Kaťuše (raketomet)

USA

Americké velvyslanectví v Iráku ostřelovaly rakety kaťuša

Do okolí velvyslanectví Spojených států v Bagdádu dnes dopadla raketa kaťuša. Další dvě zasáhly iráckou leteckou základnu Balad, kde jsou umístěny americké jednotky. Ani v jednom případě nejsou hlášeny oběti. Později zasáhla jihozápadní bagdádskou čtvrť Džadríja minometná střela, která zranila pět lidí. S odvoláním na armádní činitele o tom informovala agentura Reuters.
Ilustrační foto

Z Basry je bitevní pole. Na letiště dopadly kaťuše, armáda v pohotovosti

Basra - Vyhrocená situace v jihoiráckém městě Basra, zmítaném už pátý den krvavými nepokoji, si vyžádala krizové zasedání parlamentu v Bagdádu i nová opatření bezpečnostních sil. V armádním prohlášení, na které se odvolává agentura Reuters, byl v Basře vyhlášen zákaz vycházení platný od dnešních 16:00 místního času (15:00 SELČ). Armádní velení v rámci mimořádných bezpečnostních opatření zakázalo v Basře "shromažďování" a "utváření skupin lidí", informovala agentura AFP.
Raketomet BM 13-16 Kaťuša patřil do výzbroje Rudé armády v období druhé světové války.

SSSR před 76 lety nasadil do bojů kaťuše. Proč "Stalinovy varhany" válku nezvrátily?

MAGAZÍN - Sovětské raketomety kaťuša se staly vedle tanku T-34 nebo samopalu špagin jedním ze symbolů Rudé armády za druhé světové války. Do výzbroje přitom zbraň, která vyvolávala v řadách nepřátelských vojáků paniku už jen svým zvukem, zamířila jen těsně předtím, než Hitler spustil svůj plán Barbarossa a nacistické jednotky vtrhly na území svého dosavadního spojence. Do boje se první kaťuše dostaly o tři týdny později, 14. července 1941.

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy