Heiko Maas

Antony Blinken

Nord Stream 2 podrývá bezpečnost Ukrajiny, uvedl šéf americké diplomacie Blinken

Plynovod Nord Stream 2 je ruský geopolitický projekt podrývající bezpečnost Ukrajiny a hrozba pro energetické zabezpečení Evropy, řekl dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken. Na jednání se svým německým protějškem Heikem Maasem se zástupci obou států shodli, že budou společně i nadále stát proti ruským "provokacím" vůči Ukrajině.
Heiko Maas

Jednání o jaderné dohodě s Íránem budou pokračovat příští týden

Představitelé Íránu a světových mocností budou příští úterý ve Vídni jednat o osudu mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Po dnešním virtuálním jednání o obnovení dohody to uvedli evropští a íránští činitelé. Do Rakouska příští týden přijedou rovněž zástupci Spojených států, kteří chtějí prostřednictvím nepřímých jednání s Íránem hledat možnosti návratu k dohodě.
Antony Blinken

Ministři zahraničí čtyř zemí si nepřejí jaderně vyzbrojený Írán

Ministři zahraničí Francie, Británie, Německa a USA se shodli, že jejich společným zájmem je zajistit, že Írán nikdy nebude mít jadernou zbraň. V prohlášení vydaném po dnešním jednání uvedli, že si přejí, aby se Írán vrátil k závazkům týkajícím se jeho jaderného programu. Írán v posledních dnech ohlásil několik zásadních kroků, jimiž dále odstupuje od mezinárodní jaderné dohody z roku 2015.
Heiko Maas

Německo kontroly na hranicích s Francií nechystá

Německo se nechystá zavést kontroly na hranici s Francií, jak to v neděli udělalo v případě Česka a rakouské spolkové země Tyrolsko. Při návštěvě Paříže o tom dnes své francouzské hostitele ujistil německý ministr zahraničí Heiko Maas, informovala agentura DPA.
Frank-Walter Steinmeier, německý prezidet

VIDEO: Demokracie je mocnější než lži a štvaní. Německý prezident odsoudil události v USA, připsal je Trumpovi

Středeční násilnosti ve Washingtonu, kde dav příznivců republikánského prezidenta Donalda Trumpa zaútočil na sídlo Kongresu USA, dnes v mimořádném vystoupení odsoudila hlava německého státu Frank-Walter Steinmeier. Německý prezident mimo jiné prohlásil, že to byl Trump, kdo dav vyburcoval, ale že nepochybuje o tom, že demokratické instituce jsou silnější a mocnější než lži a vzájemné štvaní.
Boris Johnson

Ostuda, šok. Světoví lídři kritizují dění ve Washingtonu

Světoví politici odsoudili dění ve Washingtonu, kde příznivci prezidenta Donalda Trumpa obsadili budovu Kapitolu. Obě komory Kongresu v tu chvíli projednávaly potvrzení výsledku listopadových prezidentských voleb. Násilí na půdě nejvyšších amerických institucí je podle představitelů Británie, Německa, Francie, NATO i ČR šokující a ostudné.
Heiko Maas

Německo přebírá víc odpovědnosti za dění ve světě, začal fungovat nový úřad

Kontrolou humanitárních projektů, správou německých nemovitostí v cizině či vyřizováním víz pro zahraniční odborníky se ode dneška zabývá nově zřízený Spolkový úřad pro zahraniční záležitosti (BfAA). Německý ministr zahraničí Heiko Maas na dnešní tiskové konferenci k oficiálnímu otevření úřadu prohlásil, že je to součást závazku Berlína převzít více odpovědnosti za dění ve světě.
Heiko Maas

Rozpočtový pat EU kvůli Maďarsku a Polsku: Šéf německé diplomacie Maas čeká průlom

Vyřešení rozpočtového patu Evropské unie by mohlo přijít v řádu dní. Dnes to na Berlínském fóru o zahraniční politice prohlásil německý ministr zahraničí Heiko Maas, jehož země nyní EU předsedá. Maďarsko a Polsko zablokovaly přijetí rozpočtu Evropské unie na období 2021 až 2027, protože nesouhlasí s tím, aby bylo vyplácení peněz z evropských fondů podmíněno dodržováním principů právního státu.
Heiko Maas

EU odmítá ustoupit Polsku a Maďarsku: S vládou práva nelze obchodovat

Evropská unie nehodlá měnit podmínku, která spojuje vyplácení peněz z unijních fondů s dodržováním principů právního státu. Shodují se na tom dnes zástupci vlád unijních zemí a europoslanci v reakci na pondělní rozhodnutí Maďarska a Polska zablokovat sedmiletý rozpočet a fond koronavirové pomoci ekonomikám.
Emmanuel Macron, prezident Francie

"Toto je naše Evropa." Politici důrazně odsoudili teroristický útok ve Vídni

Solidaritu Rakousku kvůli večernímu útoku ve Vídni, při němž útočník zabil čtyři lidi a další zranil, vyjádřila mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová, prezidenti USA a Francie Donald Trump a Emmanuel Macron i další světoví politici. Zdůraznili také, že je nutné se spojit v boji proti islamistickému terorismu.
Heiko Maas

Německo je ochotné pomoci koronavirovým pacientům z EU, Češi by byli v Sasku či Bavorsku

Německo je připraveno převzít koronavirové pacienty z jiných států Evropské unie, pokud mu to kapacity dovolí. Dnes to v rozhovoru s mediální skupinou RND řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Německá i česká média tento týden informovala, že spolkové země sousedící s Českem, tedy Bavorsko a Sasko, jsou ochotné přijmout z ČR v případě potřeby pacienty s koronavirem ve vážném stavu.
Heiko Maas

Ministři EU jednají o sankcích za Navalného a trestu pro Lukašenka

Německo a Francie budou na dnešním jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie prosazovat uvalení sankcí na skupinu ruských činitelů za otravu opozičního předáka Alexeje Navalného. Před začátkem ministerského zasedání v Lucemburku to řekl šéf německé diplomacie Heiko Maas, jehož země nyní v EU předsedá.
Soudy, ilustrační fotografie

Soud v Berlíně rozplétá vraždu, za kterou zřejmě stojí Rusko

Soud v Berlíně dnes začal rozplétat loňskou vraždu Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho, která je vedle otravy ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nebo dění na Ukrajině a Bělorusku zdrojem napětí v německo-ruských vztazích.

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy