Kateřina Kottová

Soudy, ilustrační fotografie

Soud propustil z vězení Kottovou z Rathovy korupční kauzy

Soud propustil z vězení bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou, která si odpykávala šestiletý trest za manipulace se zakázkami Středočeského kraje. V ruzyňské věznici a před tím ve vazební věznici strávila dohromady tři roky, tedy polovinu trestu.
David Rath

Rath je vinen. V druhé větvi korupční kauzy dostal osm let

Středočeský krajský soud dnes udělil bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi osmileté vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve druhé části jeho korupční kauzy. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem. Rath si k soudu vynesení zatím nepravomocného verdiktu vyslechnout nepřišel, jeho advokát se na místě odvolal.
Ilustrační foto

Po Rathovi nastoupili do vězení i manželé Kottovi. mají si odpykat šest let

Manželé Petr a Kateřina Kottovi dnes nastoupili do vězení, kde si bude každý z nich odpykávat šestiletý trest. Exposlanec za ODS a bývalá ředitelka kladenské nemocnice podle rozsudku zmanipulovali zakázky na rekonstrukci zámku Buštěhrad a hostivického gymnázia, přijali na úplatcích téměř 17 milionů korun a sedm milionů předali tehdejšímu hejtmanovi Davidu Rathovi (dříve ČSSD).
David Rath

David Rath nezaplatil sankci 10 milionů, do věznice nastoupí dnes

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath nezaplatil sankci deset milionů korun, kterou mu dal soud za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Do vězení k odpykání sedmiletého trestu nastoupí dnes do 18:00, řekl Rath v poledne novinářům. Soudní proces znovu označil za politický a zmanipulovaný.
David Rath

Rath je vinen, dostal sedm let natvrdo. Verdikt je pravomocný

Za zmanipulované zakázky Středočeského kraje půjde bývalý středočeský hejtman David Rath na sedm let do vězení. Rozhodl o tom dnes pravomocně pražský vrchní soud, který mu zároveň uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit ve výkonných funkcích v samosprávě. Odvolací senát snížil bývalému politikovi původní trest, podle kterého měl za mřížemi strávit 8,5 roku. Jde o první pravomocný verdikt od Rathova zadržení v květnu 2012. Rath k soudu nepřišel. Na tiskové konferenci v Hostivici následně řekl, že považuje rozsudek za nespravedlivý, je ale připraven se mu podrobit.
David Rath

Rath byl zproštěn v části obžaloby. Státní zástupkyně je přesto spokojená, obhájce prská

Podle státní zástupkyně je významným signálem pro společnost, že i po několika letech od počátku trestního řízení dospěla kauza kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha k vyhlášení pravomocného rozsudku. I když byli Rath a manželé Kottovi zproštěni v části obžaloby, byli stále uznáni vinnými v podstatné části, uvedla po vyhlášení rozsudku žalobkyně. Jeden z Rathových obhájců novinářům řekl, že s rozsudkem nesouhlasí. Upozornil na to, že jeho klient byl odsouzen za jeden skutek popsaný v obžalobě související s rekonstrukcí zámku Buštěhrad na Kladensku, ve zbytku byl obžaloby zproštěn.
David Rath

Verdikt v kauze Rath zazní 26. června, žaloba trvá na přísných trestech

V kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který spolu s dalšími lidmi čelí obžalobě z korupce, rozhodne odvolací pražský vrchní soud ve středu 26. června. Soud dnes dokončil výslechy svědků, poté zazněly závěrečné návrhy státního zástupce a obhájců. Žalobce navrhl Rathovi trest propadnutí celého majetku, stejný trest chce i pro obžalované manžele Petra a Kateřinu Kottovy. S 8,5 a 7,5 lety odnětí svobody, které Rathovi a Kottovým loni v létě uložil Krajský soud v Praze, státní zástupce souhlasí.
David Rath

Rathova výpověď u soudu skončila. Mluvil 14 hodin, dnes ho griloval žalobce

U Krajského soudu v Praze dnes skončil výslech bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ve druhé části jeho korupční kauzy. Rath vypovídal tři dny, mluvil zhruba 14 hodin. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý výpověďmi zástupců stíhaných firem. Rath i další obžalovaní braní úplatků a podplácení v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek ve Středočeském kraji popírají.
David Rath

Manželé Kottovi odmítli vinu: Obžaloba v druhé Rathově kauze je plná lží, zaznělo u soudu

Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott dnes u středočeského krajského soudu odmítli obžalobu, která je viní z přijetí úplatku v druhé části korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Také Rath před počátkem soudního jednání novinářům řekl, že úplatky nebral. Státní zástupce Jiří Pražák viní v případu devět lidí a osm firem z uplácení a manipulací při zadávání veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic.
David Rath

Druhý verdikt nad Rathem: Vinen. 8,5 roku vězení za korupci, přijde o miliony

Praha - Krajský soud v Praze dnes podruhé uznal Davida Ratha a dalších deset obžalovaných vinnými z korupce a ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. Bývalý středočeský hejtman si má odpykat 8,5 roku ve vězení. Soud také nařídil, aby Rathovi propadlo zhruba 22 milionů korun, které mu zabavila policie. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.
Robert Pelikán

Kauza Rath: Obhájce Kottových se pustil do Pelikána, prý proces dorazil

Praha - U Krajského soudu v Praze měl dnes záverečnou řeč také Tomáš Sokol, který obhajuje Kateřinu Kottovou a její manžela Petra. Podle jeho slov se nedopustili žádného protiprávního jednání, a měli by proto být zproštěni obžaloby v korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 2 hodinami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy