Mezinárodní olympijský výbor

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Zelenskyj a Bach se neshodli na návratu Rusů do mezinárodního sportu

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach ve středu telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským mimo jiné o návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží. Zatímco MOV odkazuje na svou sjednocovací roli, Zelenskij volá po pokračující izolaci ruského sportu i samotných sportovců.
Ilustrační foto

MOV vyzývá organizace k vyloučení Rusů a Bělorusů z mezinárodních soutěží

Nejprve Mezinárodní olympijský výbor (MOV) obvinil Rusko z porušení tzv. olympijského příměří, které končí až po paralympijských hrách, které letos ještě ani nezačaly, nyní zaujal jasný postoj. Vyzývají totiž mezinárodní sportovní organizace k tomu, aby vyloučily Rusko za vpád na Ukrajinu a Bělorusko, které k tomuto vpádu pomohlo, z mezinárodních soutěžích.
Olympiáda, ilustrační foto

Šéf MOV Bach: Olympiáda bez duše nebyla. Dala naději celému světu

Ještě krátce před zahájením letošních Letních olympijských her v Tokiu nebylo zřejmé, zda se kvůli sílící se koronavirové pandemii v japonské metropoli vůbec uskuteční. Nakonec se uskutečnila a nyní úspěšně dospěla do svého závěru. Samotný předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach se nechal slyšet, že pokud se veřejnost bála, že se bude jednat o olympiádu bez duše či dokonce o oympiádu duchů, tak právě díky sportovcům olympiáda bez duše nebyla.
Ilustrační foto

Etnické menšiny protestují: Olympijský výbor zavírá oči před porušováním lidských práv v Číně

Zástupci etnických menšin v Číně znovu obvinili Mezinárodní olympijský výbor (MOV), že zavírá oči před soustavným porušováním lidských práv v zemi, jež bude v roce 2022 hostit v Pekingu zimní olympijské hry. Sdružení lidskoprávních organizací hájících práva Tibeťanů, Ujgurů a obyvatel Hongkongu napsalo otevřený dopis prezidentovi MOV Thomasi Bachovi a členovi MOV Juanu Antoniovi Samaranchovi mladšímu, jenž dohlíží na přípravu pekingských ZOH.
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Uspořádat bezpečné OH v Tokiu nebude jednoduché, varuje šéf WHO

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že po pandemii koronaviru nebude jednoduché uspořádat příští rok olympijské hry v Tokiu jako bezpečné setkání lidí z celého světa. Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach na společné tiskové konferenci dodal, že nyní nedokáže nikdo odhadnout, jak bude svět v červenci roku 2021 vypadat.
Ilustrační foto

Olympijské hry 2020 odloženy. Šéf MOV požádal sportovce o pochopení

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach požádal sportovce o pochopení a shovívavost s možnými škrty a přesuny při přípravě přeložených olympijských her v Tokiu. Na odložení největšího sportovního svátku kvůli současné pandemii koronaviru se v úterý Bach dohodl s japonskými organizátory a zástupci vlády, OH se budou konat příští rok.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.

Dnes se rozhodne o osudu OH v Tokiu. Japonský premiér bude s šéfem MOV

Japonský premiér Šinzó Abe bude dnes telefonicky jednat s šéfem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem o možném odložení olympijských her kvůli pandemii koronaviru. Tokio bude podle agentury Kjódó požadovat, aby se hry konaly nejpozději dvanáct měsíců po původním termínu 24. července až 9. srpna.
Ilustrační foto

Většina Japonců je pro odložení olympiády v Tokiu. Vláda a MOV ale trvají na svém

Většina Japonců si myslí, že by olympijské hry v Tokiu měly být kvůli koronaviru odloženy. Ukázal to dnes zveřejněný průzkum deníku Asahi. Japonský premiér Šinzó Abe po videokonferenci se zástupci skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 prohlásil, že je pro "kompletní" olympiádu. Ministryně pro olympijské hry Seiko Hašimotová později upřesnila, že tím myslel hry v řádném termínu za účasti diváků.
Ilustrační foto

Koronavirus Covid-19 nenaruší letní olympiádu, ujišťují organizátoři

Pořadatelé olympijských her v Tokiu jsou připraveni uspořádat navzdory pokračující epidemii koronaviru soutěže pod pěti kruhy podle původního plánu. Kvůli zdravotním rizikům byla v poslední době v Asii zrušena nebo přeložena řada sportovních událostí, japonští organizátoři ale i nadále počítají se zahájením her 24. července. V březnu by měla v Japonsku odstartovat štafeta nesoucí pochodeň s olympijským ohněm.
Tokio

Japonská "válečná vlajka" může být na olympiádě, pořadatelé o zákazu neuvažují

Pořadatelé olympijských her v Tokiu neuvažují o tom, že by zakázali používání kontroverze vzbuzující japonské vlajky s vycházejícím sluncem. V oficiálním prohlášení dnes sice oznámili, že zvažují zařazení vlajek neúčastnických zemí mezi předměty, které nesmí být na sportovištích, podle mluvčího Masy Takaji to ale bylo myšleno v obecné rovině. Historické zástavy, která v Koreji a dalších asijských zemích vyvolává negativní emoce, se to netýkalo.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 39 minutami

před 48 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy