Klinika (sociální centrum)

Vyklízení centra Klinika

Další rána pro Kliniku? Spor o peníze se musí řešit znovu, nařídil Nejvyšší soud

Obvodní soud pro Prahu 3 musí znovu projednat spor mezi Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, kolektivem Autonomního sociálního centra Klinika a jeho zástupkyní Terezou Virtovou. Úřad uspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním proti verdiktu, podle kterého lidé kolem Kliniky nemuseli platit státu za údajně neoprávněné několikaměsíční užívání nemovitosti. Spor je veden o 360.000 korun.
Vyklízení centra Klinika

Exekutor udeřil na členku Kliniky. Chce po ní 1,6 milionu korun, tvrdí sociální centrum

Exekutor, který měl na starosti vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově, vymáhá po člence kolektivu 1,6 milionu korun. Centrum to uvedlo na svém facebookovém profilu. Už dříve zástupci Kliniky uvedli, že exekutor člence zablokoval na osobním účtu 430.000 korun a zmrazil jí výplatu v práci. Skupina kolem centra neoprávněně obývala budovu bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici, jejíž majitel, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), ji v polovině ledna nechal exekučně vyklidit.
Vyklízení centra Klinika

Exekuce žižkovské Kliniky je dokončena, budovu převzala SŽDC

Exekutor Ivo Luhan po více než týdnu od začátku vyklízení bývalé plicní kliniky na Žižkově předal budovu, kde sídlilo Autonomní sociální centrum Klinika, Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která jej vlastní. Exekutor to dnes na místě řekl novinářům. Poslední squatteři, kteří na střeše domu strávili sedm nocí, opustili budovu ve čtvrtek odpoledne. SŽDC plánuje objekt zrekonstruovat, podle dřívějších informací začne s drobnějšími opravami hned. Nejprve však budovu uklidí, dodala dnes mluvčí správy Kateřina Šubová.
Vyklízení centra Klinika

Aktivisté to vzdali. Po sedmi dnech opustili střechu Kliniky

Skupina aktivistů dnes odpoledne sestoupila ze střechy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. ČTK to řekl zástupce Kliniky Arnošt Novák. Upozornil na to Seznam Zprávy. Na střeše byla skupina asi pěti lidí od čtvrtka minulého týdne. Byli jediní, kteří budovu po zásahu exekutora neopustili. Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014.
Vyklízení centra Klinika

Na střeše Kliniky zůstává pět aktivistů, exekuce ještě není dokončena

Na střeše bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově nadále zůstává skupina pěti aktivistů, pro které bylo Autonomní sociální centrum Klinika domovem. Obávají se, že budova vlastněná Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) zůstane po vyklizení prázdná, proto plánují na střeše zůstat ještě další dny. ČTK to dnes řekl zástupce Kliniky Arnošt Novák. Exekuční vyklizení Kliniky začalo ve čtvrtek, od pátečního rána zůstaly po klidném odchodu aktivistů přízemní prostory budovy prázdné a začaly zabezpečovací práce.
Vyklízení centra Klinika

Skupina aktivistů zůstává na střeše Kliniky, budovu hlídá bezpečnostní agentura

Skupina čtyř až pěti aktivistů stále zůstává na střeše budovy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Opustit střechu se dnes ani v neděli nechystají. ČTK to dnes řekl zástupce Autonomního sociálního centra Klinika Arnošt Novák. Kliniku začal ve čtvrtek vyklízet exekutor. Dům hlídá bezpečnostní agentura a je uzavřen proti vstupu cizích osob. Kromě aktivistů na střeše je budova prázdná. Dům vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která ji chce rekonstruovat pro své úředníky.
Vyklízení centra Klinika

Exekutor vyklízí Kliniku, aktivisté plánují zůstat na střeše sedm dní

Skupina aktivistů se zatím nechystá opustit střechu budovy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Zřejmě se tak nestane ani o víkendu. ČTK to dnes večer řekl zástupce Autonomního sociálního centra Klinika Arnošt Novák. Už dřív uvedl, že lidé na střeše chtějí důrazně upozornit na situaci kolem kliniky, kterou začal ve čtvrtek vyklízet exekutor. Pokud by chtěli objekt opustit, bude jim podle exekutora Ivo Luhana uvolněna cesta. Budovu vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která ji chce rekonstruovat pro své úředníky.
Vyklízení centra Klinika

Vyklidit Kliniku se dnes nepodařilo. Aktivisté okupují přízemí, exekutor se vrátí

Exekutor Ivo Luhan před 16:00 pro dnešek ukončil v Jeseniově ulici v Praze 3 exekuční vyklízení domu, který neoprávněně využívají lidé z Autonomního sociálního centra Klinika. Do objektu se vrátí v pátek v 10:00, oznámil před budovou Luhan. Aktivisté, kteří objekt ani přes několik jeho výzev neopustili, zůstávají v přízemí předního křídla. Ostatní prostory specializovaná firma zabezpečila.
Vyklízení centra Klinika

Reportáž: Jak probíhal neúspěšný pokus o vyklizení Kliniky

Budovu Autonomního sociálního centra Klinika dnes začal vyklízet soudní exekutor. Aktivisté, kteří objekt od roku 2014 obývají, svolali proti vyklizení happening. Po počátečních strkanicích byla exekuce zahájena. Na místo dorazila také policie, část aktivistů však v objektu stále zůstává. Několik z nich se uchýlilo na střechu objektu. Exekutor nakonec vyklízení budovy pro dnešek ukončil, pokračovat se má zítra.
Vyklízení Kliniky

Mela u Kliniky: Aktivisté neuposlechli ani druhou výzvu exekutora, vylezli na střechu

Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika neopustili budovu v Jeseniově ulici v Praze 3, kterou neoprávněně užívají, ani po dnešním druhém termínu soudního exekutora Iva Luhana. Nicméně firma, která dorazila na místo kvůli zajištění objektu, už zajistila jeho zadní část a kolem 15:00 její zaměstnanci podle zpravodaje ČTK postoupili s pracemi na zabezpečení i do prvního patra předního křídla, v jehož přízemí zůstávají aktivisté. Kolik jich konkrétně je, ale není jasné. Exekutor jim kolem 15:20 megafonem ohlásil, že jim dává půl hodiny na opuštění prostor.
Vyklízení Kliniky

Aktivisté z Kliniky demonstrují za tuleně a lachtany, exekuce se odkládá

Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika zahájili protestní happening proti dnešnímu plánovanému exekučnímu vyklizení budovy na pokyn jejího majitele, Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC). Akci nahlásili na magistrátu jako demonstraci k dnešnímu dni tuleňů, lachtanů a velryb, na místo dorazila policie, aby svolavatele demonstrace poučila o jejich právech a povinnostech. Kvůli demonstraci exekutor vyklizení několikrát odložil. Původně mělo začít v 10:00. Z místa informuje reportér serveru EuroZprávy.cz.
Exekuce, ilustrační fotografie

Na aktivisty z Kliniky jde exekutor, SŽDC vzápětí začne s opravou budovy

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) následující den po vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika začne se stabilizací budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Dnes aktivisty, kteří budovu využívají neoprávněně, vyzve v 10:00 hodin exekutor k odchodu, zahájení vyklizení může o několik hodin odložit kvůli nahlášené demonstraci k mezinárodnímu dni tuleňů, lachtanů a velryb. Novinářům to dnes řekl Jiří Svoboda, generální ředitel SŽDC, která budovu vlastní. Zástupci Kliniky v úterý uvedli, že chtějí v budově nadále zůstat a odmítají objekt opustit.
Ilustrační foto

Trpělivost s aktivisty došla. SŽDC nechá vyklidit Kliniku, pošle tam exekutora

Ve čtvrtek dopoledne zahájí soudní exekutor Ivo Luhan vyklizení budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově, kde sídlí Autonomní sociální centrum Klinika. Jak exekutor uvedl pro server Aktuálně.cz, nejprve zkusí situaci vyřešit po dobrém a ohledně případné asistence policie se rozhodne až podle situace. Zástupci centra i nadále odmítají budovu bývalé plicní kliniky, kterou vlastní Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC), opustit. Na den vyklizení naplánovali v objektu nenásilný happening spojený s kulturním programem.
Ilustrační foto

Aktivisté stále odmítají opustit Kliniku, SŽDC na ně chce poslat exekutory

Kolektiv Autonomního centra Klinika nadále odmítá opustit budovu v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která objekt vlastní, ho podle členů kolektivu nepotřebuje. Zástupci Kliniky to dnes řekli novinářům. O budovu podle nich projevilo zájem hlavní město, podle informací ČTK nicméně na případném převzetí ve vedení Prahy nepanuje shoda. Pokud by mohli zůstat, chtěli by aktivisté v budově zřídit centrum pro ženy bez domova. SŽDC plánuje nechat dům exekučně vyklidit ve čtvrtek, převod na Prahu podle organizace není možný.
soudy

Klinika má utrum. Nelze tolerovat okupaci cizích objektů, konstatoval ÚS a smetl stížnost

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost proti vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika v Praze. Stížnost byla zřejmě zatím posledním pokusem vyklizení Kliniky zabránit. Opuštěnou budovu v Jeseniově ulici obsadili na konci roku 2014 aktivisté. Její majitel, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), ji chce rekonstruovat na kanceláře. Požadavek na vyklizení není podle ÚS v rozporu s dobrými mravy, justice v kauze nechybovala. Aktivisté však svoji snahu nevzdávají.

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy