mobilní aplikace

Aplikace Tečka sloužila mj. k uložení certifikátu o očkování.

Tečka dostane nový život. Bude z ní EZ karta, úřad investuje 50 milionů korun

Ministerstvo zdravotnictví přejmenuje mobilní aplikaci Tečka na aplikaci EZ karta. Už letos by mohla začít fungovat jako elektronický očkovací průkaz nebo pro zasílání zpráv. Na dotaz ČTK to uvedl vrchní ředitel sekce informačních a komunikačních technologií ministerstva Milan Blaha. Úřad vypsal na provoz a další rozvoj aplikace veřejnou zakázku v hodnotě 50 milionů korun.
Covid pas, ilustrační fotografie.

Aplikace Tečka některým lidem nezobrazuje očkovací certifikáty

Některým lidem se dnes v mobilní aplikaci Tečka nezobrazuje covidový certifikát, i když jsou proti koronaviru očkovaní. Problémy podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla souvisí s přenastavováním parametrů kvůli dnešní změně v uznávání certifikátů. Potíže se týkají i přístupu lékařů do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) nebo webu, na kterém si lidé mohou certifikáty vygenerovat pro tisk.
Covid pas, ilustrační fotografie.

Tečku má 4,1 milionu lidí, denně ji používá 600 tisíc z nich

Aplikaci Tečka pro prokazování bezinfekčnosti ke koronaviru má staženou v mobilním telefonu 4,1 milionu lidí. Kolem 600.000 z nich ji používá denně. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytl mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka.
Mobily, ilustrační foto

Podvodné aplikace z obchodu Google si stáhlo přes deset milionů uživatelů

V internetovém obchodě Google Play bylo ke stažení více než 150 podvodných aplikací, které z uživatelů lákaly peníze prostřednictvím prémiových SMS. Aplikace měly více než deset milionů stažení a mimo jiné se vydávaly za přizpůsobené klávesnice, skenery QR kódů, editory videí a fotografií, blokátory nevyžádaných hovorů, filtry fotoaparátu a hry. Češi si je stáhli 1600 krát a Slováci méně než 500 krát. Uvedla to bezpečnostní firma Avast.
TikTok, ilustrační foto

Nejstahovanější aplikací byl loni TikTok, předstihl i Messenger

Aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok byla v loňském roce nejstahovanější aplikací na světě. Podle společnosti App Annie předstihla aplikaci Facebook Messenger. TikTok byl loni také jedinou aplikací, jíž se podařilo dostat do první pětky stahovaných aplikací, kterou Facebook nevlastní, uvedla BBC. Vlastníkem TikToku je čínská společnost ByteDance.
Donald Trump

Trump nařídil zákaz transakcí s osmi čínskými aplikacemi

Americký prezident Donald Trump podepsal vládní nařízení zakazující transakce s osmi čínskými softwarovými aplikacemi, včetně čínské Alipay patřící Ant Group. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vysokého představitele vlády. Trumpovo rozhodnutí tak dále zvyšuje napětí mezi Washingtonem a Pekingem předtím, než se tento měsíc ujme funkce nově zvolený prezident Joe Biden.
Interiér nového modelu Škoda Scala

Škoda sloučila všechny řidičské aplikace do MyŠkoda

Automobilka Škoda Auto sloučila všechny své aplikace pro řidiče pod jedinou službu s názvem MyŠkoda. Již na začátku roku se aplikace Škoda OneApp stala součástí aplikace Škoda Connect a nyní následuje spojení Škoda Connect a dosavadní MyŠkoda.
Logo společnosti Google

Seznam.cz vyzval Google k úhradě 9,07 miliardy za zneužití dominance, jinak bude soud

Česká internetová jednička Seznam.cz vyzvala v předžalobní výzvě firmu Google k vyplacení náhrady škody 9,072 miliardy korun za omezení hospodářské soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Škoda vznikla podle společnosti zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android.
Ilustrační foto

Studenti vymysleli aplikaci, která doporučí vhodný film i podcast

Čtveřice studentů brněnské techniky vymyslela aplikaci, která dokáže třeba podle filmového vkusu poznat, jaký podcast by se uživateli mohl líbit. Doporučovací algoritmus funguje napříč různými médii. Za aplikaci Discyo získali mladí vývojáři z fakulty informačních technologií Cenu podnikavosti studenta Vysokého učení technického, oznámila ČTK mluvčí školy Radana Koudelová.
WhatsApp

EU řeší, jak by mohli kriminalisté číst šifrované zprávy aplikací

Evropská komise a členské státy Evropské unie řeší, jak pro vyšetřování trestné činnosti zajistit přístup k datům chráněným takzvaným koncovým šifrováním. To využívají populární aplikace pro zasílání zpráv jako Whatsapp nebo Messenger, které mají v Evropě desítky milionů uživatelů. Píše o tom zpravodajský server CNBC.
Kaufland zavádí mobilní aplikace

Kaufland: O snadný nákup s mobilní aplikací je zájem. Zavádíme je na více jak 30 prodejnách

Veškeré zboží si jednoduše pomocí mobilního telefonu naskenovat, vložit ho rovnou do tašky a poté zaplatit. Inovativní způsob nakupování se v rámci pilotního projektu osvědčil a Kaufland svoji službu K-Scan přinesl na dalších více jak 30 prodejen po celé České republice. „Jde o moderní způsob, který je navíc velmi komfortní a hygienický. K nakupování vám stačí mobil s aplikací a odbavení u expresních pokladen je navíc rychlejší,“ dodala Renata Maierl, mluvčí společnosti Kaufland, který samoobslužné nakupování zavedl během října v největších českých městech.
Nová verze aplikace eRouška je ke stažení.

Aplikace eRouška byla aktualizována, nová verze má být přesnější

Aplikace eRouška zaznamenávající kontakty s nakaženými covidem-19 by měla být po aktualizaci přesnější. Uživatelé si v poslední době stěžovali na falešná hlášení, uvedli na twitteru zástupci Chytré karantény, jejíž je aplikace součástí. Aktualizace je zatím pro telefony s operačním systémem Android, připravuje se i pro výrobky Apple. Aplikaci má aktivováno 1,265 milionu lidí.
TikTok, ilustrační foto

Soud zablokoval zákaz distribuce čínské aplikace TikTok v USA

Americký soud dočasně zablokoval nařízení administrativy prezidenta Donalda Trumpa, které zakazuje společnostem Apple a Google nabízet ve Spojených státech ke stažení čínskou aplikaci pro sdílení krátkých videí TikTok. Informovala o tom agentura Reuters. Zákaz měl vstoupit v platnost v noci z neděle na pondělí.
Velká Británe: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Anglie spustila mobilní aplikaci k boji s koronavirem, zaznamenává i návštěvy hospod

Anglie a Wales dnes spustily mobilní aplikaci, která má pomoci v boji s šířením koronaviru. Aplikace umí dohledávat kontakty, kontrolovat lokální míru rizika nákazy nebo zaznamenávat návštěvy restaurací a hospod. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která připomíná, že vláda aplikaci spouští se čtyřměsíčním zpožděním způsobeným technickými obtížemi.

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy