ocel

Průmysl

GFG Alliance chce do Liberty Ostrava investovat 19 miliard, ocel má vyrábět "hybridně"

Společnost GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty chce v příštích deseti letech do své huti Liberty Ostrava investovat 750 milionů eur (přibližně 19 miliard korun). Součástí strategických investic bude především vybudování nové hybridní technologie pro výrobu oceli, která bude podle firmy první svého druhu v Evropě. Zásadní modernizace čeká také válcovny.
Průmysl

Situace v Liberty Ostrava je kritická: Provoz omezen, část dělníků je doma

Hutní společnost Liberty Ostrava pokračuje v provozu s omezenou výrobou, který zavedla v červenci mimo jiné kvůli vysokým cenám surovin a dovozu oceli ze zemí mimo Evropskou unii. Považuje ho za neférový. Nebude propouštět, ale část zaměstnanců, kteří už vyčerpali dovolenou, zůstane doma se sníženou mzdou.
ocel

Konec ocelářství v Česku? Problém bude řešit nová komise

Problémy tuzemských hutních podniků, které těžko konkurují dovozům levné oceli z Asie, bude řešit nová ocelářská komise jako poradní orgán vlády. Její první zasedání se připravuje na září. S oceláři se chce setkávat i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Řekl to novinářům dnes po jednání s představiteli a odbory společnosti Liberty, která vlastní ostravskou huť. Dodal, že odbory i zástupci firmy chtějí, aby vznikl systém podpory ocelářského průmyslu.
Čína

Čína zavádí antidumpingová cla na ocel z EU a dalších zemí

Čína zavede antidumpingová cla na dovoz některých výrobků z nerezové oceli dovážené z Evropské unie, Japonska, Jižní Koreje a Indonésie. Nová cla se pohybují v rozmezí 18,1 až 103,1 procenta a platit začnou od 23. července 2019. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo obchodu. Opatření se týká ingotů z nerezové oceli a za tepla válcovaných plechů z tohoto materiálu.
Ilustrační foto

Ostravští oceláři si přejí jednání s EU. Bojí se krachu

Odboráři ostravské huti Liberty žádají stát, aby jednal s EU. Levná ocel ze zemí mimo unii by podle nich měla být zatížena cly, jinak evropské hutě zkrachují. ČTK to dnes řekl po jednání s náměstkyní ministra průmyslu a obchodu Silvanou Jirotkovou předseda Základní organizace OS KOVO Petr Slanina. Podle něj odbory budou 31. července na stejné téma jednat i s ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO).
Karel Havlíček

Nebudeme hyperliberálové. České firmy by měly používat českou ocel, apeluje Havlíček

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce apelovat na české firmy ze stavebního nebo automobilového průmyslu, aby používaly českou ocel. Na dnešním setkání Ocelářské unie to řekl vicepremiér a šéf resortu Karel Havlíček (za ANO). Může to podle něj sice působit netržním dojmem, netržní je však už to, že se do ČR dováží ocel za dumpingové ceny. V této souvislosti zmínil Čínu.
Průmysl

Čína zvýšila cla na ocelové trubky z USA a EU, nová sazba je zdrcující

Čína zvyšuje antidumpingová cla na bezešvé trubky z legované ocele dovážené ze Spojených států a Evropské unie. Nová cla se pohybují v rozmezí 57,9 až 147,8 procenta a jsou až desetkrát vyšší než dosavadní. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo obchodu. Nárůst cel bude mít podle české skupiny Z-Group dopad na celý světový i evropský trh ČR nevyjímaje.
Průmysl

Evropská unie od soboty zavede kvóty na dovoz oceli

Evropská unie od soboty zavede kvóty na dovoz oceli. EU to dnes oznámila ve svém oficiálním věstníku. Zavedení kvót, které je reakcí na obavy z růstu importu v důsledku amerických cel na ocel, v polovině ledna schválily členské země EU. Dovoz oceli do EU bude podléhat kvótám do konce června 2021.
ocel

Turecko zavádí kvóty a cla na dovoz oceli

Turecko zavádí k 17. říjnu kvóty a cla na dovoz oceli, sdělila dnes ve své zprávě Světová obchodní organizace (WTO). Zboží nad stanovenou kvótu zpoplatní přirážkou 25 procent. Země krok vysvětluje přílišným nárůstem dovozu této komodity.
Průmysl

Třinecké železárny nechtějí koupit ArcelorMittal Ostrava. Proč?

Ostrava - Společnosti Moravia Steel a Třinecké železárny (TŽ) nepodají závaznou nabídku na koupi ostravské huti ArcelorMittal Ostrava (AMO). Bližší důvody svého rozhodnutí společnost neuvedla. ČTK o tom dnes informovala mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková. Skupina ArcelorMittal chce koupit italskou ocelárnu Ilva a prodej ostravské huti je součástí kompenzačního balíčku. Skupina chce slezský podnik prodat do konce roku.
Ilustrační foto

Lze vyrobit ocel bez fosilních paliv? Firmy rozjedou unikátní projekt

Stockholm - Ocelárny produkují obrovské množství oxidu uhličitého při spalování uhlí, které se používá, aby se železo přeměnilo v kalenou ocel. Ve Švédsku bude spuštěn pilotní projekt, který má otestovat, zda je možné vyrábět ocel bez spalování fosilních paliv. Informuje o tom agentura AP.
Evropská Unie

Eurokomisařka Malmströmová: EU by v červenci mohla zavést opatření na ochranu svých oceláren

Ženeva - Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová dnes agentuře Reuters řekla, že Evropská unie by mohla zavést předběžná opatření na ochranu svého ocelárenského a hliníkárenského průmyslu před levným dovozem ocele původně určené pro USA již v červenci. Zároveň vyjádřila lítost nad tím, že se nepodařilo EU a USA dosáhnout dohody ohledně dovozních cel na hliník a ocel.
ocel

Americká cla zasáhnou Česko příští rok

Ostrava - Dopad zavedení amerických cel na ocel a hliník se u tuzemských hutních firem projeví až za několik měsíců, nejspíš až příští rok. Američtí odběratelé totiž nejprve budou muset sehnat za dodávky z Evropy náhradu. Vyplývá to z vyjádření ocelářských firem pro ČTK.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy