Jan Kubiš

Jan Kubiš (vlevo) a Josef Gabčík (vpravo)

Česko si dnes připomíná hrdinský čin parašutistů, kteří zlikvidovali Heydricha

Lidé si dnes v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, Parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík. Akce k výročí se konaly i na dalších místech České republiky.
Padlí parašutisté byli vynášeni na ulici a identifikováni zrádcem Čurdou (třetí zprava). Nad mrtvými se sklání K. H. Frank

Do pocitů obklíčených parašutistů v kostele se nelze vžít. Obětovali se pro blízké i národ, říká historik

ROZHOVOR – Jejich odvaha a statečnost jej nepřestává fascinovat. Historik Vojtěch Šustek tvrdí, že do pocitů parašutistů obklíčených 18. června 1942 v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici se nelze vžít. Přesto se domnívá, že sedm vojáků v čele s Janem Kubišem a Josefem Gabčíkem, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, ne-považovali svůj boj s německou přesilou čítající téměř osm stovek vojáků za marný. „Věděli, že budou muset obětovat život, ale určitě si uvědomovali, že se obětují pro své bližní a pro svůj národ. Parašutisté předvedli ostatním Čechům, že domněle všemocnému okupačnímu režimu je možné se neohroženě postavit se zbraní v ruce,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz badatel Vojtěch Šustek.
Výsadek ANTHROPOID – rotmistři Jan Kubiš a Josef Gabčík – na konci roku 1941 v Londýně (snímek z pozůstalosti Jana Kubiše).

Hrdinně kladli odpor gestapu. Před 78 lety padli parašutisté, kteří provedli atentát na Heydricha

ANALÝZA - Dlouho je nacisté nemohli vypátrat. Jednotky gestapa a SS přivedl na stopu československých parašutistů rotmistrů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, kteří z výsadku Anthropid provedli smrtelný atentát či vojenský útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha až zrádce Karel Čurda ze skupiny Out Distance. Podraz přišel paradoxně z řad výsadkářů. Díky němu se Němci dostali k lidem, kteří o úkrytu hrdinů věděli. Krátce po čtvrté hodině ranní 18. června 1942, před 78 lety, začali nacisté o síle 800 mužů dobývat pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici, v němž statečně přesile vzdorovali i velitel Adolf Opálka z Out Distance, Josef Valčík ze Silver A, Josef Bublík a Jan Hrubý z Operace Bioscop a Jaroslav Švarc zastupující výsadek Tin. Výsadkaři měli na území tehdejšího Protektrorátu Čechy a Morava své úkoly a poslání. V bezvýchodné situaci zvolali: „Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme, slyšíte? Nikdy!“
Reinhard Heydrich Komentář

Parašutisté atentátem na Heydricha spasili zemi. Národ se zbavil nálepky zbabělců a slabochů

KOMENTÁŘ – Dodali národu sebevědomí i statečnost. Parašutisté Josef Gabčík a Jan Kubiš, kteří přesně před 78 lety 27. května 1942 v tehdejší pražské libeňské zatáčce spáchali atentánt na zastupujícího říšského proktektora Reinharda Heydricha, považovaného za „Kata českého národa“, vyvrátili chiméru, že Češi jsou zbabělci a slaboši. Na bývalém území Protektorátu Čechy a Morava rotmistrům z operace Anthropoid poskytlo mnoho rodin úkryt i pomoc, ačkoli věděli, že po odhalení skončí na popravišti. Nerozlučitelná dvojice výsadkářů svým činem zvrátila do té doby nepříznivý průběh 2. světové války a současné České republice zachránila nejméně jednu třetinu území. Jejich odkaz je pro národ aktuální i dnes, bez jejich ataku na tyrana bychom zřejmě neexistovali.
Reinhard Heydrich, nacistický kat českého národa

Česko si připomíná parašutisty, kteří zabili Heydricha. V Praze mají zlaté pamětní destičky

Praha - V Praze se dnes vzpomínalo na parašutisty, kteří v roce 1942 uskutečnili úspěšný útok na říšského protektora Reinharda Heydricha. Zástupci Prahy 2 odhalili na chodníku naproti kostelu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici pamětní destičky připomínající padlé parašutisty. Jan Kubiš, Jozef Gabčík, Josef Valčík, Adolf Opálka, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc zemřeli 18. června 1942.
Reinhard Heydrich

Atentát: Parašutistům pomohl Heydrichův člověk. Co prozradil?

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha patří k nejvýznamnějším činům druhoválečného odboje napříč celým světem. Akce dvou mladých československých rotmistrů, kteří v kobyliské zatáčce sprovodili za světa "kata českého národa" ukázala, že odpor má smysl.
Reinhard Heydrich

Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme! volali z krypty parašutisté před smrtí

Praha - "Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme se, slyšíte? Nikdy!" - to byla poslední slova parašutistů, která zazněla z krypty pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici, kde se před 75 lety, 18. června 1942 bránilo sedm československých parašutistů proti 800 nacistickým vojákům. Stateční výsadkáři v čele s Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem provedli 27. května úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha. Heydrich, který chtěl potlačit český odboj a také vyřešit "židovskou otázku", po zranění dne 4. června zemřel, parašutisty ale zradil jejich kolega. Po sedmihodinovém boji byli všichni parašutisté mrtví.
Andrej Kiska, slovenský prezident

Kiska chtěl se Zemanem ocenit Gabčíka a Kubiše, Hrad prý odmítl. Brutální lež, spustil Ovčáček

Praha/Bratislava – Od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha uplynulo již 75 let. Slovenský prezident Andrej Kiska chtěl společně se svým českým protějškem Milošem Zemanem ocenit parašutisty - Slováka Jozefa Gabčíka a Čecha Jana Kubiše,kteří útok provedli. Podle Respektu však Pražský hrad takovou iniciativu bez vysvětlení odmítl.
Komik a spisovatel John Martin Rozhovor

Češi se vraždou Heydricha vrátili na mapu světa, říká britský komik a spisovatel

ROZHOVOR - Britský komik a autor John Martin je fascinován Operací Anthropoid, od jejíhož uskutečnění dnes uplyne 75 let. Po stopách atentátu na Reinharda Heydricha se Brit každoročně vydává se skupinkou nadšenců a badatelů. Letos by se k němu měla připojit rodina generála Františka Moravce, který plán zabití říšského protektora vymyslel.

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy