Klára Dostálová

Alena Schillerová

Schillerová a Dostálová navrhly změnu v řízení u sporů ohledně dotací

Působnost ministerstva financí v některých řízeních, týkajících se porušení rozpočtové kázně u některých dotací by měla zůstat i nadále zachována. Ve sporech s příjemci dotací by tak ministerstvo zůstalo žalovanou osobou místo finanční správy. Týká se to řízení a dalších postupů podle takzvaných malých rozpočtových pravidel, tedy pravidel územních rozpočtů. 
Klára Dostálová

Dostálová je novou místopředsedkyní Sněmovny. Okamura neuspěl

Novou místopředsedkyní Sněmovny se stala nominantka opozičního hnutí ANO Klára Dostálová. V dnešní tajné volbě porazila předsedu SPD Tomia Okamuru (SPD). Dostálová tak obsadila pozici ve vedení dolní komory po Janě Mračkové Vildumetzové (ANO), která rezignovala koncem září. Výsledky volby oznámil na plénu předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).
Klára Dostálová

ANO podle Schillerové trvá na nominaci Dostálové na místopředsedkyni Sněmovny

Hnutí ANO bude trvat na nominaci bývalé ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové na místopředsedkyni Sněmovny. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News to dnes řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Dostálovou ANO navrhlo ve čtvrtek, ve funkci má nahradit bývalou místopředsedkyni za ANO Janu Mračkovou Vildumetzovou, která ke konci září rezignovala.
Klára Dostálová

Poslanecký klub ANO navrhl na místopředsedkyni Sněmovny exministryni Dostálovou

Poslanecký klub ANO navrhl na místopředsedkyni Sněmovny bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Ve funkci má nahradit bývalou místopředsedkyni za ANO Janu Mračkovou Vildumetzovou, která ke konci září rezignovala. ČTK to po ranním jednání klubu ANO řekla jeho předsedkyně Alena Schillerová. Nominaci zatím neprobírala s koaličními stranami, bude s nimi teprve jednat.
Klára Dostálová

Sněmovna debatuje o odkladu účinnosti stavebního zákona, Dostálová ho odmítá

Sněmovna dnes začala v závěrečném kole projednávat vládní návrh na odklad klíčových pasáží nového stavebního zákona. Vláda v něm chce odložit o rok vznik Nejvyššího stavebního úřadu a pod ním organizovaných krajských stavebních úřadů. Podle schválené a platné podoby zákona mají začít fungovat v polovině příštího roku a mají nahradit nynější stavební úřady pod obcemi a městy.
Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Na obnovu bydlení po tornádu chtějí lidé téměř 340 milionů korun

Státní fond podpory investic (SFPI) podle ministryně Kláry Dostálové (za ANO) v programu Živel eviduje 242 smluv za 339,6 milionu korun na obnovu bydlení poškozeného tornádem. Mobilní týmy úředníků s lidmi smlouvy tento týden podepisují v zasažených obcích. Dostálová to dnes uvedla na twitteru.
Klára Dostálová

Vetřelce nepouštíme, foťte se před Penamem, vzkázala starostka ministryním z ANO

Starostka městysu Mladé Buky na Trutnovsku Lucie Potůčková (STAN) odmítla návštěvu ministryň pro místní rozvoj Kláry Dostálové a financí Aleny Schillerové z hnutí ANO. Členky vlády se podle ní chtěly přijet podívat na opravenou základní školu. Starostka za tím vidí snahu zviditelnit se před říjnovými sněmovními volbami, což ale Dostálová dnes ve Sněmovně odmítla.
Klára Dostálová

Dostálová: Dotace z programu Živel se nesníží o dary, pojištění budou zvýhodněni

Dotace z programu Živel se nebudou podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) snižovat o dary z veřejných sbírek. Lidé, kteří jsou pojištění, budou zvýhodněni. Do celkových nákladů na obnovu bydlení se bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent. Úpravu doznala také možnost převodů vlastnického práva na byt či dům, nově je budou moci mezi sebou převádět například rodinní příslušníci. Na mimořádném jednání to dnes schválila vláda, sdělila ČTK Dostálová.
Klára Dostálová

Dotace na bydlení po tornádu se o dary snižovat nebude, navrhne Dostálová

Státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě se o dary z veřejných sbírek snižovat nebude, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na středečním mimořádném jednání vlády navrhne úpravu nařízení. Napsala to dnes na twitteru. Snižování dotace o dary vyvolalo kritiku, podle Dostálové šlo o nešťastnou formulaci od úředníků, nikoli záměr.
Lubomír Zaorálek

Ministr kultury Zaorálek varoval před změnami ve stavebním zákoně

Před změnami stavebního zákona během projednávání ve Sněmovně dnes varoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). To, co se odehrává s návrhem ve Sněmovně, podle jeho slov vzbuzuje obavu, že ze zákona zmizí i to minimum, které bylo dohodnuto ohledně památek a kulturního dědictví. Také varoval před prostorem pro korupci, který je podle jeho slov enormní.
Klára Dostálová

Stavební zákon už je čistě politická záležitost, míní Dostálová

Nový stavební zákon, který projednává Sněmovna, už je čistě politická záležitost, což je špatně. Pokud by nebyl schválen, jeho přijetí by se posunulo minimálně o čtyři roky. V rozhovoru s ČTK to uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Spory o to, jestli mají stavební úřady zůstat obcím, považuje za nesmyslné. Stavební řízení je podle ní už teď kompetence státu v přenesené působnosti.
Klára Dostálová

Dostálová: Otevření skiareálů by vláda měla řešit v pondělí

K otevření zimních středisek by se vláda měla vrátit v pondělí. Pravidla pro zimní střediska by bylo dobré doplnit do protiepidemického systému PES, je to ale v kompetenci ministerstva zdravotnictví. Na tiskové konferenci pořádané spolu s Horskou službou ČR to dnes řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 33 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

Výhled počasí: Chladno bude do konce dubna. Přibude i srážek

Nadprůměrně teplé počasí se na nějaký čas loučí s Českem. Minimálně do konce dubna mají lidé počítat s podprůměrnými teplotami, vyplývá z aktuálního měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy