Jiří Mihola (KDU-ČSL)

Tomáš Petříček

Čeští politici se shodují, že Bidenův projev byl o jednotě

Jako nabídnutou ruku lidem, kteří Joea Bidena nevolili, vidí dnešní projev nového amerického prezidenta ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Biden podle něj zahájil snahy spojit evidentně rozdělenou americkou společnost. I podle poslanců ze sněmovního zahraničního výboru byl projev zejména o jednotě.
Zdeněk Ondráček

Bez stavu nouze by hrozil kolaps zdravotnictví, zní z KSČM

Bez prodloužení nouzového stavu by hrozil kolaps zdravotnictví, pomoc vojáků a hasičů je kvůli epidemii covidu-19 nutná, řekl dnes ve Sněmovně při projednávání žádosti vlády poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Komunisté, kteří menšinový kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře tolerují, navrhují nouzový stav do 23. prosince. Nyní platí do soboty.
Jiří Mihola Rozhovor

400 let od bitvy na Bílé hoře: Šlo o strategicky podceněnou šarvátku, říká historik Mihola

ROZHOVOR – Nesouhlasí s jednostrannými výklady. Historik Jiří Mihola tvrdí, že Češi v souvislosti s Bílou horou, od níž dnes uplynulo 400 let, rádi přehání a někteří si i našli zálibu v úpění. „Alibismus pobělohorské poroby jako doby temna je nesprávný, ale uhnízdil se v českých luzích a hájích velice pevně. Zmíněný postoj trval až do vzniku první republiky, kdy jedno z hesel znělo, že je nutné odčinit Bílou horu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz odborník na dějiny raného novověku Jiří Mihola.
Kateřina Valachová

Zavedení distanční výuky do zákona má podporu opozice, dle MŠMT má být běžnou praxí

Ministerstvo školství chce v druhém pololetí nadcházejícího školního roku začít zjišťovat, jak by mohla fungovat distanční výuka jako součást běžného vzdělávání. Do konce letošního roku chce vybrat školy, které by se měly zapojit do pokusného ověřování. ČTK to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Jak velkou část výuky by podle něj mohla výuka na dálku tvořit, zatím přesně neví.
Sčítání lidu

Sčítání lidu má začít na jaře 2021. Poslanci se přeli kvůli náboženství

Příští sčítání lidu, domů a bytů v Česku začne patrně 27. března 2021, lidé budou moci vyplňovat formuláře elektronicky. Zadávat by měli méně údajů než při posledním sčítání před devíti lety, část dat statistici získají z registrů. Předpokládá to návrh zákona o sčítání, který v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Papírové tiskopisy doručí sčítací komisaři jen lidem, kteří informace elektronicky neodešlou.
Ilustrační foto

Poslanci chtějí, aby studenti měli o podobě maturit jasno. Svolá Plaga kulatý stůl?

Nejistotu, zda gymnazisté budou povinně maturovat z matematiky už na jaře příštího roku, chce ukončit většina poslanců. V názoru, zda podpořit návrh ministra školství Roberta Plagy (za ANO) na zrušení plánu povinných maturit z tohoto předmětu, se ale liší. V prvním čtení se předlohou budou zabývat dnes. Expert na školství hnutí STAN poslanec Petr Gazdík chce vyzvat Plagu, aby uspořádal kulatý stůl, který povede k dohodě na podobě maturit v příštích deseti letech. Bez takové dohody Starostové návrh nepodpoří.
Sjezd KDU-ČSL

Mihola: Předsedou KDU-ČSL by měl být někdo z poslaneckého klubu

Novým předsedou KDU-ČSL by měl být z praktických důvodů někdo z poslaneckého klubu strany, řekl dnes novinářům poslanec Jiří Mihola (KDU-ČSL). Sám by kandidaturu zvážil, pokud by ho někdo navrhl. Usilovat chce o funkci místopředsedy, kterým už v minulosti byl. Strana bude mít sjezd 25. ledna v Praze.
Tomáš Petříček

Petříček vzkazuje Rusku: Je legitimní připomínat si oběti invaze 1968

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) byl 21. srpen 1968 národní tragédií a je legitimní připomínat si oběti. Česko-ruské vztahy kalí spíš snaha události roku 1968 relativizovat, uvedl ministr na twitteru. Reagoval tak na středeční vyjádření tiskového oddělení ruského ministerstva zahraničí, podle kterého zařazení 21. srpna mezi české významné dny sotva přispěje ke spolupráci mezi oběma státy.
Československo během vpádu vojsk Varšavské smlouvy v čele s armádou SSSR (21. srpna 1968).

21. srpen bude památný den obětí invaze a okupace. Pro byl jediný komunista. Výrok Grospiče popudil pravici

V kalendáři zřejmě přibude další významný den, každoročně 21. srpna bude připomínat oběti invaze a následnou okupaci někdejšího Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy v roce 1968. Předpokládá to poslanecká novela, kterou dnes schválila Sněmovna zrychleně už v prvním čtení. Předlohu podepsalo devět desítek poslanců ze všech klubů kromě KSČM, nyní zamíří k posouzení do Senátu.
Marek Ženíšek (TOP 09)

Čeští politici a ekonomové vítají brexitovou dohodu. Rozhodující bude sobota

Čeští politici vítají čtvrteční informace o dohodě Velké Británie a Evropské unie na upravených podmínkách brexitu. Uvedli to dnes na dotaz ČTK. Předseda evropského výboru Poslanecké sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL) předpokládá, že Evropský parlament dohodu potvrdí. Urgenci současné situace, kdy má Británie podle plánu odejít z EU ke konci října, podle něj dokládá svolání britského parlamentu na sobotu.
okupace 1968

Poslanci navrhli 21. srpen jako památný den obětí invaze. Co na to KSČM?

Poslanci všech poslaneckých klubů s výjimkou KSČM navrhují, aby se 21. srpen stal v kalendáři významným dnem jako Památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Pod návrh novely zákona o státních svátcích se podepsalo na 90 poslanců. Noc z 20. na 21. srpna 1968, kdy do tehdejší ČSSR vtrhla vojska armád Varšavské smlouvy patří podle předkladatelů k nejtragičtějším datům československé moderní historie.
Ilustrační foto

Mihola chce obhajovat funkci místopředsedy KDU-ČSL, prozradil svou prioritu

Brněnský poslanec Jiří Mihola bude kandidovat na místopředsedu KDU-ČSL. Řekl to dnes novinářům. Funkci už zastává, místopředsedou je od roku 2015. Kromě toho má mandát koaličního zastupitele v brněnském zastupitelstvu a je opozičním krajským zastupitelem. Lidovci mají sjezd v Brně na konci března, zvolí si na něm nové vedení.
Školství

Část poslanců vytáhla proti multikulturalismu: Školy mají zdůrazňovat evropské hodnoty

Obecné cíle vzdělávání, jak je popisuje školský zákon, možná zdůrazní výchovu k evropským kulturním hodnotám. Úpravu navrhla v novele skupina tří desítek poslanců v čele s Jiřím Miholou (KDU-ČSL). Nyní má škola vést žáky k poznání světových a evropských kulturních hodnot a tradic, tedy pouze k získání informací. Nově by se v případě evropských kulturních hodnot mohlo jednat o jejich pochopení a osvojení.
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic

Poslanci čarují se státním rozpočtem: Přesuny za 30 miliard, Ondráček chce balistickou ochranu

Přehled poslaneckých návrhů na přesuny peněz v návrhu státního rozpočtu na příští rok, jak je poslanci do pondělí vložili do sněmovního systému. V úhrnu představují jejich návrhy téměř 30 miliard korun, některé se překrývají. Druhé čtení státního rozpočtu se ve Sněmovně odehraje ve středu, poslanci se budou moci ke svým návrhům formálně přihlásit a budou moci vznést ještě další návrhy.

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

Policie upravila tragickou bilanci nehody FlixBusu u Lipska. Oběti jsou jen čtyři

Středeční tragická nehoda nehoda autobusu dopravce FlixBus u německého Lipska si nakonec vyžádala jen čtyři mrtvé, nikoliv pět. Počet obětí snížila německá policie. Pátý člověk se však stále nachází v život ohrožujícím stavu, uvedli strážci zákona.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy