Miroslav Lajčák

Aleksandr Vučič

Lídři Srbska a Kosova obnovili jednání o normalizaci vztahů, rozhovory zaštiťuje EU

Vrcholní představitelé Srbska a Kosova dnes obnovili rozhovory o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Avdullah Hoti se spojili prostřednictvím videokonference pod záštitou šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella. Následovat bude přímé jednání obou politiků ve čtvrtek v Bruselu, sdělil po videokonferenci zmocněnec EU pro tuto problematiku Miroslav Lajčák.
Ivan Korčok

Ministrem zahraničí SR se stal Ivan Korčok. Odmítá mýtus, který se šíří o Slovensku

Necelé tři týdny po jmenování nové slovenské vlády premiéra Igora Matoviče se dnes funkce šéfa diplomacie ujal dosavadní velvyslanec ve Spojených státech Ivan Korčok. Dlouholetý diplomat a politik Korčok se nestal ministrem již v březnu kvůli tomu, že byl v karanténě, která je kvůli koronaviru až na výjimky povinná pro všechny Slováky při návratu do vlasti.
Miroslav Lajčák

Lajčák by mohl být novým zmocněncem OSN pro Západní Saharu, region je ve vážné krizi

Generální tajemník OSN António Guterres navrhl slovenského ministra Miroslava Lajčáka do funkce nového zmocněnce OSN pro Západní Saharu, uvolněné od loňského května. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informovala agentura AFP. Nominace by mohla být potvrzena v příštích týdnech. Lajčák v reakci řekl, že nabídek zvažuje více a zopakoval, že ve slovenské politice zůstat nehodlá.
Tomáš Petříček

Petříček a Lajčák jednali o spolupráci obou zemí i V4

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes v Praze se slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem řešil záležitosti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), visegrádské čtyřky, ale i společné zasedání vlád obou zemí, které se uskuteční v listopadu. Novinářům to řekli na tiskové konferenci u příležitosti Ekonomického a environmentálního fóra OBSE, které se tento týden koná v Praze. Lajčák na něj dorazil jako úřadující předseda organizace.
Miroslav Lajčák

Srbsko se chce přidat k Euroasijské hospodářské unii, EU je rozhořčena

Evropské unii se nelíbí připravovaný podpis obchodní dohody Srbska s postsovětským ekonomickým blokem vedeným Ruskem. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák dnes při neformální schůzce unijních ministrů zahraničí v Helsinkách podle médií vyzval Bělehrad, aby přijímal rozhodnutí, která zemi k EU přibližují, nikoli od ní oddalují.
Zuzana Čaputová, prezidentka SR

Čaputová jednala v centrále NATO: Slovensko bude dávat 2 % HDP na obranu v roce 2022

Slovensko své výdaje na obranu už v roce 2022 dostane na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), jak svým členským zemím doporučuje Severoatlantická aliance. V centrále NATO v Bruselu to po dnešním jednání s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Podle ní se tak stane o dva roky dříve, než byl původní záměr.
Federica Mogherini

V Perském zálivu doutná konflikt. Byl by fatální, obává se EU po útoku na tankery

O maximální zdrželivosti, moudrosti a potřebě zjistit reálná fakta hovořili v souvislosti s nedávnými incidenty v Perském zálivu ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes ráno v Lucemburku. Na pravidelné schůzce je kromě dalších témat čeká právě také debata o unijní reakci na dění v oblasti, kde roste napětí po čtvrtečním útoku na dva tankery.
Miroslav Lajčák

Země V4 chtějí rozšířit spolupráci s Jižní Koreou, zdaleka nepůjde jen o obchod

Středoevropské země z uskupení visegrádská čtyřka (V4), do které patří Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, chtějí prohloubit spolupráci s Koreou i mimo oblast ekonomiky a obchodu. Po schůzce ministrů zahraniční zmíněných pěti zemí v Bratislavě to řekl šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček po jednání jako příklad užší spolupráce uvedl oblast umělé inteligence a komunikačních technologií.
Vladimír Putin a Donald Trump

Proběhne summit Trumpa s Putinem na Slovensku? Prezidenti obdrželi pozvání

Prezidenti Ruska a Spojených států by se letos v srpnu mohli setkat na Slovensku. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák to připustil v rozhovoru, který dnes zveřejnil slovenský list Pravda. Pozvání k návštěvě Slovenska u příležitosti 75. výročí Slovenského národního povstání (SNP) dostali podle Lajčáka Donald Trump i Vladimir Putin.
Maroš Šefčovič se v Lánech sešel s Milošem Zemanem

Šefčovič je kandidátem V4 na funkci ve strukturách EU, zní ze Slovenska

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič je společným kandidátem čtyř středoevropských zemí z uskupení visegrádská čtyřka (Slovensko, Česko, Maďarsko a Polsko) na některou z vrcholných funkcí v EU po evropských volbách. Novinářům to dnes řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.
Ilustrační foto

Vojska USA budou trvale nasazena na Slovensku? Šíří se spekulace

Slovensko nejedná ani nejednalo se Spojenými státy o trvalé přítomnosti amerických vojáků na slovenském území. Podle veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) to řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Reagoval na dřívější vyjádření ministerstva obrany, které se rozhodlo nepokračovat v jednáních s USA o čerpání peněz na rekonstrukci slovenských vojenských letišť a zdůvodnilo to vytvářením právních podmínek pro působení cizích vojsk v zemi. Prezident Andrej Kiska nabídku USA na poskytnutí příspěvku 105 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč) obhajoval.
Miroslav Lajčák

Rusko a Slovensko na kordy, ambasádu rozlítil výrok Lajčákova náměstka

Ruské velvyslanectví v Bratislavě protestovalo proti výroku státního tajemníka (náměstka) slovenského ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka v tisku, že Rusko kromě jiného ve svých strategických dokumentech označuje Západ, NATO a EU za nepřítele. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který se Ondrejcsáka zastal jen částečně, dnes novinářům řekl, že slovenská diplomacie připravuje na ruskou nótu odpověď.
Miroslav Lajčák

EU je nasupená na Rusko, zvažuje nové sankce kvůli zajetí ukrajinských lodí

Ministři zahraničí zemí Evropské unie by dnes mohli potvrdit sankce vůči dalším občanům Ruska v souvislosti s nedávným zajetím ukrajinských lodí v Kerčské úžině. Novinářům to při příchodu na jednání řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák s tím, že nevidí důvod, proč by se tak nemělo stát už dnes.
Mike Pompeo

Pompeo dorazil do Bratislavy. Napadl Rusko, vzpomínal na službu u hranic ČSSR

Rusko se snaží ve světě podkopávat svobodu, zatímco Čína usiluje o to, aby se stala silným hráčem. Během návštěvy Slovenska to dnes řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Do Bratislavy přijel z Maďarska v rámci své cesty po regionu. Pompeo také ocenil vývoj na Slovensku po pádu komunistického režimu v roce 1989. Podobně jako v Budapešti i ve slovenské metropoli Pompeo upozornil na rizika používání technologií čínské telekomunikační firmy Huawei.

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy