Jiří Růžička (senátor)

Jiří Drahoš

Drahoš bude nově místopředsedou Senátu, Růžička povede školský výbor

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). ČTK to dnes řekl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější frakci v horní komoře.
Jiří Růžička

Místopředseda Senátu Růžička podal podnět kvůli Doubravovi na Krymu

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (klub STAN) podal podnět senátnímu mandátovému výboru k prošetření kvůli jednání senátora Jaroslava Doubravy (za Severočechy) na Ruskem okupovaném Krymu. Doubrava se tam podle informací Deníku N setkal se šéfem tamní ruské administrativy Sergejem Aksjonovem. Podle Růžičky je toto setkání nepřípustné.
Jiří Růžička

Česko hodlá během předsednictví vysvětlovat nutnost přijetí Ukrajiny za kandidáta EU

Česko bude jako předsednická země EU podporovat přijetí Ukrajiny za kandidátskou zemi na vstup do unie. Bude vysvětlovat ostatním státům EU, proč je tento krok důležitý i v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, která trvá už sto dní. Místopředsedkyni ukrajinského parlamentu Olenu Kondratjukovou o tom dnes ujistil místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů.
Stanislav Polčák

Senátoři chtějí zařídit přezkoumání usnesení o nouzovém stavu

Senátoři se chystají obrátit na Ústavní soud s návrhem na přezkum vládního usnesení o vyhlášení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru a dalších opatření včetně zavření škol, omezení bohoslužeb, zákazu nočního vycházení či omezení amatérského sportu a pohybu.
Demonstrace

K Hlávkově koleji přišli akademici i politici, pieta byla klidná

Před Hlávkovu kolej v Praze 2 dnes od rána přicházeli zástupci akademické obce, politici a lidé. K pamětním deskám položili květiny, svíčky nebo věnce. Připomněli si zejména tragické události z podzimu 1939, kdy okupanti při protinacistické demonstraci smrtelně zranili studenta Jana Opletala a pekařského učně Václava Sedláčka, uzavření vysokých škol a umučené a popravené studenty.
Miloš Vystrčil, předseda Senátu

Vystrčil je opět šéfem Senátu. Horní komora musí zůstat obráncem demokracie, řekl

Senát je podle předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) hrdou lodí s vlastním kompasem, který by nadále neměl podléhat účelově orientovaným rádcům nebo neomylnému vůdci. Vystrčil to dnes uvedl v kandidátské řeči před volbou šéfa horní komory na další dva roky, v níž byl podle dohod senátorských frakcí jediným kandidátem. V tajné volbě poté dostal 73 ze 77 hlasů.
Miloš Vystrčil

Vedení Senátu bude nově pětičlenné, v čele zůstane Vystrčil

Vedení Senátu bude nově pětičlenné, v čele zůstane Miloš Vystrčil (ODS). Počet místopředsedů horní komory se o jednoho sníží. Zůstanou jimi Jiří Růžička a Jan Horník z klubu Starostů, Jiří Oberfalzer z klubu ODS a TOP 09. Nováčkem bude Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Dohodly se na tom senátorské kluby v rámci povolebního uspořádání, oznámil dnes předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.
Ilustrační foto

Zástupci škol: Rozhodnutí kvůli covidu má být centrální

O zavření škol kvůli epidemii by podle zástupců školských asociací bylo lepší rozhodovat spíš centrálně než pomocí ředitelského volna, jak to dnes doporučil nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka je zavírání škol kvůli epidemii úkolem hygieniků.
Tomáš Petříček

Petříček odmítl kritiku ze strany Číny: Zahraniční politiku dělá vláda, ne Vystrčil

Českou zahraniční politiku dělá vláda, nikoli předseda Senátu, reagoval pro ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na poslední čínskou kritiku cesty šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. V České televizi dodal ohledně možných sankcí z čínské strany, že Čína podle něj nemá zájem situaci více eskalovat. Čínské velvyslanectví označilo v sobotu Vystrčilovu cestu za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí.
Michael Žantovský

Žantovský zahájil kampaň za návrat do Senátu. Chce oživit odkaz Václava Havla

Symbolicky v den výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy dnes zahájil kampaň za návrat do Senátu diplomat, překladatel a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. V Praze 5, kde po 18 letech znovu kandiduje, uctil minutou ticha památku obětí invaze vojsk někdejšího sovětského bloku, která v roce 1968 překazila demokratizační proces známý jako pražské jaro.
311. československá bombardovací peruť RAF (№ 311 (Czechoslovak) Bomber Squadron)

80 let od začátku bitvy o Británii. Lidé uctili památku československých letců RAF

Památku československých letců, kteří se zúčastnili legendární bitvy o Británii, si dnes lidé připomněli na náměstí Svobody v pražské Bubenči. Pietní akt se uskutečnil k 80. výročí začátku bojů, během kterých se německá Luftwaffe pokusila ovládnout nebe nad Anglií, a umožnit tak invazi vojsk nacistického Německa do Velké Británie. Do bitvy se po boku britských a dalších spojeneckých pilotů zapojily také desítky Čechoslováků.
Jiří Ovčáček

Vystrčil zamíří na Tchaj-wan. Ovčáček to přirovnal k návštěvě Doněcku

Prezident Miloš Zeman nedoporučil předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) cestu na Tchaj-wan, stejně se podle něj zachovali i premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Vystrčilův záměr naopak podpořili místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09) nebo předseda lidoveckého senátorského klubu Petr Šilar.
Jiří Růžička

Rusko a Čína zasahují do záležitostí ČR. Naprosto nepřijatelné, zní ze Senátu

Senát asi odmítne zasahování Ruska a Číny do vnitřních záležitostí ČR, které souvisí se sporem o sochu sovětského maršála Ivana Koněva nebo s plánovanou misí senátorů na Tchaj-wan. Přijetí stanoviska dnes podpořil senátní organizační výbor, uvedl místopředseda horní komory Jiří Růžička z klubu Starostů. Senát se bude návrhem zabývat v rámci odpoledního zasedání.
senát

Senátor ODS Karpíšek je nakažen koronavirem, léčí se doma

Senátor ODS Pavel Karpíšek se nakazil koronavirem, je v domácí ošetřování. Tisková tajemnice horní komory Sue Nguyen řekla ČTK, že Karpíšek je zatím jediným senátorem, u kterého byla nákaza potvrzena. Preventivní karanténu mají do 2. dubna všichni, kteří s Karpíškem přišli do kontaktu. Plánované jednání horní komory v příštím týdnu tak ohroženo není, řekl místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN).
Jiří Růžička

Senát si zvolí nového předsedu. Kandidáti jsou dva, Růžička by jel na Tchaj-wan

Klub STAN před volbou předsedy Senátu potvrdil nominaci dosavadního prvního místopředsedy horní komory Jiřího Růžičky (za TOP a STAN). Bude protikandidátem Miloše Vystrčila z ODS. Předseda klubu Petr Holeček novinářům řekl, že se na podpoře Růžičky členové klubu shodli jednomyslně a také tak budou hlasovat. Proti nominaci se vyslovili někteří členové vedení STAN, Holeček s nimi věc konzultoval. "Politika Senátu je odlišná od politiky ve Sněmovně," uvedl.
Jiří Růžička

Růžička by rád nahradil Kuberu v čele Senátu. Byl by nadstranickým předsedou

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN) by chtěl jako předseda této parlamentní komory nabídnout nadstranickost. Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil (ODS) by funkci v čele Senátu chtěl přinést přidanou hodnotu. Oba kandidáti to dnes uvedli na společné tiskové konferenci, aby tak vyjádřili vzájemný respekt. Senát jednoho z nich zvolí nástupcem zesnulého Jaroslava Kubery (ODS) na schůzi, která se uskuteční pravděpodobně 19. února, tedy za dva týdny.
Miloš Vystrčil

Vystrčil, nebo Růžička? Senát rozhodne o Kuberově nástupci patrně 19. února

Senátoři o předsedovi horní komory, který nastoupí po zesnulém Jaroslavu Kuberovi (ODS), rozhodnou 19. února. Oznámili to dnes šéfové senátorských frakcí. Kandidáty budou první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN) a předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. Favoritem je Vystrčil, protože vedle lidovců bude mít podporu i z klubu ANO. Členové klubů ODS, KDU-ČSL a ANO tvoří polovinu všech senátorů.
Miloš Vystrčil

Kdo nahradí Kuberu? O post šéfa Senátu se zřejmě utkají Vystrčil a Růžička

Předseda Senátu nejspíš vzejde z duelu dvou kandidátů. Senátorský klub ODS dnes na tuto funkci nominoval svého předsedu Miloše Vystrčila, kterému přislíbili podporu lidovci. Klub Starostů se rozhodl navrhnout dosavadního prvního místopředsedu horní komory Růžičku (za STAN a TOP 09), řekl ČTK manažer klubu Starostů Jan Doležálek.

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy