Li Kche-čchiang (čínský premiér)

Čínská vlajka, ilustrační fotografie

Nezávislost Tchaj-wanu? Čína je rezolutně proti, varovala cizí státy před vměšováním

Čína je rezolutně proti nezávislosti Tchaj-wanu a nesouhlasí s vměšováním jiných zemí do záležitostí týkajících se postavení ostrova. Na tiskové konferenci po skončení plenárního zasedání čínského parlamentu to řekl čínský premiér Li Kche-čchiang. Li rovněž zdůraznil, že nový bezpečnostní zákon pro Hongkong, jehož přijetí dnes schválil čínský parlament, posílí stabilitu a prosperitu tohoto autonomního území.
Severní Korea

Korejský poloostrov bez jaderných zbraní? Tři země uzavřely "pakt proti Kimovi"

Na posílení trojstranné součinnosti s cílem dosáhnout toho, aby na Korejském poloostrově nebyly žádné jaderné zbraně, se dnes dohodli prezident Jižní Koreje Mun Če-in, premiér Japonska Šinzó Abe a premiér Číny Li Kche-čchiang. Z informací agentur o jejich schůzce ve městě Čcheng-tu na jihozápadě Číny ale nevyplývá, že by setkání přineslo nějaké nové iniciativy.
Čínský prezident Si Ťin-pching

Demonstranti v Hongkongu ostrouhali. Lamová nepadla, má podporu Číny

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes znovu vyjádřil podporu hongkongské správkyni Carrie Lamové, jejíž odstoupení požadují v Hongkongu v posledních měsících tisíce demonstrantů. Na schůzce v Pekingu rovněž ocenil odvahu Lamové vládnout Hongkongu v nynější "výjimečné době".
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš zamíří na summit 16+1, setká se s čínským premiérem

Premiér Andrej Babiš (ANO) se příští týden zúčastní summitu zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny ve formátu 16+1 v Dubrovníku. Vyplývá to z materiálu, kterým se příští pondělí bude zabývat vláda. Při dvoudenní návštěvě v Chorvatsku by se měl Babiš setkat i s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Babiš se summitu 16+1 účastnil i loni v červenci v Sofii.
Čínská měna

Čína plánuje letošní růst HDP mezi 6 a 6,5 procenty

Čína stanovila letošní cíl růstu hrubého domácího produktu (HDP) na 6 až 6,5 procenta. Šestiprocentní hranice je o půl procentního bodu pod hodnotou růstu loňského roku. Čínský rozpočtový schodek má letos dosáhnout 2,8 procenta, tedy o 0,2 bodu více než loni. Podle agentury Reuters to dnes oznámil čínský premiér Li Kche-čchiang na úvod výročního plenárního zasedání parlamentu. Nárůst spotřebitelských cen by stejně jako loni měl dosáhnout tříprocentní hranice.
Evropská Unie

Summit 16+1 nemá za cíl rozdělit EU, ujišťuje čínský premiér

Sofia - V sobotu se v bulharské metropoli uskuteční schůzka zemí střední, východní Evropy a jihovýchodní Evropy a Číny. Na takzvaný summit 16+1 s nelibostí pohlíží západ EU. Čínský premiér Li Kche-čchiang ale ujišťuje, že jednání nemají za cíl rozdělit Evropu.
Angela Merkelová, německá kancléřka

Merkelová jednala s čínským premiérem. Navzdory vřelým slovům roste napětí

Peking - Čínský premiér Li Kche-čchiangem po dnešním jednání s německou kancléřkou prohlásil, že Čína vždy podporovala sjednocenou a prosperující Evropu a že Čína a Německo se zasazovaly za svobodný obchod. Kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci v pekingské Velké síni lidu ujistila, že čínské investice v Německu jsou v pořádku a slouží k rozvoji země, uvedla agentura Reuters.
Čínská vlajka, ilustrační fotografie

Čínský premiér Li byl zvolen na dalších pět let

Peking - Ke změnám ve vedení Číny nedošlo ani na postu šéfa vlády. Li Kche-čchiang bude premiérem dalších pět let. Z takřka 3000 poslanců čínského parlamentu byli jen dva proti. V sobotu byl na druhé volební období zvolen také prezident Si Ťin-pching.

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy