oči

Oči

Lidé, kteří prodělali covid, si podle optika stěžují, že "nevidí"

Lidé, kteří prodělali covid, si podle předsedy představenstva Společenstva českých optiků a optometristů Václava Antonína stěžují na to, že před nemocí viděli a teď "nevidí", řekl na brněnském veletrhu Opta ČTK. Jedná se o různé nepříjemnosti, které se se zrakem pojí a s nimiž se lidé svěřují při návštěvě optiků. Antonín již řadu let optiku provozuje.
Děti

Výuka na dálku může škodit dětským očím, upozorňuje odborník

Omezení venkovních aktivit a on-line výuka dětí v důsledku epidemie covidu-19 může do budoucna podle očních lékařů prohloubit trend rostoucího počtu lidí, kteří trpí krátkozrakostí, a vidí tedy špatně do dálky. V tiskové zprávě společnosti Lentiamo to uvedl optometrista Jakub Odcházel.
Ilustrační fotografie

Od ledna se změní některé preventivní prohlídky u lékařů

Od ledna se změní některé preventivní prohlídky, které lidé absolvují u lékařů. Nově budou praktičtí lékaři lidem ve věku 45 až 61 let doporučovat preventivní oční vyšetření vždy jednou za čtyři roky. Mírně se mění také rozsah prohlídek pro děti.
přístroj ZEISS Clarus Rozhovor

Prudké zhoršení zraku? Vždy jde o závažný symptom, varuje lékař

ROZHOVOR – Zrak je nejdůležitější z pěti základních smyslů. Oči v souvislosti se změnou životního stylu člověka ovšem značně trpí. Při jakých potížích je třeba neprodleně vyhledat pomoc oftalmologa? Nejen na to odpovídá pro EuroZprávy.cz MUDr. Bohdan Kousal z Oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze.
Cukrovka, ilustrační fotografie

Nemoc, kterou Češi podceňují? Připraví vás o zrak i končetiny

Zdravý životní styl není většině Čechů vlastní. Stačí se podívat na samotného prezidenta Zemana. Ve spotřebě alkoholu předčíme dokonce i Rusy a ani v dětské obezitě nezaostáváme. Nelze se pak divit, když vám lékař diagnostikuje cukrovku. Mnoho lidí jí však podceňuje, přičemž následky špatné kompenzace mohou vést až ke slepotě a ztrátě končetin.
zrak

Češi, pozor: Zdravotní pojišťovny od srpna přestanou hradit brýle

Zdravotní pojišťovny od letošního srpna přestanou přispívat na brýle lidem starším 14 let, nebude už možné získat nejobyčejnější brýle zdarma. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ČTK řekl, že přínos pro pacienty není zásadní, bude proto lepší použít peníze jinde. Informaci o ukončení příspěvku na brýle dnes přinesl server Aktuálně.cz. Zdravotní pojišťovny ušetří stovky milionů korun ročně. Brýle nosí v Česku asi šest milionů lidí.
Ilustrační foto.

Vědci objevili „gen slepoty“. Neškodí zdaleka jen očím

Australský vědecký tým objevil pomyslný „gen slepoty“, který u rodin po celém světě způsobuje dědičné zrakové potíže. Bohužel však nejen je, gen totiž dokáže škodit i dalším orgánům lidského těla. Žádná účinná léčba přitom zatím neexistuje. O případu informuje server žurnál Genetics in Medicine.
Dívku bolelo oko. To, co v něm našla, ji málem porazilo

Typy rámů dioptrických brýlí: Jak vybrat ten správný

PR článek - Přišli jste z kontroly u očního specialisty a byly vám předepsány brýle. Pro člověka, který brýle nikdy nenosil, je to poměrně nepříjemná zpráva. Když se ale podíváte na trh, zjistíte, že nebude nejmenší problém vybrat brýle, které vám budou dokonale sedět.
Ilustrační foto

Sci-fi se stává skutečností? Firma dokáže "vrátit" zrak, nyní i Čechům

Praha - Českou verzi zařízení, které nevidomým částečně nahrazuje zrak, představila dnes izraelská firma OrCam Technologies na pražské konferenci při Týdnu inovací. Zařízení má podobu 7,5 centimetru dlouhé tyčinky, kterou lze připnout z boku na brýle. Rozliší obraz, čte text a podává nositeli další důležité informace. Dosud bylo k dispozici v několika světových jazycích, česká verze je novinkou.
Oči: Vidí skutečnost nebo optický klam?

Google pozná, jestli máte nemocné srdce. Co k tomu potřebuje?

Washington - Google přišel se zajímavou novinkou, která by mohla zachránit milióny lidí po celém světě. Algoritmus, který vědci vyvinuli, totiž dokáže předpovědět, jestli člověk bude trpět kardiovaskulární poruchou nebo jestli má zvýšené riziko výskytu mrtvice. Jak se to pozná?
Oči: Vidí skutečnost nebo optický klam?

Periferní vidění: Jak vzniká a v čem je jeho největší nebezpečí?

Dlouhé roky považovali lékaři a odborníci periferní vidění za jednu ze schopností našeho oka. Vidět předměty na okraji zorného pole se v minulosti hodilo při obraně proti predátorům, dnes má tato funkce svou nezastupitelnou úlohu například za volantem automobilu. Nyní se ale zdá, že není všechno takové, jak to na první pohled vypadá.
modré oči

Modré oči, zrzavé vlasy. A jakou genetickou mutaci máte vy?

Lidi jsou velmi rozdílní. A čím rozdílnější jsme, tím víc pak vzniká mutací. Na světě existuje několik genetických obměn, některé jsou dokonce tak běžné, že je můžete mít i vy, jen si to neuvědomujete. Bohužel, o záhadném genu X, který by vás zařadil mezi X-Meny, se tady ještě nebavíme.
Oči: Vidí skutečnost nebo optický klam?

Jak nás klame zrak? Věci, které vidíme, nemusí vůbec existovat

Dlouhé roky považovali lékaři a odborníci periferní vidění za jednu ze schopností našeho oka. Vidět předměty na okraji zorného pole se v minulosti hodilo při obraně proti predátorům, dnes má tato funkce svou nezastupitelnou úlohu například za volantem automobilu. Nyní se ale zdá, že není všechno takové, jak to na první pohled vypadá.

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 23 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 47 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

"Přátelé, kteří přežili stejné ukřižování." Papež dál chodí po tenkém ledě, hovořil o míru na Ukrajině a v Pásmu Gazy

Papež František ve středu během generální audience ve Vatikánu zopakoval svou výzvu k ukončení konfliktů na Ukrajině a v Pásmu Gazy a pomodlil se za "dar míru".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy