mešity

Muslim

Lovci mešit v akci. Sčítači mají herkulovský úkol, nasadili i drony

Zatímco páteční modlitba pomalu končí, věřící pozorují Fakhryho Affana, jak řídí nad jejich hlavami dron a fotografuje mešitu Suada na indonéském ostrově Sulawesi. Affan stojí v čele týmu tisícovky "lovců mešit", kteří už několik let pročesávají indonéské souostroví. Chtějí totiž dát světu odpověď na otázku, kolik mešit existuje v největší muslimské zemi světa, píše agentura AFP.
Útok na muslimy v Norsku: Uvnitř mešity vypukla střelba

Pokusil se o útok v mešitě u Osla. Ve vazbě bude minimálně měsíc

Muž podezřelý ze sobotního pokusu o útok v mešitě poblíž norského hlavního města Osla a z vraždy své nevlastní sestry zůstane ve vazbě příští čtyři týdny, kdy bude probíhat vyšetřování. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodnul soud v Oslu. Policie čin vyšetřuje jako terorismus.
Mešita, ilustrační foto.

Utrum pro salafisty? Němci chtějí dostat financování mešit pod kontrolu

Německá vláda chce dostat pod kontrolu financování mešit na svém území, především těch radikálních, které dostávají peníze ze států v oblasti Perského zálivu. Podle mluvčího ministerstva zahraničí vede Německo nyní jednání hned s několika zeměmi, aby zvýšilo transparentnost financování muslimských modliteben. Už od loňského roku funguje v této oblasti spolupráce s Kuvajtem.
ilustrační foto

Německo zvažuje zavedení "mešitové daně" pro muslimy

Někteří němečtí zákonodárci uvažují o zavedení daně pro praktikující muslimy. Díky tomuto opatření by se podle představ navrhovatelů měly mešity stát nezávislé na cizích donorech. U praktikujících křesťanů v zemi funguje tento princip už od roku 1919.
Muslim

Kolik je vlastně mešit a muslimů v Německu? Nikdo pořádně neví

Berlín - Otevření obří mešity v Kolíně nad Rýnem otevřelo opětovně žhavou otázku počtu mešit v Německu. Odpověď na ní je nesnadná. Nikdo pořádně neví, kolik jich je, poukazuje server Deutsche Welle. Příčina je odlišný statut islámu v německém právním řádu.
Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan otevřel největší mešitu v Německu. Dohlížet na ní bude kontroverzní organizace, považovaná za hlásnou troubu islamistické propagandy

Kolín nad Rýnem - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zakončil svou třídenní návštěvu Německa slavnostním otevřením největší německé mešity v Kolíně nad Rýnem. Část Němců s ohledem na minulé bouřlivé výměny názorů mezi tureckým prezidentem a vůdčími osobnostmi evropské politické scény je tím pobouřena. Turecké mešity nemají v Německu příliš dobrou pověst, mimo jiné proto, že jsou vnímány jako nástroje turecké a islamistické propagandy.
Jihoafrická republika

Jihoafrická republika: Při útoku na mešitu byl jeden člověk zabit a dva další utrpěli zranění

Durban (JAR) - Tři útočníci ozbrojeni noži a střelnými zbraněmi zaútočili dnes na věřící v mešitě jihoafrického města Verulam severně od Durbanu. Třem účastníkům poledních modliteb podřízli hrdlo, načež se dali na útěk. Jeden zraněný již zemřel, řekl agentuře Reuters mluvčí bezpečnostní služby Reaction Unit South Africa (RUSA), která byla na místě činu jako první.
Mešita

Průlom v boji s islámským radikalismem? Největší podporovatel islámského fundamentalismu se stahuje z Evropy

Brusel/ Rijád - Saúdská Arábie je často napadána, že je největším vývozcem islámského fundamentalismu. Velmi přísný směr islámského myšlení, wahhábismus, je zde státní ideologií. Díky značným příjmům získaných z ropného bohatství a skutečnosti, že království spravuje dvě největší místa islámu, Mekku a Medínu, má Saúdská Arábie ekonomický i symbolický kapitál k tomu, aby účinně investovala v mešitách po celém světě a šířila svou verzi islámu. To se ale může brzy změnit. Saúdská Arábie souhlasila, že se vzdá vlivu v belgické největší mešitě, uvádí agentura Reuters.
Muslimové

Muslimové to v Evropě nebudou mít lehké. Francie zavádí přísné opatření

Paříž - Hlavní město Francie je známá jako romantická destinace mnoho zahraničních turistů, v posledních letech však ulice metropole zkrášluje i podivný úkaz. Vyznavači islámské víry bojují s nedostatkem mešit tak, že ve stanovený čas na modlitbu využijí, co mají k dispozici, a klidně zastaví i provoz na silnici, aby mohli vykonat svou duchovní potřebu. To se však přestává líbit místním.
Terorismus, ilustrační foto

Za terorismus si můžou Němci sami? Hlídejte si své mešity, varuje arabský ministr

Berlín/Abú Zabí - Šejk Nahjan Mubarak al Nahjan, ministr pro toleranci ve Spojených arabských emirátech, se domnívá, že německá vláda zanedbává svou povinnost hlídat mešity. Nesledované okolí a příliš velká liberálnost vede k tomu, že v okolí svatostánků se radikalizují mladí, kteří pak páchají islámské teroristické útoky.
Muslimové

Ojedinělá německá mešita má imámky, přijímá gaye a zakazuje burky

Berlín - Mešit je v Německu nespočet, ale jedna je vskutku unikátní. Svatostánek Ibn Ruschd-Goethe nese jméno po slavném německém mysliteli a spisovateli se považuje za velice "liberální" - modlitby zde vedou ženy, burky jsou zde nevítané a mezi návštěvníky najdeme i mnoho gayů. Skutečně otevřený islám pro každého.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy