OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům)

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

OLAF uzavřel podvody s dotacemi na Slovensku. Navázali jsme na Kuciakovu práci, říká Zdechovský

Evropský úřad pro Odhalování podvodů (OLAF) uzavřel tři případy týkajících se přímých plateb v zemědělství. Vyšetřování ohledně zneužívání dotací inicioval lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský společně se slovenským kolegou Ivanem Štefancem (KDH EPP). Navázali tak na práci investigativního novináře Jána Kuciaka, který byl v únoru 2018 zavražděn. „Vyšetřování potvrdilo, že na Slovensku není dostatečná kontrola u případů, kdy o dotaci na stejný pozemek zažádá velký holding a malý zemědělec, kterému skutečně patří. Také v České republice se prověřují dotace spojené s velkými firmami,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.
EU

Zneužívání eurofondů. OLAF loni doporučil státům vrátit dotace za 485 milionů eur

V Evropské unii se vedle dlouhodobého zneužívání fondů či obcházení cel a daní stále více rozmáhají zločiny spojené s bojem proti změnám klimatu a ochranou přírody. Ve své každoroční zprávě to dnes uvedl Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který loni celkem uzavřel vyšetřování 181 případů a vydal 254 doporučení pro národní a unijní orgány.
Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Stíhání Babiše je v českých rukou, vzkázal OLAF. Čapí hnízdo není z peněz EU

Český státní zástupce může mít mnoho důvodů, proč zastavit stíhání v kauze Čapí hnízdo. Novinářům to dnes řekl šéf Evropského úřadu pro boj s podvody (OLAF) Ville Itälä, podle něhož je s podrobnější analýzou třeba počkat na další informace o českém vývoji případu. Podle ředitele vyšetřovatelů OLAF je pozitivním výsledkem práce úřadu, že na stavbu farmy nakonec nebyly použity evropské peníze.
Jean-Claude Juncker

Babiš a Juncker na ostří nože. Šéfa eurokomise pobouřily výpady vůči OLAF

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN) ohradil proti výpadům českého premiéra Andreje Babiše (ANO) vůči vyšetřování kauzy Čapí hnízdo Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF). Babiš, který je v kauze obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, veškerá provinění odmítá a před časem uvedl, že OLAF je součástí spiknutí pro němu a jeho kroky jsou politicky motivované. Podle Junckera to ale není pravda, protože OLAF je nezávislý.
Uprchlíci, ilustrační foto

OLAF začal vyšetřovat možné zneužití peněz určených na řecké uprchlíky. Podezření padá na předsedu protiimigrační strany

Atény - Evropský úřad pro boj proti podvodů (OLAF) začal vyšetřovat potenciální zneužití finančních prostředků EU určených k poskytování potravin pro uprchlíky v Řecku. V úterý to oznámil mluvčí agentury. OLAF nesdělil bližší podrobnosti, možným podezřelým může být řecký ministr obrany a zakladatel pravicové, protiimigrační strany Nezávislí Řekové, Panos Kammenos, který již dříve byl obviněn z možné zpronevěry peněz určených na uprchlické programy.
Evropská Unie

Zneužití zemědělských fondů na Slovensku? OLAF zahájil vyšetřování

Brusel - Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) začal s vyšetřováním možného zneužívání evropských zemědělských fondů na Slovensku. Šetření přitom souvisí s informacemi, které se na světlo dostaly díky práci zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka. Informaci serveru Politico.eu dnes ČTK potvrdilo tiskové oddělení úřadu. Mluvčí Evropské komise vývoj nechtěli komentovat právě s odkazem na šetření, které nyní OLAF provádí.
Věra Jourová, česká eurokomisařka pro spravedlnost

Skandální rozhovor o Čapím hnízdu? Ombudsmanka EU vyčinila Jourové

Brusel - Ombudsmanka EU Emily O´Reillyová napomenula eurokomisařku pro spravedlnost Věru Jourovou, která se v roce 2016 v jednom z rozhlasových rozhovorů vyjadřovala ke kauze Čapí hnízdo. Prý takovým způsobem, který není v souladu s jejími závazky plynoucími ze členství v Evropské komisi.

Aktuálně se děje

před 22 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 57 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Otevírací doba obchodů o Velikonocích. Zatím není třeba s nákupem spěchat

Lidé ve čtvrtek naposledy v tomto týdnu vyrazili do práce, zítra začíná čtyřdenní velikonoční volno. To je orámované dvěma státními svátky, při nichž jsou v Česku někdy ze zákona zavřené obchody. Dnes ale ještě není třeba s nákupem spěchat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy