Michel Barnier

David Frost (vpravo) během brexitových vyjednávání s Michelem Barnierem.

Dohoda o brexitu přináší stabilitu, řekl Barnier. V budoucnu chce pracovat ve prospěch Francie

Hlavní unijní vyjednavač Michal Barnier dnes prohlásil, že dosažení dohody o budoucích vztazích Evropské unie a Británie přineslo úlevu a stabilitu lidem i podnikům. Zůstává ještě několik témat, včetně zahraniční politiky, která potřebují upřesnění. Po skončení jednání chce Michel Barnier pracovat ve prospěch své rodné Francie, píše Reuters s odvoláním na rozhovor se stanicí Franceinfo.
Brexit

Dohoda EU-Británie dostane výjimku. Může platit od 1. ledna 2021, EP ji schválí později

Zástupci členských zemí Evropské unie dnes jednomyslně podpořili dohodu, která upravuje mimo jiné i budoucí obchodní vztahy s Británií. Oznámil to mluvčí německého předsednictví EU. Na Vánoce uzavřená úmluva tak může vstoupit v platnost od 1. ledna i bez souhlasu Evropského parlamentu (EP), který ji bude schvalovat až dodatečně během dvouměsíční doby její provizorní platnosti.
Michel Barnier

Nervozita roste. Británie a EU stále vyjednávají o pobrexitové dohodě

I dnes, na Štědrý den, pokračují jednání Británie a EU o uspořádání vzájemných vztahů po Novém roce, kdy skončí přechodné období trvající od odchodu Spojeného království z unie začátkem letošního roku. Podle britských médií jednání potrvají ještě několik hodin. Neshoda stále nepanuje stran podmínek, za kterých mohou rybáři z EU lovit v britských vodách, uvedla s odvoláním na unijní zdroj agentura Reuters.
Sídlo Evropského parlamentu

Evropský parlament vyloučil možnost schválení dohody s Británií do konce roku

Evropský parlament již letos nestihne schválit případnou dohodu mezi Evropskou unií a Británií, podle níž se měly obchodní a další vztahy obou stran řídit od začátku ledna. Europoslanci dnes konstatovali, že na prostudování a schválení dokumentu nebudou mít dostatek času, i kdyby Brusel a Londýn v nejbližších hodinách či dnech úmluvu nakonec podepsaly.
Michel Barnier

Brexit: Barnier vidí posun v jednání, spory ale trvají. Poraženými budou Britové, zní z Francie

Vyjednávání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Británií se v posledních hodinách mírně pohnula směrem k dohodě, některé zásadní rozpory však stále nejsou vyřešeny. Diplomatům unijních zemí to podle informací ČTK dnes řekl hlavní vyjednávač EU Michel Barnier. Unie se podle něj bude do poslední chvíle snažit o dohodu, pouze její uzavření do konce tohoto týdne však zaručí její platnost od začátku ledna.
David Frost (vpravo) během brexitových vyjednávání s Michelem Barnierem.

BBC: Obchodní dohoda EU a Británie se zatím nerýsuje, proběhne rozhodující schůzka

Londýn a Brusel dnes pokračují v jednáních o podobě obchodních vztahů po brexitu, zatím se ale nezdá, že by dohoda byla na dohled. Podle zdroje BBC z britské vlády jsou návrhy Evropské unie pro Brity nadále nepřijatelné, ačkoliv obě strany si dnešek stanovily jako nejzazší termín pro dosažení dohody. Avizovaly nicméně, že dosažení dohody je nepravděpodobné.
Michel Barnier

Dohoda EU-Británie ještě není ztracena. Finišují přípravy na klíčové jednání

Přípravou klíčové schůzky mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a britským premiérem Borisem Johnsonem dnes pokračují zástupci EU a Británie ve snaze na poslední chvíli odvrátit možnost, že se oběma stranám nepodaří dohodnout smlouvu upravující budoucnost vzájemných vztahů. Johnson i šéf unijních vyjednávačů Michel Barnier dnes dali najevo, že rozhovory nepovažují za ztracené.
Charles Michel

Rozhovory s Británií spějí k rozhodnutí. EU bude jednotná, prohlásil Michel

Země Evropské unie se až do poslední chvíle budou snažit o jednotu při vyjednávání s Británií. Prohlásil to dnes předseda Evropské rady Charles Michel, podle něhož by mohlo příštích několik dní přiblížit odpověď na otázku, zda bude možné dosažení dohody o uspořádání vztahů po britském odchodu z evropského bloku. Sedmadvacítka zemí podle něj stále nemíní ustoupit v klíčových požadavcích.
Simon Coveney

Reuters: Dohoda EU s Británií by mohla být v pátek či o víkendu

Vyjednavači by se mohli na podobě budoucích vztahů Británie s Evropskou unií dohodnout v pátek nebo o víkendu. Agentuře Reuters to dnes řekli tři unijní diplomaté, další zdroj byl ale skeptický. Podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho je ale šance na dohodu v příštích dnech reálná. Británie opustila EU na konci ledna a do konce letošního roku je ještě v takzvaném přechodném období.
Michel Barnier

Jednání s Brity podle Barniera spějí ke konci, výsledek je ale nejasný

Jednání o obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Británií spějí ke konci a příštích několik hodin bude rozhodujících. Nadále však nelze říci, zda se podaří dohodu uzavřít. Dnes to podle agentur DPA a AFP zástupcům evropské sedmadvacítky sdělil hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier, který v posledních dnech vede jednání v Londýně se svým britským protějškem Davidem Frostem.
Michel Barnier

Vyjednavač EU Barnier po pauze míří do Británie. Spory trvají, čas na dohodu se krátí

Po více než týdenní pauze způsobené covidovou nákazou jednoho z vyjednávačů se opět naplno rozběhnou rozhovory mezi Evropskou unií a Británií, na něž se oběma stranám rychle krátí čas. Šéf unijního týmu Michel Barnier dnes oznámil, že večer vyrazí do Londýna k dalším jednáním. Trojice sporných témat blokujících možnou dohodu podle něj stále zůstává nedořešena. Podle irské televize RTE nicméně Barnier britské straně nabídne kompromis v klíčové otázce rybolovu.
Simon Coveney

EU a Británie zahájily klíčový týden jednání, spory přetrvávají

Jednání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Británií dnes vstoupila do fáze, kterou obě strany označují za rozhodující. Z Bruselu i Londýna jsou v posledních hodinách slyšet hlasy, že pokud se tento týden nepodaří najít kompromis v klíčových sporných otázkách, naděje na dohodu do konce roku se dramaticky sníží.
Brexit

Brexitová jednání o budoucích vztazích budou nejspíš pokračovat i příští týden

Rozhovory Británie a Evropské unie o budoucích vztazích po brexitu budou nejspíš pokračovat i příští týden. Prohlásil to dnes irský ministr zahraničí Simon Coveney a stejnou informaci s odvoláním na zdroj z britské strany přinesla i stanice BBC. Vyjednavači se přitom podle posledních prohlášení chtěli dohodnout do poloviny listopadu. Jednání ale dál váznou mimo jiné v otázce rybolovu či hospodářské soutěže.
Brexit

Eurokomisař Breton vidí šanci na brexitovou dohodu půl na půl

Šance na uzavření dohody o podmínkách vystoupení Británie z Evropské unie je teď zhruba půl na půl. V rozhovoru na stanici France 2 to dnes prohlásil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Británie má podle něj mnohem víc co ztratit než Evropská unie, pokud by jednání nedospěla k dohodě.

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy