kožešinové farmy

Ministerstvo zemědělství

Boj za kožešinové farmy v ČR nekončí. Majitel té největší podá ústavní stížnost

Ve všech devíti ještě loni fungujících kožešinových farmách byl ukončen chov, jak ke konci ledna nařídil zákon. Zjistili to veterináři, kteří farmy zkontrolovali, oznámil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Majitel největší tuzemské kožešinové farmy ve Velkém Ratmířově na Jindřichohradecku David Vojtíšek řekl, že se dále bude snažit o novelu zákona, který chov zakázal, případně podá stížnost k Ústavnímu soudu. Státní kompenzace za uzavřené chovy dosud nejsou stanovené.
Ministerstvo zemědělství

Největší kožešinová farma v ČR skončila, majitel chce kompenzace

Majitel největší české kožešinové farmy ve Velkém Ratmírově na Jindřichohradecku David Vojtíšek ukončil její provoz koncem roku 2018. Farmu provozoval 26 let, choval asi 15.000 norků, veškerou produkci vyvážel do USA, Ruska a Asie. Po státu bude žádat kompenzace, bude usilovat o novelu zákona, který kožešinové farmy v ČR od letošního února zakazuje. Je připraven podat žalobu i k Ústavnímu soudu. Vojtíšek to dnes řekl ČTK. Musel se podřídit zákazu chovu zvířat pro kožešiny, který schválili poslanci v roce 2017.
Ilustrační foto

Kožešinové farmy musí dnes ukončit provoz, odškodnění není jasné

Dnes musí ukončit své působení všechny kožešinové farmy v ČR. Od února bude platit zákaz, který přinesla v předloňském roce novela zákona na ochranu zvířat proti týrání. Farmy však můžou zvířata nadále chovat, nesmí je však chovat na kožešiny. Podle ministerstva zemědělství je v ČR devět farem, kterých se zákaz týká.
Ilustrační foto

Nazí aktivisté zaskočili Barcelonu, vedle sebe měli alarmující nápis

Asi pět desítek obránců práv zvířat dnes protestovalo ve Španělsku proti nošení kožešin a oděvů z kůže. Nazí a polití umělou krví nehnutě leželi na rušném náměstí v centru Barcelony, které je jedním z hlavních turistických a nákupních cílů návštěvníků města. Informovala o tom agentura Reuters.
Ilustrační foto

Senát bouřlivě debatoval o zákazu kožešinových farem

Praha - Podle návrhu zákona, který již prošel Sněmovnou, by zákaz kožešinových farem v Česku měl začít platit od konce ledna 2019. Senátoři dnes dlouze debatovali, část z nich kritizovala způsob odškodnění, na které budou mít majitelé farem nárok.

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 50 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy