkách: Vydány nové zatykače na gülenisty v armádě

Turecké úřady dnes vydaly zatykače na 137 osob, z valné části vojáky, kterým přičítají vazby na hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Dosud bylo zadrženo 22 z nich, informovala agentura AFP. Gülena, který žije ve Spojených státech, považuje Ankara za strůjce nezdařeného vojenského převratu v létě 2016. Duchovní toto obvinění odmítá.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.

Turecko vydalo zatykač na 111 lidí, údajné stoupence Gülena

Turecko pokračuje v raziích a zatýkání údajných nepřátel státu. Dnes úřady pátraly po 111 lidech, které žalobci viní, že jsou napojeni na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, žijícího ve Spojených státech. Do dnešního odpoledne už seděly desítky nově stíhaných osob ve vazbě, informovala agentura Anadolu.

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 25 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Zdroj: David Holub

Další zprávy