Martina Kušnírová

Veškeré volné chvíle trávili Ján Kuciak i Martina Kušnírová spolu. Oba žili jeden pro druhého. Osud jim bohužel vyměřil velice málo času. Tragickým se oběma stal 21. únor 2018, kdy je v jejich rodinném domě ve Veľké Mači zastřelil Miroslav Marček, ohavného zločinu se zúčastnil i Tomáš Szabó. Přátelé se ze smrti talentovaného investigativce i úspěšné archeoložky dodnes nevzpamatovali. Rozhovor

Při odkrývání dalších kauz je Ján stále s námi. Zdobil jej talent a nadhled, říká o Kuciakovi jeho šéf

ROZHOVOR – Chybí mu jeho humor, profesní zarputilost a čisté přátelství, které vyvěralo z jeho dobrosrdečné duše. Vražda Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, od níž 21. února uplynou tři roky, je pro šéfa investigativního týmu Aktuality.sk Marka Vagoviče stále živá. Jeho mladší kolega bravurně odkrýval mafiánské praktiky tehdejší garnitury, a tak se stal nepohodlným. „Vždy, když pracujeme na další investigativní kauze, tak si na Jána vzpomeneme. Říkám si, jak by asi postupoval a co by ještě zjistil. Stále je s námi. Měl neuvěřitelný talent, zdobil jej i nadhled,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Marek Vagovič.
Ján Kuciak

Kauza Kuciak: Slovenský nejvyšší soud zpřísnil vrahovi novináře trest

Slovenský nejvyšší soud dnes zpřísnil trest vrahovi novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Obžalovanému Miroslavu Marčekovi vyměřil 25 let vězení, tedy o dva roky více než soud první instance, před kterým se Marček k vraždám už dříve přiznal. Přísnější trest žádal prokurátor.
Zuzana Čaputová

Vražda Kuciaka: Kočnerovo osvobození budí emoce. Ozvala se Čaputová, reaguje i svět

Strůjci vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka se snaží uniknout spravedlnosti, napsal slovenský premiér Igor Matovič v reakci na dnešní soudní rozsudek. Soud zprostil obžaloby kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, který si Kuciakovu vraždu podle žalobců objednal, i Alenu Zsuszovou, jež byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy. Prezidentku Zuzanu Čaputovou verdikt šokoval.
Marian Kočner u soudu

Soud v případu vraždy Kuciaka osvobodil Kočnera. Odsoudil jen pomocníka

Soud na Slovensku dnes zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. Soud osvobodil i Alenu Zsuzsovou, jež podle žalobce zločin zprostředkovala. Z trojice obžalovaných v nejsledovanějším procesu v novodobých dějinách země trestní senát uznal vinným pouze žalovaného vrahova pomocníka Tomáše Szabóa.
Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Soud v kauze Kuciak vrcholí. Obhájce žádá osvobození Kočnera. K vraždě prý neměl motiv

Obhájce slovenského podnikatele Mariana Kočnera dnes vyzval soud, aby jeho klienta zprostil obžaloby v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Požadavek na osvobození svých klientů vznesli ve svých závěrečných řečech i advokáti dalších dvou obžalovaných Aleny Zsuzsové a Tomáše Szabóa. Kočner zahájil svou závěrečnou řeč tím, že proces přirovnal k procesu s Miladou Horákovou.
Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Objednal si vraždu Kuciaka? Kočner měl dle obžaloby zcela jasný motiv

Obžalovaný slovenský podnikatel Marian Kočner u soudu odmítl tvrzení prokuratury, že si objednal vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka kvůli jeho článkům. Kočner tvrdil, že o něm déle a častěji než Kuciak psali jiní novináři. Při své výpovědi zpochybňoval i jiné důkazy.
Soud, ilustrační foto

Vrah novináře Kuciaka odsouzen. Bývalý voják Marček dostal 23 let vězení

Vrahovi slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové dnes soud uložil 23 let vězení. Odsouzený Miroslav Marček už v úvodu procesu na začátku letošního roku přiznal, že dvojici v jejím domě v únoru 2018 zastřelil. Dnešního líčení včetně vyhlášení rozsudku se Marček na vlastní žádost nezúčastnil. Verdikt není pravomocný.
Ján Kuciak

Slovensko si připomíná vraždu Kuciaka. Zněla kritická slova na adresu vládní strany

Obyvatelé Slovenska, politici i diplomaté si dnes připomínají druhé výročí vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, která v roce 2018 vyústila v politickou krizi a v odchod sociálnědemokratického premiéra Roberta Fica z čela vlády. Na shromáždění v centru Bratislavy, které svolala opozice, vystoupili i rodiče zavražděné dvojice.
Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Dva roky od zavraždění Kuciaka. Zločin, který zcela změnil Slovensko

Během dvou let od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky se Slovensko změnilo, vyšly najevo také informace o propojení mafiánského podnikatele a údajného objednavatele Kuciakovy vraždy Mariana Kočnera na vlivné lidi. Napsal to dnes slovenský tisk. Zastřelení novináře vyústilo v zemi v politickou krizi a také ve výměnu premiéra.
Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Zvrat v kauze Kuciak: Soud rozdělil proces s obžalovanými z vraždy novináře

Stávající proces v případu předloňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky bude pokračovat jen se třemi obžalovanými. O trestu pro čtvrtého obžalovaného Miroslava Marčeka, jenž se v lednu u soudu přiznal, že zmíněnou dvojici zastřelil, bude rozhodnuto v samostatném řízení. Oznámila to dnes předsedkyně senátu Specializovaného trestního soudu Ružena Sabová během líčení, na které soud jako svědky předvolal znalce.
Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Vražda Kuciaka: Doznání Marčeka mění situaci, proces se zřejmě rozdělí

Slovenský soud v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky patrně rozdělí proces na dvě části. Samostatné líčení plánuje s jedním ze čtyř obžalovaných Miroslavem Marčekem, který se minulý týden u soudu přiznal, že dvojici v únoru 2018 zastřelil. Oznámila to dnes předsedkyně senátu Ružena Sabová. Soud uznal zákonnost získané komunikace z mobilního telefonu jednoho z obžalovaných, které také znovu vyslýchal.
Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Kauza Kuciak: Soud vyslýchá pozůstalé, matka Kušnírové se dostala do potyčky s obžalovanou

Výslechem pozůstalých po slovenském novináři Jánu Kuciakovi a jeho partnerce Martině Kušnírové dnes druhým dnem pokračuje soudní líčení v případu dvojnásobné vraždy, které je nejsledovanějším procesem v novodobé historii země. Součástí líčení je i obžaloba z vraždy slovenského podnikatele Petera Molnára, z níž jsou podezřelí dva z celkově čtyř obžalovaných.
Soud, ilustrační foto

Vyšší trest pro zprostředkovatele vraždy Kuciaka: Zoltán Andruskó dostal 15 let

Zprostředkovatel loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka si odpyká ve vězení 15 let. Vyplývá to z nové dohody o vině a trestu, kterou během dnešního soudního líčení obviněný Zoltán Andruskó uzavřel výměnou za doznání s prokurátorem a kterou následně schválil soud. K původnímu návrhu dohody s trestem deseti let měl totiž dopoledne soud výhrady, a dal proto prokurátorovi a obviněnému čas na její změnu.
Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Posun v kauze vraždy Kuciaka: Soud přijal obžalobu, proces začne 13. ledna

Slovenský soud přijal obžalobu na čtyři obviněné v případu loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Začátek hlavního líčení stanovil na 13. ledna příštího roku. Oznámila to předsedkyně senátu Specializovaného trestního soudu, který dnes obžalobu předběžně projednal. Žádný ze zmíněné čtveřice, které hrozí doživotí, neprojevil zájem uzavřít s prokurátorem dohodu o trestu výměnou za přiznání.
Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Vražda Kuciaka: Začal ostře sledovaný soud. Bude obžaloba přijata?

Soud na Slovensku dnes začal rozhodovat o tom, zda přijme obžalobu na čtyři obviněné v případu loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Žádný ze zmíněné čtveřice obviněných neprojevil zájem uzavřít s prokurátorem dohodu o trestu výměnou za doznání. Advokát jednoho z obviněných Marek Para u soudu tvrdil, že při vyšetřování případu došlo k porušení práv obhajoby.
Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Vražda Kuciaka: Prokurátor obžaloval čtyři osoby, hrozí jim doživotí

Rok a osm měsíců po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové prokurátor obžaloval čtveřici obviněnou při vyšetřování tohoto případu. O podání obžaloby dnes informovala slovenská speciální prokuratura. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným až doživotí. Pátý obviněný, Zoltán Andruskó, uzavřel dohodu o vině a trestu.
Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy chce mírnější trest, uzavřel dohodu s prokurátorem

Dohodu o vině a trestu dnes s prokurátorem uzavřel Zoltán Andruskó, zprostředkovatel loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka. Podmínky ale advokáti ani prokuratura zatím nezveřejnili, dohodu totiž ještě musí schválit soud. Andruskó je jedním z pěti obviněných ve zmíněné kauze, která v zemi vyústila v politickou krizi a v odchod Roberta Fica z funkce premiéra.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy