Mezinárodní organizace pro migraci (IOM)

Uprchlíci, ilustrační foto

Islamisté stupňují útoky v Mosambiku, na útěku jsou statisíce lidí

Kvůli bojům s islamisty na severu Mosambiku za posledních sedm dní odešlo ze svých domovů přinejmenším 33.000 osob. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) při OSN severní provincii Cabo Delgado muselo již opustit domov 355.000 lidí. Útoky islamistů se stupňují od srpna, kdy povstalci dobyli klíčový přístav Mocimboa da Praia, uvedla agentura AFP.
Lékaři bez hranic pomáhají migrantům

U Libye se utopilo téměř 100 migrantů, Španělsko posílí kontrolu u Kanárských ostrovů

U pobřeží Libye se v noci na dnešek podle humanitárních organizací utopilo přinejmenším 94 lidí. Lékaři bez hranic dnes informovali o ztroskotání, při němž zahynulo dvacet osob, píše agentura AFP. Ve čtvrtek večer Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) při OSN uvedla, že při havárii lodi u libyjských břehů zahynulo 74 osob. Obě neštěstí přežilo zhruba 50 lidí.
Uprchlíci, ilustrační foto

Začalo stěhování migrantů z ostrova Lesbos. Incident na dálnici vyvolal kritické reakce

Asi 700 migrantů dnes opustilo provizorní zařízení zbudované na řeckém ostrově Lesbos po požáru v táboře Moria a nalodilo se na trajekt mířící na řeckou pevninu. Podle serveru Kathimerini jde o první fázi přesunu asi 2500 žadatelů o azyl z ostrova. Státní zástupce dnes nařídil vyšetřování incidentu, kdy obyvatelé obce Kamena Vourla zablokovali nákladní vůz s jídlem a lůžkovinami pro nezletilé migranty z Morie dočasně ubytované v hotelu.
Ilustrační fotografie

Ze Sahary bylo zachráněno 80 migrantů, podvedli je převaděči

Asi 80 afrických migrantů se podařilo zachránit ze Sahary poté, co je převaděči v poušti okradli a nechali na pospas osudu. Pašeráci předtím dostali zaplaceno za zprostředkování cesty do Libye. Píše o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM), která získala podrobnosti o události přímo od zachráněných lidí.
Uprchlíci, ilustrační fotografie

U Kanárských ostrovů zachráněno 50 migrantů z Afriky

Španělská pobřežní stráž zachránila poblíž ostrova Gran Canaria 50 afrických migrantů, kteří se pokoušeli na dřevěné lodi dostat přes Atlantik do Evropy. Informovala o tom dnes agentura DPA. Počet uprchlíků, kteří volí tuto nebezpečnou migrační trasu, se v posledních měsících výrazně zvýšil.
uprchlíci

U Španělska zachránili 190 uprchlíků, ztracenou třetí loď našli

U jihošpanělského pobřeží byly v pondělí večer objeveny dva čluny se 119 migranty, které pak záchranáři bezpečně dopravili do přístavu Málaga. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na tamní Červený kříž. Dnes našli ve vodách Středomoří jižně od Málagy třetí loď se 67 běženci, po které od pondělí pátrali. I tyto migranty záchranáři převezli do španělského přístavu.
Uprchlíci, ilustrační foto

Libyjská stráž zadržela na moři 500 uprchlíků. Po vylodění do nich střílela ostrými

Libyjská pobřežní stráž zachytila za poslední týden ve Středozemním moři nedaleko metropole Tripolisu 493 migrantů. Běžence nabrala při celkem šesti akcích, plavili se na stejném počtu lodí. Agentuře Reuters to v noci na dnešek sdělil mluvčí pobřežní stráže. Zpravodajský web BBC dnes také uvedl, že stráž ve čtvrtek jednoho z migrantů zastřelila, když se po vylodění na břehu pokusil o útěk.
Uprchlíci, ilustrační foto

U Libye se potopila loď se stovkou migrantů, proběhla rozsáhlá záchranná akce

U libyjského pobřeží se potopila loď s téměř stovkou migrantů, dva lidé zemřeli, 73 pasažérů se libyjské pobřežní stráži podařilo zachránit. Záchranáři ve vodách Středozemního moře dál pátrají po více než dvou desítkách pohřešovaných. Informovaly o tom dnes libyjské úřady a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 29 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy