Kašmír

Lavina, ilustrační fotografie

Sesuvy lavin v Kašmíru: Desítky mrtvých, města jsou odříznuta od světa

Nejméně 67 lidí zahynulo od pondělí při sesuvech lavin v Kašmíru. Mnoho dalších se pohřešuje a panují obavy, že jsou rovněž po smrti. V pákistánské části území zahynulo nejméně 57 lidí, uvedla s odkazem na představitele pákistánské vlády agentura Reuters. Minimálně deset mrtvých hlásí indická část Kašmíru.
Pákistán

Pákistán bouří. Spor o Kašmír dostal do ulic desetitisíce lidí

V pákistánských městech dnes vyšly do ulic desetitisíce lidí, kteří vyslyšeli výzvu vlády, aby dali masovými protesty najevo solidaritu s Kašmírem. Indická část Kašmíru přišla začátkem srpna rozhodnutím vlády v Dillí o zvláštní autonomní status a kvůli obavám z nepokojů je částečně odříznuta od světa. Pákistán proti odebrání autonomie ostře protestuje a demonstrace mají zvýšit tlak na indického premiéra Naréndru Módího před zasedáním Rady bezpečnosti OSN plánovaným na konec září, uvedla agentura AFP.
Imran Chán (Pákistán)

Pákistán eskaluje napětí. Letadlům z Indie hrozí zákazem

Pákistánský premiér Imran Chán zvažuje úplné uzavření vzdušného prostoru pro indická letadla a rovněž zablokování indického obchodu s Afghánistánem, který se uskutečňuje přes pákistánské území. S odvoláním na vládního činitele o tom dnes informovala agentura Reuters. Prohlášení přichází v době zvýšeného napětí mezi oběma jadernými mocnostmi, které vyvolalo rozhodnutí indické vlády premiéra Naréndry Módího ze začátku srpna odebrat zvláštní status státu Džammú a Kašmír.
Armáda Indie

Indie zmírní blokádu Kašmíru, lidé si budou moci po 12 dnech zavolat

Indičtí vojáci při pohraniční přestřelce v Kašmíru zabili dalšího pákistánského vojáka. Jde o šestou pákistánskou oběť přeshraniční střelby za necelých 24 hodin, informovala agentura AP. Indie přišla za den o pět svých vojáků. Pákistánská armáda oznámila, že ve čtvrtek Indové zastřelili na pákistánské straně Kašmíru tři vojáky a dva civilisty.
Pákistán, ilustrační foto

Pákistán vyjádřil podporu obyvatelům Džammú a Kašmíru

Pákistán podporuje boj obyvatel indické části Kašmíru za sebeurčení, prohlásil dnes pákistánský premiér Imrán Chán, který na znamení solidarity přijel oslavit Den nezávislosti na Britské Indii do Muzaffarábádu v pákistánské části Kašmíru. Chán opět odsoudil rozhodnutí Indie odebrat státu Džammú a Kašmír zvláštní status a varoval Indii před jakýmkoli útokem proti Pákistánu, jímž by se snažila odvrátit pozornost od porušování lidských práv v Džammú a Kašmíru.
Indie, ilustrační foto

Z Kašmíru je země duchů, indičtí vojáci hlídkují ve vylidněných ulicích

Ulice Šrínagaru, letního hlavního města indického státu Džammú a Kašmír, kde platí zákaz vycházení, jsou dnes vylidněné s výjimkou hlídkujících vojáků. Ti mají zajistit, aby nevypukly nepokoje po pondělním rozhodnutí vlády indického premiéra Naréndry Módího zrušit zvláštní autonomní status převážně muslimy obývaného státu Džammú a Kašmír.

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy