Lukáš Černohorský (Piráti)

Petr Fiala

ODS: Další pomoc živnostníkům je nutná kvůli diletantismu vlády

Další pomoc živnostníkům, menším firmám a krajům, kterou chce na mimořádné schůzi Sněmovny prosadit ODS, je podle předsedy této opoziční strany Petra Fialy nutná kvůli diletantismu vlády. Promarnila šanci připravit se na novou vlnu koronaviru, uvedl dnes Fiala v úvodu jednání dolní komory. Skončilo po dvou hodinách vystoupení zástupců jednotlivých frakcí poté, co většina poslanců hlasy ANO, ČSSD a KSČM odmítla schválit program schůze. Znovu se Sněmovna sejde v úterý.
Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti usilují o zmrazení platů ústavních činitelů. Návrh podepsali i lidovci a šéf STAN

K návrhu Pirátů na zmrazení platů ústavních činitelů včetně soudců se přidali i poslanci KDU-ČSL a předseda Starostů Vít Rakušan. Návrh by měl státu ušetřit přes půl miliardy korun. Loni šlo na platy ústavních činitelů podle státního závěrečného účtu 5,3 miliardy korun, pro letošního rok to mělo být podle podle návrhu původního státního rozpočtu 5,8 miliardy korun.
Vladimír Kremlík

Kremlík podal trestní oznámení kvůli úplatku, přidal se i pirát Černohorský

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) podal trestní oznámení kvůli údajné nabídce úplatku 1,5 milionu korun, kterou měl dostat kvůli zakázce na auditora mýtného systému. Kremlík v pondělí uvedl, že se kvůli nabídce v polovině ledna, kdy byl ještě ve funkci, obrátil na Bezpečnostní informační službu (BIS). Poslanec Lukáš Černohorský (Piráti) dnes na facebooku napsal, že také podal trestní oznámení.
Miroslav Kalousek

Je Babiš ve střetu zájmů? Poslanci žádají ministerstva o překlady auditních zpráv

Sněmovní kontrolní výbor dnes požádal ministerstva pro místní rozvoj a zemědělství, aby mu poskytla oficiální překlady auditních zpráv Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a o rozdělování dotací. Zprávy mu mají oba úřady předat bez zbytečného odkladu. Výbor se na tom usnesl na svém dnešním jednání, které bylo svoláno z popudu jeho opozičních členů. Debatu o tomto tématu pak přerušil do doby, než oficiální překlad auditní zprávy obdrží.
Poslanecká sněmovna

Jaké platy budou mít zaměstnanci NKÚ? Novela je před schválením

Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně poslanecká novela, jejímž cílem je dorovnat platové poměry zaměstnanců Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) odměňovaných podle zákoníku práce s poměry zaměstnanců placených podle služebního zákona. V dnešním druhém čtení poslanci nepodali k předloze žádný pozměňovací návrh, mohli by o ní hlasovat ještě v prosinci.
Bohuslav Sobotka, expremiér

Komise k OKD podá trestní oznámení na Sobotku, Bakalu či Dlouhého

Sněmovní vyšetřovací komise podá v souvislosti s někdejší privatizací těžební společnosti OKD trestní oznámení na bývalé ministry za ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana a za ODA Vladimíra Dlouhého a Jiřího Skalického. Trestnímu oznámení budou čelit také podnikatelé Zdeněk Bakala a Viktor Koláček, kteří byli s OKD spojeni, i další lidé.
Andrej Babiš (ANO)

Sdružení chce po Babišovi, ať řeší odškodnění nájemníků bytů OKD

Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ navrhlo premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby zahájil jednání o odškodnění pro nájemníky bytů, které dříve patřily černouhelné společnosti OKD. Odškodnění by předběžně mělo být ve výši 50.000 až 100.000 korun na nájemníka. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil předseda sdružení Roman Macháček. Při odškodnění by celkem šlo o stamiliony korun.
Česká pirátská strana

Podivná privatizace OKD? Stát se mohl dopustit nedovolené podpory, tvrdí Piráti

Stát se mohl při prodeji menšinového podílu v těžební společnosti OKD dopustit nedovolené veřejné podpory, soudí předseda sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci černouhelné firmy Lukáš Černohorský (Piráti). Ministerstvo financí podle zjištění komise tehdy podalo Evropské komisi nepravdivé a zavádějící informace ohledně privatizace OKD, sdělila Pirátská strana v dnešní tiskové zprávě. Ministerstvo financí dnes uvedlo, že se v roce 2015 připojilo jako poškozený k trestnímu řízení, které bylo na základě policejního vyšetřování zahájeno v souvislosti s privatizací OKD.
Pavel Tělička

Telička vypovídal před komisí k OKD: Bývalý vlastník podléhal pečlivé kontrole

Europoslanec Pavel Telička (dříve za ANO) po dnešním asi dvouhodinovém slyšení před sněmovní vyšetřovací komisi k těžební OKD zdůraznil, že neměl a ani nemohl mít žádnou roli při privatizaci černouhelné společnosti. Před novináři také krátce komentoval své působení ve správní radě firmy NWR, která OKD vlastnila. Podrobnější nebyl, protože komise jedná za zavřenými dveřmi.
Vláda

Piráti neuspěli. Vláda odmítla prodloužení lhůty pro mimořádné vydržení majetku

Vláda podle očekávání ve Sněmovně nepodpoří poslanecký návrh na pětileté prodloužení lhůty pro takzvané mimořádné vydržení majetku, jak je zakotvil nový občanský zákoník. Informoval o tom tiskový odbor Strakovy akademie. Předloha Piráta Lukáše Černohorského by podle podkladů pro schůzi kabinetu nenaplnila zamýšlený cíl, tedy zamezit mimořádnému vydržení pochybně privatizovaného a převáděného státního majetku.
OKD, Důl Paskov

Komise k OKD dál vyšetřuje: Dnes vyslechla jednoho svědka, dva jsou pozvaní na pátek

Praha - Sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD dnes vyslechla jednoho svědka, další dva má pozvané na páteční odpoledne. Novinářům to v závěru dnešního jednání řekl předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti). Dodal, že se jedná o civilní zaměstnance, nikoliv politicky aktivní osoby. Konkrétnější být nemohl s ohledem na to, že jednání komise je neveřejné.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy