politolog

Andrej Babiš Rozhovor

ANO zahubilo koaliční partnery, za rok bude mít těžkou pozici, říká pro EZ politolog Mrklas

ROZHOVOR – Mluví zcela jasně a nic nezaobaluje do neprůhledných frází. Přední tuzemský politolog Ladislav Mrklas tvrdí, že hnutí ANO se po letošních krajských volbách dostalo do prekérní situace. „Za cenu, aby v nich alespoň trochu uspělo, de facto zahubilo svoje koaliční partnery a myslím si, že musí hodně přemýšlet o tom, co udělá ve zbývajícím roce, aby mělo vůbec nějaký koaliční potenciál i po sněmovních volbách,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Ladislav Mrklas, který upozorňuje, že levice neutrpěla debakl jen v krajích, ale i v boji o Senát.
Mgr. Ladislav Mrklas, Ph.D. prorektor vysoké školy CEVRO Institut pro studium – odpovědnost za agendu studijních programů, jejich uskutečňování, přípravu akreditací, přijímacího řízení aj. Jeho odbornou specializací je komparativní politologie se zaměřením na český politický systém, evropské politické strany, volební a stranické systémy, místní a regionální politiku a politický marketing

Vojtěch byl otloukánek. Jeho rezignace souvisí s volbami, tvrdí politologové

Odstupující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) byl otloukánkem premiéra Andreje Babiše (ANO), míní někteří politologové, které oslovila ČTK. Rezignaci také spojují s blížícími se krajskými a senátními volbami, před kterými Babiš vzhledem k vývoji koronavirové epidemie v České republice ztrácí půdu pod nohama. Pozitivnímu obrazu vlády, jejího předsedy i ministra podle nich nepřispívaly neshody například na konci srpna kolem nošení roušek.
Mike Pompeo a Andrej Babiš

Schůzka Babiše s Pompeem podle politologů potvrdila shodu ve vztazích

Dnešní jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem potvrdilo, že ve vztazích Česka a Spojených států převažuje shoda na tématech bezpečnosti či obchodu, stejně tak v ochraně a obraně hodnot demokracie a lidských práv. Na dotaz ČTK to uvedl analytik Jan Hornát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.
USA

Přichází čínské impérium, varuje Ameriku a svět politolog

Americký politolog a komentátor Rober D. Kaplan, který je zároveň i poradcem Pentagonu, upozornil na důležité souvislosti dnešní mezinárodní politiky. Velká impéria podle jeho názoru nikdy nezanikla, jen opustila imperiální rétoriku. Právě teď se etabluje Čínské impérium a je otázka, jak na něj Američané zareagují.
Komunální volby

Lidé hlasují pro kandidáty, ale fakticky volí strany, říká ke změně voleb politolog

Změna systému obecních voleb je podle expertů nutná kvůli větší srozumitelnosti, přehlednosti a adresnosti výběru místních zastupitelů. Na způsobu změny ale shoda nepanuje. Jednou z variant je, že by si lidé v menších obcích volili většinovým systémem konkrétní zastupitele, zatímco ve velkých městech by hlasovali pro strany. Na semináři ke změně komunálního volebního systému to dnes uvedl ředitel odboru voleb z ministerstva vnitra Petr Vokáč.
AfD (Alternativa pro Německo)

"Hnědý rubikon byl překročen," řekl o úpadku AfD politolog

Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) je už podle známého německého politologa Haja Funkeho za svým zenitem. Může za to podle něj především rostoucí pravicová radikalizace strany, kterou velká většina Němců vnímá kriticky. Nepomáhají ani neustávající vnitřní spory nebo přibývající podezření týkající se nelegálních volebních příspěvků.
Volby, ilustrační foto

Jak vlastně dopadly volby? Slavit může ODS a STAN. ANO a ČSSD pohořely

Jednoznačným vítězem senátních voleb je ODS, úspěchem skončily také pro STAN. Velkým poraženým je naopak hnutí ANO a pokračuje propad ČSSD, uvedli politologové, které oslovila ČTK. Všímají si rovněž ztrát lidovců, pro stranu je to podle nich varování. Nízká volební účast je ve druhém kole senátních voleb dlouhodobým trendem, dodávají.
Ilustrační foto

Prezidentské kampaně? Nic a nuda, míní politologové

Praha - Bez výrazných zlomů či překvapení pokračuje podle politologů předvolební kampaň pro druhou přímou volbu prezidenta České republiky. Podle politologů oslovených ČTK se v uplynulých měsících žádný z uchazečů o post prezidenta nedopustil výrazného přešlapu, nikdo z devíti kandidátů podle nich ale ani nijak zvlášť nezaujal.
doc. PhDr. Vít Hloušek, Ph.D. vystudoval historii a politologii na Filosofické fakultě a Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, v letech 2000-2003 absolvoval doktorské studium politologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a v roce 2007 se habilitoval pro obor politologie. Odborně se zaměřuje na problematiku komparativní politologie, zejména na srovnávání politických a stranických systémů evropských zemí, na výzkum soudobých dějin a na problematiku utváření a vývoje moderní masové politiky ve střední Evropě. Pedagogicky se zaměřuje na komparativní politologii a soudobé evropské politické dějiny. Je autorem řady článků v odborných časopisech a sbornících a editorem řady publikací. Rozhovor

Babiše možná nová Sněmovna nevydá, členové hnutí ANO se snažili překrýt Čapí hnízdo kauzou OKD, říká politolog

ROZHOVOR - Včerejší několikahodinové jednání o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka bylo podle politologa Víta Hlouška svérázná součást předvolební kampaně hnutí ANO. Pro EuroZprávy.cz uvedl, že by nová Sněmovna nemusela Babiše a Faltýnka znovu vydat, hnutí by mohlo uzavřít dohodu s jiným politickým subjektem. Politolog neočekává, že by prezident Miloš Zeman nějak komplikoval případné jmenování Babiše premiérem.
4. celostátní sněm hnutí ANO

Babišovo hnutí napíná s programem: Voličům to může být jedno

Praha - Hnutí ANO Andreje Babiše stále nepředstavilo svůj volební program pro říjnové sněmovní volby. Podle politologů to však potencionálním voličům nemusí vadit, hnutí s programem tápalo už před volbami v roce 2013 a většina voličů se navíc nerozhoduje podle programu.
Prezident Zeman může hrát důležitou roli Rozhovor

ANO nejde porazit. V sestavování vlády může hrát roli Zeman, věří politolog

ROZHOVOR - Politolog Ladislav Mrklas je přesvědčený, že pozice hnutí ANO jakožto vítěze voleb je neotřesitelná. Kdo však bude vládnout, není možné odhadnout a roli může hrát i prezident Zeman. O důvěryhodnosti předvolebních průzkumů, volební účasti i šancích SPD Tomia Okamury hovořil v rozhovoru pro EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

Pomoc Západu při vyšetřování útoku nechceme, podporoval by svou teorii, tvrdí Lavrov

Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy. Uvedl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a odsoudil "dvojí metr."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy